A COVID-19 világjárvány miatt a MÚSZ soha nem látott módon készül megrendezni a 2020-as év országos bajnokságait. A szokásos, tavaszi-nyári időszak helyett ősszel és télen lesznek a versenyek, ráadásul – több világhatalom példáját követve – a serdülő korosztály alatt nem országos, hanem regionális bajnokságok kerülnek megrendezésre.

Ennek legfőbb oka, hogy a járványhelyzetre való tekintettel nem lehet egyenlő feltételeket biztosítani valamennyi versenyző számára. Országszerte ugyanis sok helyütt vannak olyan műhelyek, amelyekben előreláthatólag csak ősszel lehet megkezdeni a munkát – ebben a helyzetben nem lehet elvárni, hogy az ottani úszók fel tudják venni a versenyt a már május óta készülőkkel.

A másik fontos szempont a döntés meghozatalakor a költséghatékonyság volt. A koronavírus-járvány nyomán kialakult, nehéz gazdasági helyzetben a MÚSZ szem előtt tartotta a szülők és a szakosztályok érdekeit is, hogy a lehető leggazdaságosabban lehessen megoldani az ezeken a versenyeken való részvételt. Az utazási és szállásköltségek csökkenésével megtakarított összegnek egészen biztosan megvan a helye mind a klubok, mind a családok esetében.

További változás, hogy – szintén költségcsökkentési célból – a serdülő és az ifjúsági bajnokságot egy helyen, egy időben rendezik; a rövidpályás országos bajnokság elmarad; a felnőtt ob-ra pedig december közepén kerül sor, Kaposvárott, vagyis előreláthatólag alig három hónap lesz csak a 2020-as és a 2021-es Úszó Országos Bajnokság között.

 

A MÚSZ Elnöksége a 2020. évi úszó Országos Bajnokságok időpontjait és helyszíneit az alábbiak szerint határozta meg:

  • Medencés Hosszútávú Országos Bajnokság – október 23-24. Helyszín: később kerül kijelölésre
  • Serdülő – Ifjúsági Országos Bajnokság – november 13-15. Helyszín: Budapest
  • Delfin – Cápa – Gyermek Regionális Bajnokságok- december 05-06.
  • Felnőtt Országos Bajnokság – december 08-12. Helyszín: Kaposvár

 

Hasonló bejegyzések