Ma a hazai sportélet vezetői krémjét felvonultató Sportforum Hungaryn az egyik első prezentáció Wladár Sándoré volt – a MÚSZ, illetve a 2022. évi FINA Világbajnokság szervező-bizottságának elnöke a vb szervezéséről beszélt (azaz egy nem hivatalos világrekordról, elvégre még soha nem csinált olyat, hogy négy hónap alatt tető alá hozott volna egy ekkora eseményt), illetve arról, hogy az eseménynek milyen rövid és hosszútávú hatásai voltak, vannak Magyarországra, a gazdaságra, illetve magára a sportágra.

Mielőtt képletesen átadnánk a szót a MÚSZ elnökének – azaz ismertetnénk a beszédét –, mindenképp fontos megemlíteni, hogy az esemény megnyitó Schmidt Ádám köszöntőjében külön kiemelte, hogy a kormányzat mindenképp megoldást fog találni, így a téli hónapokban a legfontosabb regionális uszodákban minden bizonnyal tovább folyhatnak majd az edzések és az úszásoktatás.

A MÚSZ elnöke elöljáróban emlékeztetett arra, hogy a világbajnokságokat általában 6-8 évvel az esemény előtt ítélik oda, elvégre nagyon komoly előkészítést igényelnek. Ehhez képest a FINA Bureau döntését követően „130 nap volt hátra, ami akkor elég soknak tűnt, elegendőnek is, de az elkövetkező 130 napban reggel és este úgy keltünk és feküdtünk, hogy volt bennünk kétség, de volt egy végtelen erős egység is. 2017-ben két év volt a felkészülésre, most négy hónap. Vagyis az akkori egy hét munkáját most egy nap alatt kellett elvégezni.”

S hogy ebbe a külső szemlélő számára lehetetlen küldetésnek tetsző kihívásba miért is vágtunk bele? A válasz tételesen lebontható a MÚSZ elnöke szerint:

„Mert már sokszor bizonyítottunk.

Mert megannyi világeseményt megrendeztünk.

Mert nagyszerű uszodáink vannak.

Mert nem kellett plusz beruházásokat megvalósítani.

Mert egy sportot szerető és támogató ország vagyunk.

Mert a FINA már hazajár hozzánk, imádják Magyarországot.

Mert biztonságos hely az ország.

Mert sportrajongó nemzet vagyunk.

Mert teltházas versenynapok vannak.

Mert jól szervezünk.

Mert olyan csapatunk van, amelynek tagjai az elmúlt négy évben kilenc világeseményen vizsgáztak jelesre.”

Ezek után már csak arra a kérdésre kellett válaszolni: miért éri meg a vb-rendezés? Nos, Wladár Sándor amondó volt: 2019 óta nem volt világbajnokság, az európai úszóknak 13 hónapig kellett volna várniuk a római Eb-re, mindenki másnak még egy újabb esztendőt a fukuokai vb-re (már ha harmadjára valóban nekidurálják magukat a japánok…).

„A versenyzők magukra maradtak, a vizes sportágak helyzete kilátástalannak tűnt. Éppen emiatt lehetőséget adtunk a magyar sportolók mellett a világnak is ezzel a vállalással.

A földkerekség harmadik-negyedik legnagyobb sporteseménye a fiataloknak is adhat egyfajta lökést és lendületet. Sportvezetőkét elvárható a korábbi tapasztalatok alapján, hogy nő az igazolt versenyzők száma. Ettől a világbajnokságtól konkrétan azt is vártuk, hogy a COVID következményeit is részben orvosolhatja – hiszen érzékeljük, hogy évjáratok váltak foghíjassá a pandémia miatti lezárások idején. Azaz a korábban úszó gyerekek számára inspiráló lehet is hazai rendezés.

A világbajnokság a COVID alatt visszaesett turizmusnak is segítséget adhatott, újra rákerült a turisztikai világtérképre Magyarország. Növekedett a vendégéjszakák száma, a fogyasztás és az egyéb szolgáltatások igénybevétele, komoly forgalmi adó-többletet generáltunk a költségvetés számára.”

És persze az országimázs szempontjából is óriási lökést jelentett az a körülbelül egymilliárd tévénéző, aki végigkövette a 17 napos megaviadalt.

Wladár Sándor arról sem feledkezett meg, hogy az élsportra gyakorolt hatásról szóljon.

„Hazai közönség előtt versenyezni az plusz motiváció, hangorkánban, roskadásig telt lelátók előtt megmérettetni, legjobbunkat nyújtani. Ugyanakkor a hazai közönség egyfajta nyomás is a versenyzőre, edzőre, hogy itthon, saját közönség előtt bizonyítsuk felkészültségünket. Nekem ez sajnos soha nem adatott meg, sikereim idején az országtól több ezer kilométerre állhattam magányosan a rajtkőre.  Ugyanakkor amikor magyar versenyzők, csapatok állnak a dobogóra idehaza, azok még inkább példaképekké válnak az utánpótlásnak.”

Végül, de nem utolsósorban óriási sportdiplomáciai sikert is hozott ez a merész vállalkozás: a FINA tisztújító kongresszusán támogatták minden jelölésünket, azaz az összes magyar jelölt bizottsági tagságot vagy elnöki posztot nyert el.”

Összegzésként a MÚSZ elnöke megállapította: Kemény munkával, kreativitással minden akadály legyőzhető, mert mi,magyarok az igazi kihívásokban válunk igazán egy nemzetté. Bármire képesek vagyunk – hiszen a szervező csapat kétszer is megkapta a valaha volt legjobb, azaz a ’best ever’ elismerést a FINA-tól, 2017 után 2022-ben is.

Köszönet a ezért a rendező városoknak, a szervezőcsapatnak, az NSÜ-nek, a Moonlight Eventsnek, a Humán Telexnek, aVEG-nek, a Sporteventsnek, az önkénteseknek és valamennyi szakszövetségnek.”

Hasonló bejegyzések