Két külföldi, a Stipendium Hungaricum sport ösztöndíjprogramban résztvevő hallgató kiválóan teljesített a CXXV. Úszó Országos Bajnokságon, Kaposváron. Az ugandai Tendo Mukalazi és az iráni Ali Jafari egyetemi tanulmányaik mellett versenyszerűen úsznak, így lehetőségük volt elindulni a magyar országos bajnokságon, ahol egyéni csúcsok mellett országos rekordokat is úsztak. 

 

Az ugandai Tendo Mukalazi – aki a Corvinus Egyetemen Kommunikáció és Média szakon tanul – két ugandai országos csúcsot is úszott Kaposváron. Előbb 100m gyorson 52.62-es idejével döntött meg egy közel húsz éves rekordot – 29 századdal úszott jobbat a korábbi csúcsnál. A magyar OB utolsó napján pedig egyenesen egy történelmi rekordot állított be – 29.93-as idővel ő az első ugandai, aki 30 másodpercen belül úszta az 50 mellet. Az iráni Ali Jafari – aki ápolás és betegellátást tanul a Semmelweis Egyetemen – egyéni csúcsokat úszott.

 

Edzőjük, Zámbó Balázs pozitívan értékeli a közös munkát: „Rendkívül nehéz összeegyeztetni azt, hogy az egyetemen és az élsportban is helytálljanak egy teljesen idegen közegben, azonban eddig ez mindkettőjüknek sikerült. Teljesen más az oktatási rendszer, illetve az edzésprogramjuk is, mint amihez korábban hozzászoktak, így az első félévet, ezt a hat hónapos közös munkát egyértelműen pozitív mérleggel zártuk, hiszen mindketten javítottak az egyéni csúcsaikon, mindezen túl élvezik azt, amit csinálnak.”

 

A Stipendium Hungaricum Sport Ösztöndíjprogram célja a nemzetközi szinten elismert sportteljesítménnyel rendelkező, külföldi állampolgárságú hallgatók támogatása, hogy tanulmányaikat magyarországi felsőoktatási intézményekben folytassák. A kimagasló eredményekkel rendelkező külföldi sportolók emelik a magyarországi versenysport és egyetemi sport presztízsét, példaképül szolgálnak a fiatal korosztálynak. Ezen felül az Ösztöndíjprogram támogatja a sportolók civil életre történő felkészítését, továbbá erősíti az egyetemi sport, mint kiemelt felsőoktatási ágazati cél megvalósítását is.

 

A cél az, hogy minkdét versenyző kvalifikálja magát az idei nyári világbajnokságra – az ugandai Tendo Mukalazi rendkívül nagy eséllyel pályázik a fukuokai indulásra.

Hasonló bejegyzések