Eddig sem ment rosszul, de a harmadik nap mindent felülmúlt: Pádár Nikolett nyerte a 100 gyorsot, aztán győzött a mixed gyorsváltóval is, Molnár Dóra pedig kábé két centire volt a harmadik aranytól, ám ezúttal japán vetélytársa érte el 0.01-gyel előbb a falat kétszázon.

 

Pádár Nikolettet megint nem lehetett megfogni 100 gyorson – hiába üldözte két olasz, a szegedi kiválóság rajt-cél győzelmet aratott, vezetett a fordulónál is, és 45 századdal, simán nyerte a finálét, azaz neki is megvan a junior Eb-vb dupla. Ugyanitt az előző nap szétúszásban döntőbe kerülő Gyurinovics Lili bejött hetediknek.

 

Molnár Dórinak is majdnem meglett az Eb-vb-dupla száz után kétszáz háton is – avagy az élet fura dolgokat produkál, de ha egy kicsit realistán nézzük a dolgokat, és nem szurkolói szemüvegen keresztül, akkor mondhatjuk, a sport alapvetően igazságos: egyetlen századdal nyerni vagy veszíteni; azért az szerencse. Százon Fortuna fogta a kezét, most visszaadott valamit a japánoknak, még ha nem ugyanannak a lánynak, akit százon „nyúlt le” – szóval most Juzuki Mizuno volt egyetlen századdal „gyorsabb” Dórinál.

 

Aki mindazonáltal szélvészgyorsan kárpótolta magát (a szó összes értelmében), a mixed 4×100 gyorsváltó fináléjában. Akárcsak július első hetében, Bukarestben, ez is magyar-román különpárharc jegyében zajlott, a többiek a bronzért csatáztak. A képlet sem változott: David Popovici elviharzott az elején, nálunk a két fiúnak, Mészáros Dánielnek és Bóna Benedeknek az volt a feladata, hogy minél jobban tapadjanak rájuk, aztán jött Pádár Niki és Molnár Dóri, Európa két leggyorsabb junior százasa (az Eb-n 1-2-vel zártak ugyebár), akik ledolgozták a hátrányt.

 

És akárcsak az Eb-n, ezúttal is működött a taktika: Popovici megint pörkölt (bár nem annyira, mint a férfi gyorsváltóban, most 47.61 sikerült, ő is emberből van), nálunk Mészáros Dani – ahogy tudta, úgy tartotta Popovici-t, Bóna Benedek bement 50 alá, aztán következett Pádár Niki, aki repesztett egy olyan 54.41-et, hogy tényleg füstölt – a csaknem 3 másodperces román fórból így mindössze 4 tized maradt (!!!), Molnár Dóri pedig simán lehajrázta a vetélytárs utolsó emberét, s végül 36 századdal behúztuk megint, akárcsak Bukarestben (bónusz: a világbajnoki arany jár a délelőtt szereplő Magda Boldizsárnak, Ábrahám Minnának és Gyurinovics Lilinek is!).

 

És ha Gálicz Laci még egy picit tudja tolni – de így is minden dicséretet megérdemel, hiszen 800 gyorson mindössze hat tized hiányzott a bronzéremhez; ettől függetlenül a mai terméssel máris az éremtáblázat első helyén áll kis csapatunk.

 

Ami pedig a napi elődöntős folyamot illeti, Komoróczy Lora Fanni épp elcsípte a nyolcadik finalista helyet 50 pillén, majd Andor Benedek is lemásolta ugyanezt 50 gyorson, Székely Áron ugyanakkor negyedikként lépett tovább 50 háton. Egyedül Barna Biankának nem jött össze 100 mellen a finálé (11. hely), de már az biztató, hogy női mellúszásban kezdünk visszajönni a korosztályos elit közelébe.

 

Nyilatkozatok

 

Molnár Dóra

„Ez egy jó úszás volt, de a végére kicsit elfáradtam, így nem tudtam megfogni a japán lányt, de legközelebb tudni fogom, mit kell csinálni. Most találkoztam először velük, hiszen eddig csak Eb-ken indultam, azaz tapasztalatszerzésnek is nagyszerű volt ez a verseny. A váltóban az utolsó métereken láttam, hogy sikerül bekerülnöm a román lány elé, onnantól csak arra figyeltem, nehogy visszaelőzzön.

 

Pádár Nikolett

„Nyár elején nem gondoltam volna, hogy a száz gyorsot meg tudom nyerni az ifi Európa-bajnokságon és az ifi világbajnokságon is. Már kezdünk fáradni így nyár végére, de azért nagyon boldog vagyok, mert bár az idő nem volt annyira kiemelkedő, de így is sikerült nyernem. Aztán fél órám volt nagyjából a váltóig, már nagyon fájt az a száz, de nagyon-nagyon örülök, hogy meglett az az arany is.”

 

Hasonló bejegyzések