Ahogy azt reméltük, rögtön az első döntőben megszületett az első aranyérem, Jackl Vivien 400 vegyesen simán győzött – Európa-bajnoki csúccsal, ami különösen azért figyelemreméltó, mert délelőtt egy szuszra úszta le a négyvegyes és az 1500 gyors előfutamát.

Ritka párosítás, hogy egy úszó 400 vegyest és 1500 gyorsot is úszik, ugyanakkor mifelénk ez cseppet sem kivételes: Jackl Vivien és Mihályvári-Farkas Viktória – régebben meg Kis Gergő és Gyurta Gergő – gond nélkül tolta végig ezeket a számokat, akár egy versenyen belül is.

Hanem a junior Eb-n a hölgyeknél most valahogy egy napra került a két szám előfutama, rögvest a nyitónapon, úgyhogy Jack Viviennek fel volt adva a lecke. A tatabányai szupertini ugyanakkor állt a kihívás elé: másfél órán belül odaállt mindkétszer a rajtkőre, és 400 vegyesen első, a medencés maratonin pedig negyedikként jutott tovább.

Ez még hagyján, elvégre a döntők legalább nem egy szeánszon belül vannak – az 1500-at hagyományosan egy nappal később rendezik –, viszont a délutáni pihenőidő a lehető legkurtább lett a programnak köszönhetően: az 1500 előfutamai zárták az előfutamokat, majd rögvest a 400 vegyessel indult az este.

Mindez kevéssé izgatta Vivit – 15 és fél évesen sokat bír az ember… –, aki nagyon simán nyerte meg a döntőt, több mint három másodperces előnnyel, 4:39.28-as idejénél junior Eb-n még sohasem úszták gyorsabban ezt a számot – másik finalistánk, Barta Bianka nyolcadik lett.

„Remekül érzem magam. Picit fájt azért, de nagyon büszkén álltam a dobogón, miután sikerült megvédenem a címemet – mondta Vivi a döntő után. – Kicsit fáradtabbnak éreztem magam, miután a délelőtt elég keményre sikeredett az 1500-zal, de ez az olimpiai felkészülést szolgálja, hozzá kell szoknom, hogy le tudom úszni ezeket a számokat ebben a sorrendben.”

Még egy döntőben voltunk érdekeltek: női 4×100-as gyorsváltónk a negyedik helyen zárt Rékasi Eszter, Ábrahám Minna, Komoróczy Lora, Molnár Dóra felállásban. Mi tagadás, a betegeskedő Pádár Niki nagyon hiányzott: két 56-os úszással nem tudtunk igazán meccsben lenni, bár az arany így is csak 1.32 másodpercnyire volt – Kiki 2.3 másodpercet jelentett volna, elvégre másfél hete a belgrádi Eb-n két váltóban is 53.7-es időt repesztett az utolsó hosszon…

Ami az elődöntőket illeti, több mint ígéretes teljesítménnyel, fölényesen lett első 200 gyorson Ábrahám Minna, és Molnár Dóra is ott lesz a fináléban (hetedikként került be). Kétszáz pillangón Antal Dávid hatodik idővel lett döntős, Stefan Duca viszont 14-ikként nem jutott be a nyolcba 200 gyorson.

Részletes eredmények:

https://vilnius2024.microplustimingservices.com/#/sports-schedule/SWM/*

Hasonló bejegyzések