Ilyen amikor egy századmásodperc örökre emlékezetessé válik, akár a mai 4×200-as férfi gyorsváltónk győzelme, hiszen egy századdal megelőzve az amerikaiakat ifjúsági világcsúccsal (7:10.95) lett ifi világbajnok a Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs és Németh Nándor alkotta csapat. Ráadásul egyéniben is szereztünk egy újabb aranyat Késely Ajna révén, aki 400 gyorson lett ifjúsági világbajnok (4:06.72) méghozzá rajt-cél győzelmet aratva, hiszen az elejétől a végig ő diktálta a tempót, amit nem igen tudtak tartani az ellenfelek.

Délelőtt még csak reménykedtünk egy eredményes délutánban, de dupla aranyra, akkor még kevesen gondoltak. A napot Ilyés Laura Vanda kezdte, de az 50 hát középdöntőjéből nem sikerült továbbjutnia a döntőbe, 29.80-as idejével végül a 21. helyen zárt. Milák Kristóf az 50 pillangó elődöntőjében 24.41-es idővel összesítettben a 11. helyen jutott tovább a középdöntőbe. 400 gyorson két magyarért is szurkolhattunk, hiszen Barocsai Petra és Késely Ajna is rajthoz álltak. Petra a 13. legjobb időt úszta (4:16.22) így ő nem került be a legjobb nyolc közé a döntőbe. Késely Ajna viszont 4:13.87-es idővel az 5. helyen kvalifikálta magát a fináléba. A női 200 vegyesen két úszónk is indult Horváth Lili 2:20.67-es idővel a 27. még Gyurinovics Fanni 2:21.85-tel a 30. helyen végzett, így egyikőjük sem jutott be a döntőbe. A délelőtti programot a 4×200 gyorsváltó zárta, az előfutamban Kalmár Ákos, Barta Márton, Lakatos Dávid, Holló Balázs állt rajthoz és 7:22.68-as idővel az 5. helyen biztosították be a magyar váltó helyét a döntőben.

Az esti program az 50 pillangóval folytatódott, ahol Milák Kristóf 23.85-ös idővel 4. helyen került be a fináléba. Majd elérkeztünk a döntőkhöz. A 400 gyors legjobb nyolc versenyzője közül magasan kitűnt Késely Ajna, hiszen már a rajttól kényelmes előnnyel vezetett, amit megtartott a célig, így 4:06.72-es idővel az első helyen ért célba és ezzel megszerezte a magyar csapat második egyéni aranyérmét. 50 férfi gyorson Németh Nándor úszott döntőt, 22.66-os ideje most a hetedik helyre volt elég, de sokat nem is pihenhetett, hiszen jött a 4×200-as gyorsváltó, amibe ő is bekerült, mivel a délelőttihez képest három helyen változott a csapat, így elsőként Márton Richárd, aztán Milák Kristóf, majd Holló Balázs végül Németh Nándor úszott. Rettentően szoros volt végig a küzdelem, hiszen mind az amerikai mind az orosz váltó nagyon jött. A fiúk tartották a tempót és fokozatosan jöttek előre, a negyedik helyről egészen az első helyig, végül egy századot adva az amerikai váltónak ifjúsági világcsúccsal (7:10.95) nyerték meg a döntőt. A sikerben természetesen ugyanolyan szerepe volt a délelőtti csapatnak is (Kalmár Ákos, Barta Márton, Lakatos Dávid, Holló Balázs) hiszen ők biztosították be a magyarok helyét a fináléban.

A férfi 4×200-as csapat eredményhirdetésénél ugyan nem volt teljes a létszám, mert Németh Nándor szó szerint kiúszott magából mindent a váltóban, ezért kellett neki egy kis idő, hogy regenerálódjon és újból erőre kapjon, ami különösen fontos, mivel nem a mai két döntőben szerepelt utoljára az ifi vb-n, így még hátra van a 100 gyors, ahol szintén bejuthat a legjobb 8 közé.

Köszönjük úszóinknak ezt a fantasztikus napot és a két csodálatos aranyérmet. Szép volt fiúk-lányok! Hajrá holnap!

Az eredmények és a startlista az alábbi linken megtekinthető:

http://www.omegatiming.com/Competition?id=0001110100FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=4

Az eseményről fényképek a facebook oldalunk és a musz.hu oldal galériájában érhetők el. (fotó: Derencsényi István)

Hasonló bejegyzések