Három aranyéremmel kezdte a XVI. Rövidpályás Országos Bajnokságot Hosszú Katinka a vadonatúj kaposvári Csik Ferenc Sportuszodában. A múlt heti glasgow-i Eb-n négy számot nyerő világklasszis a nyitónapon 100 vegyesen, 200 pillangón és 100 mellen is győzött. Milák Kristóf könnyedén húzta be a 200 pillangót fő hazai vetélytársai előtt, és érmet szerzett 50 gyorson is.

A történelmi első arany a győri mix gyorsváltónak jutott az impozáns kaposvári uszoda első felnőtt csúcsviadalán, míg az első egyéni győzelmet Késely Ajna aratta 800 gyorson. A nyitónapon akadt néhány parázs ütközet, a férfiaknál 50 gyorson az Eb-n bronzérmes Lobanovszkij Makszimot többek között Milák Kristóf is szorongatta némi meglepetésre (bronzérmes lett, éppenséggel nem is rossz idővel) – a világbajnok később aztán fő számában, kétszáz pillangón simán győzött, ahogy Sós Csaba szövetségi kapitány a verseny közben megjegyezte: „Nem tud lassan úszni…”

A nőknél Hosszú Katinka ismét majdnem a teljes programot úszta, három döntőben állt rajtkőre, és mindháromszor győzött – a „saját” számok közül természetesen 100 vegyesen és 200 pillangón is első lett (az itteni idejével is dobogós lett volna Glasgow-ban), de a 100 mellen tett kirándulása is aranyéremmel végződött. Érdekesség, hogy a múlt héten meglepően rosszul teljesítő Kapás Boglárka most olyan idővel lett második 200 pillangón, amellyel 4. helyen zárt volna az Eb-n; kiderült, két hét maradt ki világbajnokunknak az Eb előtt egy vírusos megbetegedés miatt, de ezt nem akarta kifogásként felhozni, helyette már kint beleállt az edzésbe, aminek látszott is az eredménye.

A hölgyek között továbbra is a búvárúszó világbajnok Senánszky Petra számít a leggyorsabbnak, újabb, 50 gyorson szerzett magyar bajnoki címe után Sós Csaba egyértelműen jelezte: számítana rá a májusi, budapesti Eb-csapatban.

A nap zárófutama drámai véget ért: a győriek 4×50-es mix váltója utcahosszal nyerte a döntőt, ám Szabó Szebasztián –0.05-tel váltott (–0.03 a tűréshatár), és emiatt az élről zárták ki őket, így a hódmezővásárhelyiek léphettek a dobogó tetejére.

 

Az 1. nap bajnokai

50m gyors

Férfiak: Lobanovszkij Makszim (Győr Úszó SE) 21.18

Nők: Senánszky Petra (Debreceni Sportcentrum) 24.76

800m gyors

Nők: Késely Ajna (Kőbánya SC) 8:26.23

1500m gyors

Férfiak: Kalmár Ákos (Bajai Spartacus) 14:46.60

100m hát

Férfiak: Bohus Richárd (BVSC-Zugló) 50.78

Nők: Ilyés Laura Vanda (Százhalombattai VUK) 58.62

100m mell

Férfiak: Szilágyi Csaba (NICS-HÚVSC) 58.08

Nők: Hosszú Katinka (Iron Swim) 1:06.29

200m pillangó

Férfiak: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 1:52.57

Nők: Hosszú Katinka (Iron Swim) 2:04.36

100m vegyes

Férfiak: Kozma Dominik (BVSC-Zugló) 53.26

Nők: Hosszú Katinka (Iron Swim) 58.57

4x100m mixed gyorsváltó

Győri Úszó SE 3:25.85

(Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Makszim, Safrankó Sára, Jakabos Zsuzsanna)

4x50m mixed vegyesváltó

NICS-HSÚVC Hódmezővásárhely 1:44.30

(Petrovic Péter, Szilágyi Csaba, Hornyák Annamária, Szőke Zita)

 

Nyilatkozatok

Hosszú Katinka:

„Remekül éreztem magam, jól esett az úszás, minden úgy ment, ahogy szerettem volna. Az Európa-bajnokságra ugye nem készültem külön, úgyhogy az én szempontból az elmúlt hét voltaképpen pihenésnek számított a kemény edzések nélkül, és ez most látszik is, sokkal pörgősebben tudok úszni, sokkal lazábban.”

Milák Kristóf:

„Most az ötven gyors volt a lényeg, hogy ott jót ússzak – sikerült is, a 21.6 elég pöpec. Az edzőtábor után éreztem, hogy gyors vagyok, kijavítottam néhány technikai hibát, szóval most itt egyértelműen a gyorsúszó-számokon van a hangsúly. Kettő pillén az elején elindultam, néztem ötvennél, néztem száznál, nem jött velem senki, mondjuk, tudtam, hogy ez lesz, így viszont mi a frászt csináljak? Majd egy nemzetközin esetleg bedurrantom a motorokat, de mondom, most a gyors számít, kell a másodlagos úszásnemnek is működnie.”

Késely Ajna:

„Voltak terveim, de aztán már száznál éreztem picit fájdalmat, úgyhogy inkább ejtettem őket, és csak azt figyeltem, hogy legyen meg a győzelem, mert ez a Kőbánya miatt fontos – ez sikerült, de ebben most ennyi volt.”

Bohus Richárd:

„Egyre jobb és jobb, ennek most már ritmusa is volt, a jövő héten remélem sikerül végre ötvenesben is egy jót úszni, és meglesz az olimpiai A-szint. Most azon dolgozunk, hogy végre csak horizontálisan ússzam le a távot, mert a vállműtétem miatt nem tudom tökéletesen megcsinálni a húzást a bal karommal, és néha le-fel mozgok, mint a mellúszók. Most már egyre jobb, ha ezt jövőre sikerülne teljesen kiiktatni, akkor nagyon komolyakat jövök majd.”

Kozma Dominik:

„Megyek is haza, mondtam mindenkinek, aranyig úszom, ez megvan, úgyhogy csáó. (Eddig viccelt.) Az az igazság, hogy még mindig antibiotikum-kúrán vagyunk, ezt megint beszoptuk Bernek Petivel, rá is ment az Eb-nk, ez nálunk már hagyomány. De azért már egy picit jobb volt most, ötven gyorson is döngettem egy jót, a száz mell sem volt rossz, csak már kicsit fáj a térdem, hiába, az öregedés jelei…”

Senánszky Petra:

„Ha a jövő évi országos bajnokságon is jól megy majd, és az idő reményt keltő, akkor komolyabban elgondolkodom az Európa-bajnoki szereplésen. Az olimpia is izgalmas nyilván, de tényleg csak akkor van értelme, ha közel leszek a nemzetközi mezőnyhöz.”

Hasonló bejegyzések