Hosszú Katinka a 2022-es, augusztusi Európa-bajnokság, míg Milák Kristóf a tavaly áprilisi ob után úszott először a Duna Arénában, a Szerencsejáték Zrt. 126. Úszó Országos Bajnokság a nyitónapján.

 

Az országos bajnokság előfutamain példátlan médiaérdeklődés jelezte: rendkívüli dolgokra van kilátás, hiszen a két utolsó olimpián aranyérmet szerző versenyzők tértek vissza hosszabb kihagyást követően.

 

A 2016-ban, Rióban három győzelmet arató Hosszú Katinka a 2022-es római Eb-n indult utoljára, majd a 2023-as esztendő az anyai örömök jegyében telt, az idei pedig a visszatérésnek szenteltetett. És Katinka ott is volt a 200 vegyes rajtjánál, s végül nem csupán futamgyőztesként ért be, de 2:16-os ideje a legjobb volt a délelőtt, azaz a 17 órakor kezdődő fináléban a régi szép időkre emlékeztető módon a 4-es pályán úszik majd.

 

Ugyanez történt az utoljára 50 hete versenyző Milák Kristóffal: Tokió bajnoka a 100 gyors utolsó előfutamában lépett hosszú idő után először rajtkőre, hogy aztán a februárban vb-bronzot akasztó Németh Nándorral meccseljen egy jót. Ötvennél egy század volt közöttük, a falnál nyolc, a 49.02-nél mindenesetre senki sem jött jobbat délelőtt, így a távon továbbra is országos csúcstartó Milák a számára abszolút hazai pályának számító 4-esen hasíthat majd.

 

Akadt egy csendes visszatérő is: Eb-ezüstérmesünk, Kovács Benedek egy randa combsérülést követően úszhatott végre versenyen újfent és 50 háton harmadikként jutott tovább – itt Jászó Ádám kifejezetten biztató formában robbant ki a faltól s ért el mindenkinél (sokkal) jobb időt.

 

Ami a délelőtt további történéseit illeti, a hölgyek egyhosszas hátúszásában Komoróczy Lora már most jóval a mezőny előtt járt, akárcsak Pádár Nikolett 100 gyorson. Férfi 200 vegyesen Török Dominik Márk lett az első, bár csak 0.05-tel előzte meg Zombori Gábort, a százas mellúszó számokban még mindig a kőbányás Horváth Dávid bizonyult a leggyorsabb magyarnak délelőtt (bár az első négy helyen külföldiek végeztek), míg a hölgyeknél Fángli Henriettáé a legjobb idő.

 

A mix váltókban vegyesen a Kőbánya SC, gyorson pedig a Fradi délelőtti négyese teljesített a legjobban, a fináléban azonban ezeken a a távokon is új fejezet kezdődik, elvégre a felállás alighanem komolyan változik a legjobbaknál.

 

Este még az 1500 leggyorsabb futamai is szerepelnek a programban – a résztvevők névsorát böngészve legalábbis itt is komoly izgalmak várhatók. Kezdés 17 órakor!

 

 

A teljes eredménylista ide kattintva érhető el.

Hasonló bejegyzések