Szokás szerint az úszóké az egyik, ha nem a legkeményebb egyetemi bajnokság, miután megannyi „profi” is vízbe száll ilyenkor. Szombaton, a Tüske-uszodában többek között a világbajnok Cseh László (BME) és a MEFOB-on az idén debütáló nyíltvízi Európa-bajnok Rasovszky Kristóf (Pannon) is több számban diadalmaskodott, az összetett elsőséget ugyanakkor a Sztankovics Annát és Pulai Bencét is a soraiban tudó Testnevelési Egyetem szerezte meg.

A Testnevelési Egyetem gárdájának sikerült visszavágnia  a pécsieknek az úszó egyetemi országos bajnokság összetett versenyében, leginkább annak köszönhetően, hogy egy sor értékes helyezést gyűjtöttek – többek között a nem igazolt versenyzők között (az úszó MEFOB-on külön díjazzák a „profikat” és a nem regisztrált úszókat).

Holott például Cseh László a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapatának tagjaként ismét betakarított két aranyérmet, 100 pillangón és 200 vegyesen, ám a BME végül harmadiknak futott be az összetettben. „Mindent a suliért, bár kicsit fáradtnak érzem magam – és ez olyanfajta fáradtság, ami eddig nem volt jellemző. Azért egy pillanatra sem állok le, de egyértelmű, hogy most semmi értelme nem lenne átutazni a világ túlsó végére, jól megvagyok a kínai vb nélkül, a lényeg úgyis a nagypályás lesz jövőre” – összegzett az olimpiai ezüstérmes, világbajnok.

Rasovszky Kristóf első ízben vett részt az ob-n, és rögtön egy 50 gyorssal kezdett, amelyik, mondjuk úgy, a választék „innenső” oldala ahhoz képest, hogy a veszprémiek klasszisa a leghosszabb versenytávon, 25km-en lett ugyebár Európa-bajnok augusztusban (többek között). A Pannon Egyetemen villamosmérnöknek tanuló kiválóság leginkább azért izgult, hogy a lányok győztese ne ússzon nála jobbat sprintben – e tekintetben az ideje kiállta a próbát, száz gyorson viszont már holtversenyben elsőként ért be, négyszáz gyorson természetesen utcahosszal győzött, és egykori kedvenc úszásnemében, száz háton is a legjobbnak bizonyult.

Ennek ellenére a TF relatíve nagy fölénnyel lett első az összetettben – igaz, náluk Sztankovics Anna termelt becsülettel, a „profilba” vágó 100 mell mellett például 50 gyorson is sikerült elsőként beérnie, némi meglepetésre a számban 50-es és 25-ös medencében is magyar bajnok debreceni Senánszky Petra előtt.

Míg tavaly mindössze két pont döntött a pécsiek javára (178-176), és a BME is látótávolságon belül volt (170), addig az idén egyértelműek voltak az erőviszonyok: a Testnevelési Egyetem 185 ponttal lett az első a pécsiek előtt (112), a BME pedig 93 ponttal végzett a harmadik helyen.

Az úszó MEFOB-ot a Műegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem sportclubja szervezte – az eseményt Székely Mózes, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség főtitkára, illetve Kincses Gábor, a BME Testnevelési Központjának igazgatója nyitott meg –, és 18 felsőoktatási intézmény több mint 200 úszója vett rajta részt.

Hasonló bejegyzések