Fél év – és néhány törölt futam után – folytatódott a FINA nyíltvízi Világkupa-sorozata, mégpedig magyar szempontból parádés eredménnyel: Olasz Anna elsőként végzett a macedóniai Ohrid-tóban rendezett 10km-es viadalon, azaz hét év után újra sikerült Világkupa-futamot nyernie. A férfiaknál Rasovszky Kristóf ezúttal negyedikként ért célba.

Valamivel több mint három héttel az olimpia után a Tokióban ezüstérmes Rasovszky Kristóf saját bevallása szerint kissé megkopott formában úszta végig a távot, ám így is beért a negyedik helyen – így összetettben továbbra is második, miután a szezonnyitó dohai futamon ezüstérmes volt az akkor és most is elsőként célba érő francia Marc-Antoine Olivier mögött.

A hölgyeknél ugyanakkor Olasz Anna pazar versenyzéssel, a táv második felén végig vezetve  megnyerte a viadalt. Az utolsó körökben végig az olasz Gabbrielleschi és a francia Jouisse üldözte, ám végül nem tudták befogni – Anna 2.2 másodperccel előzte meg a talján, és 4.9-cel a gall vetélytársat. A szegedi klasszis az idén nagyon beindult: a májusi Eb-ezüstérem és a tokiói 4. hely után most Vk-aranyat akasztott (s vele 3500 dollárt), utoljára 2014-ben, Hongkongban sikerült győznie, azaz hét év – és néhány 2. és 3. hely – után újra nyerni tudott.

A szezon folytatása kissé bizonytalan: a programban lévő tajpeji és hongkongi viadalt minden bizonnyal törlik, ugyanakkor az izraeli futamot decemberben szeretnék megtartani, és még a rövidpályás medencés vb után Abu-Dzabiban is terveznek egy negyedik Vk-t.

 

Nyilatkozatok

 

Olasz Anna

„Mi, lányok ugye később indultunk, és a verseny vége felé egész tengeri körülmények között kellett úsznunk, annyira felerősödtek a hullámok. Ezt azért mondom, mert mióta hazajöttem az olimpiáról, csak napi egyet edzek – jó, akkor azért nyolc-tíz kilométert úszom, azaz nem lazsálok –, és Gege (Gellért Gábor) szerint kifejezetten jól mentem, azaz nagy formakopás nem volt, szóval ő ezek alapján azt mondta, ugyanolyan bátran versenyezzek, mint az egész szezonban. És végül is ez segített, mert a hajrá előtt egy pillanatra belém vágott, hogy négy kört mentem elöl, plusz jöttek a méteres hullámok, lehet, hogy el fogok fáradni… Aztán azt mondtam magamnak, mégiscsak én vagyok az olimpiai negyedik, ezek a lányok ki sem jutottak Tokióba, azaz pánikra semmi ok. És tényleg én bírtam a legtovább. Talán az egész annak tudható be, hogy így erre az évre megjött az önbizalmam, és ez látszik az eredményeken is.”

 

Rasovszky Kristóf

„Tokió óta eltelt kicsit több mint három hét, és nem állítanám, hogy én voltam a munka hőse… Jó, nem is kellett annak lennem azt hiszem, igaz, így lassú voltam az utolsó körben, nekik volt még egy sebességük, ami nekem már nem, ám mindettől függetlenül kimaxoltam ezt a versenyt. Olivier az olimpiai csalódás után három hete itt van, úszta az Európa-kupát, a 25 km-es FINA Ultramaratont, nem csoda, hogy most is így ment neki. Az viszont talán kijelenthető, hogy az első három elcserélte volna az itteni dobogóját az én tokiói ezüstérmemre, én meg nem sajnálom, hogy itt lettem negyedik, és nem ott.”

 

FINA Nyíltvízi Világkupa-sorozat, 2. állomás, Ohrid-tó (Macedónia)

 

Nők

  1. Olasz Anna 2:04:26.4

 

Férfiak

  1. Marc-Antoine Olivier (francia) 1:54:54.6… 4. Rasovszky Kristóf 1:55:08.4

Hasonló bejegyzések