Elrajtolt a nyíltvízi úszás programja a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, ahol az 5 km-es szám férfi világ- és Európa-bajnoka, Rasovszky Kristóf is rajthoz állt. Sajnos ezúttal az utolsó 100 méter nem úgy jött ki Rasónak, ahogy tervezte – így végül egy karcsapással lecsúszott a dobogóról és 4. lett a Lupa-tavon.

Azonban az utánpótlás már berobbant, hiszen Betlehem Dávid 12. lett élete első felnőtt világversenyén. Székelyi Dániel pedig a 17. helyen végzett. A női mezőnyben 5 km-en Szimcsák Mira 14., még Vas Luca 15. helyen csapott célba. A fiatal magyar lányok csodálatosan helyt álltak Európa (és talán a világ) legjobb nyíltvizesei között!

 

Versenyzői nyilatkozatok:

 

Rasovszky Kristóf (4. hely)

„Nem csak nyíltvizen, bármelyik sportágban a létező legrosszabb a negyedik hely. Az viszont látszott, hogy mindenki nagyon felkészülten jött, mindenki éremért jött. Ez az öt kilométer talán Gregnek (Paltrinieri) állt a legközelebb az ezerötszázhoz, amiben már korábban is a világ legjobbja volt – de ettől még az utolsó egyenesben nem kellett volna újra bebizonyítanom magamnak, amit eddig is tudtam, hogy középen nem szabad lenni. Két emberrel a nyakadon ott nem lehet úszni, egyértelműen látszott, hogy a két olasz a két szélén sokkal gyorsabb volt mindenki másnál. Úgy érzem, különösebben nagy hibát nem csináltam, kisebbeket talán – ez most valahogy így sikerült. Nem vagyok csalódott, holnap jön a tíz kilométer, ráadásul az év legfontosabb versenye egy másik, nem ez. Az edzőm különben is azt mondta, hazai pályán így kell versenyezni, márpedig ha ő elégedett, akkor én is az vagyok.”

 

Betlehem Dávid (12. hely)

„Egész jó versenynek mondhatom a mait, annyi negatívum volt benne, hogy a fordulókban nem tudtam úgy bemenni a nagyok közé, ahogy kellett volna. Amikor egyenesen kellett úszni, tudtam velük menni, még rájuk is tudtam úszni, de a fordulókon még kell javítani, és akkor ebből a 12. helyből lehet akár 5-6. is. Talán legközelebb egy kicsit bele kell gyorsítanom, hogy eléjük vágjak a fordulóknál, becsusszanjak eléjük, mert az én testalkatom még nem olyan, hogy arrébb tudjam őket úgy rakni, mint Rasó. Első felnőtt világversenyen egy 12. hely szerintem azért jónak mondható, és most várom nagyon a váltót.”

 

Székelyi Dániel (17. hely)

„Abszolút igaz, hogy jobbat vártam magamtól. Úgy jöttem ide, hogy szeretnék egy szintet ugrani fölfelé. Azt kell mondanom, a felkészülés is teljesen jól sikerült, viszont a végén volt egy váratlan esemény, aminek nem kellett volna jönnie – nem akarom erre fogni, utána megpróbáltunk mindent megtenni, hogy jól sikerüljön ez a verseny, de be kell vallani: nem bírtam az iramot. Két körig tudtam menni a többiekkel, aztán a harmadikban csináltak egy olyan iramváltást, amit én már nem tudtam követni. Próbáltam visszaúszni rájuk, de néhány száz méter után elfogytam. Most át kell gondolnom a történteket, és motivációt gyűjteni a tíz kilométerre.”

Szimcsák Mira (14. helyezett)

„Ifiként van mit tanulnom, ezért nagyon-nagyon hasznos volt ez a verseny. Egyértelmű, hogy iszonyúan kell figyelni végig – én csak egy pillanatra lankadtam el, és máris egy méterrel előttem volt az, aki még mellettem úszott. Kemény volt a verseny, mint általában, én is kaptam több ütést, egyszer a sapkámat is leverték, de próbáltam kibírni, és szerintem sikerült is. Én is az a típus vagyok, aki sohasem elégedett, ma annak örülhettem, hogy egy pillanatra sem adtam fel, és a végén még tudtam hajrázni is.”

 

Vas Luca (15. helyezett)

“Mindkettőnknek ez volt az első felnőtt versenye, tapasztalatszerzésnek jó volt, akadtak jó pillanatai ennek a versenynek, de van bőven javítani való, ez egyértelmű. Sokat tanultam ebből a versenyből, remélem, az egyes részeket jobban tudom kivitelezni. Nyíltvízi alapvetően olyan sportág, ahol tizedmásodpercek alatt kell döntést hozni. Az nem fér bele, hogy most majd átúszom a túloldalra, aztán meglátjuk, mi lesz. Azonnal le kell követni a történéseket, és dönteni, aztán később kiderül, vagy jó lesz, vagy nem. A víz egyébként teljesen jó volt, tizennyolc fok, de ez volt a legutolsó, amire próbáltam figyelni. Nem vagyok az a típus, aki elégedett szokott lenni egy-egy versennyel, most annak örülök, hogy úszhattam egy Európa-bajnokságon, és sok-sok tapasztalatot szerezhettem.”

Hasonló bejegyzések