Ritka alkalom: az úszás volt a fókuszban az Európai Parlament brüsszeli székhelyén, ahol az Európai Úszó Szövetség (LEN) képviselői az EU illetékes vezetőinek, köztük Antonio Tajani elnöknek és Navracsics Tibor sportért felelős biztosnak mutatták be a LEN „Tanulj úszni” projektjét. Az eseményen jelen volt Schmitt Pál NOB-tag, az EU parlament korábbi alelnöke, aki hozzászólásában követendő példaként említette a magyar „Minden gyermek tanuljon meg úszni” programot.

A tavaly júniusi LEN-kongresszuson bemutatott „Tanulj úszni” projekt annyira elnyerte az akkor Budapestre látogató Antonio Tajani EU Parlament-elnök tetszését, hogy az európai szövetség képviselői meghívást kaptak Brüsszelbe, ahol Tajani elnök mellett a sportot felügyelő uniós biztos Navracsics Tibor, valamint a környezetvédelmi és népegészségügyi bizottság elnöke, Adina-Ioana Valean jelenlétében mutatták be a programot.

Paolo Barelli LEN-elnök emlékeztett arra, hogy kontinensünkön több mint 28 ezren fulladnak vízbe minden évben, azaz óránként három európai veszti így életét, túlnyomó többségük 3-12 esztendős gyermek. Az európai szövetség ezért indította útjára a „Tanulj úszni, előzd meg a vízbefúlást” projektet, amely valamennyi tagország számára segítséget nyújt: jól felépített, bárhol alkalmazható rendszerben mutatja be az úszásoktatás lépéseit, illetve azt is, miképpen kell az úszástudást szinten tartani, frissíteni felnőttkorban is annak érdekében, hogy senki se veszítse el a vízbiztonságát. A LEN elnöke hozzátette, több tagszövetség kísérleti programjának tanulságai alapján állították össze a végleges projektet, és az egyik legjobban menedzselt ezek közül a Magyar Úszó Szövetségé volt.

„Az úszástudásnál nincs jobb mentőmellény” hangsúlyozta Paolo Barelli, aki kitért arra is, hogy a majdnem fulladással végződő vízibalesetek száma 200-szorosa a halálos tragédiáknak, és az ezzel járó egészségkárosodás rendkívüli terhet ró az egészségügyi ellátórendszerekre egész Európában.

Tajani elnök és Navracsics Tibor ugyanakkor arról is beszélt, hogy az életmentő funkció mellett az úszás az egyik legjobb egészségmegőrző sport. A parlamenti elnök jelezte, az európai polgárok több mint egyharmada továbbra is inaktív, ami rendkívül káros. Navracsics Tibor – aki néhány évvel ezelőtt sikerrel tartotta meg fogadalmát, és hetente leúszott egy kilométert, azaz év végre megvolt az 52 kilométeres cél – megköszönte az Európai Úszó-szövetségnek, hogy nem csupán az élversenyzőkkel, az érmesekkel és a kiemelt viadalokkal foglalkozik, de az emberek egészségével és jólétével is. „Ez a projekt nagyban segíthet abban, hogy emberi életeket menthessünk – és hogy még egészségesebben élhessünk. Semmi sem képes úgy összehozni az embereket, úgy kialakítani az összetartozás érzését, mint a sport. Az EU pontosan ezért duplázta meg a sportra fordítható támogatások összegét a következő költségvetési ciklusban” – mondta az EU biztos.

Az eseményen megjelent Schmitt Pál NOB-tag, az EU Parlamentjének korábbi alelnöke is, aki hozzászólásában kiemelte: minden, az úszásoktatást népszerűsítő és javító kezdeményezésnek elsőbbséget kell élveznie valamennyi európai országban. „Látnunk kell, ha az atlétika a sportok királynője, akkor az úszás a sportok királya. Kevés olyan sportág van, amely annyira jótékony hatással van az ember egészségére, mint az úszás, és ahogy Barelli elnök úr rendkívül találóan megfogalmazta, a biztos úszástudás valóban a legjobb mentőmellény. Magyarországon a kormányzat már korábban elindította a ’Minden gyermek tanuljon meg úszni’ programot, amely az előttünk álló négy évben minden eddiginél nagyobb támogatást kaphat, továbbá egy átfogó tanuszoda-építési programmal is párosul.”

Schmitt Pál jelezte, az Európai Unió Erasmus Plus programjának keretében mindenképp támogatásra javasolja a LEN projektjét, és ehhez csatlakozott hozzászólásában Gyárfás Tamás, az európai szövetség gazdasági vezetője is.

Az EU megjelent vezetői is egyetértettek abban, hogy a 2020-tól induló költségvetési ciklusban mindenképpen a támogatott projektek körébe kell emelni a „Tanulj úszni” programot

Hasonló bejegyzések