Augusztusi kiemelkedő teljesítményének köszönhetően az Egri Úszó Klub nyerte a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat és az azzal járó félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt. A közönségdíj és a százezer forintos utalvány szintén úszószakosztályhoz került ebben a hónapban: az Érdi Úszó Sport Kft.-hez.

Az idén először nyerték el úszók a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat és az azzal járó félmillió forintos sportszervásárlási utalványt: az Egri Úszó Klub végzett az élen. Nem csoda: a Kovács Ottó vezetőedző által irányított szakosztály versenyzői valósággal szárnyaltak az augusztusi, indianapolisi junior világbajnokságon.

A magyar válogatott összesen tizenhat érmet nyert a korosztályos vb-n, s ebből hét az egriekhez köthető (a klub egyébként Törökbálinton Plagányi Zsolt vezetésével „fióküzemet” működtet, ahol az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Cseh László is edz). A világbajnok 4×200-as férfi-gyorsváltóban Németh Nándor, Holló Balázs és Lakatos Dávid is a csapat tagja volt; utóbbi a selejtezőben állt rajthoz. A szintén aranyérmes 4×100-as gyorsváltóban Németh és Lakatos szerepelt, utóbbi ismét a sikeres selejtezővel járult hozzá a későbbi világbajnoki címhez. Az egyéni számokban is remekeltek az egriek. Németh Nándor két ezüstöt (100 és 200 m gyors), Holló Balázs egy-egy ezüstöt (400 m gyors) és bronzot (400 m vegyes), míg Lakatos Dávid egy ezüstöt (800 m gyors) és egy negyedik helyezést (1500 m gyors) szerzett.

A díj ötéves történetében amúgy egészen különleges hónapnak bizonyult ez az augusztus, hiszen még sosem fordult elő, hogy egyazon sportágból három műhely is csatázzon a címért; az egriek mellett az érdi és a kőbányai szakosztály ugyancsak nagyszerű eredményeket produkált ebben a hónapban. Ráadásul a három úszóbázisnak ugyanannak a klubnak, a KSI SE-nek a két szintén pazar produkciót nyújtó szakosztályával, a cselgáncs- és az öttusarészleggel kellett felvennie a versenyt.

Szokás szerint az év nyolcadik kiírására is sok jelölés érkezett a sportszervezetektől a szakemberektől és a sportkedvelőktől. A MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu képviselői alkotta kuratórium a teljesítmények alapján döntötte el, melyik öt műhely kerüljön fel a szavazólapra. A helyezésekről a közönség és a kuratórium közösen határozott. A közönségszavazáson az egri és az érdi úszóklub között alakult ki éles verseny, és a „párharcból” az utóbbi került ki győztesen. A különdíj és a százezer forintos Decathlon sportszervásárlási utalvány így az Érdi Úszó Sport Kft.-hez kerül.

A MOB-székházban megrendezett ünnepségen részt vett a sportág több kiválósága, így az egriek ászai (még maga Cseh László is elkísérte a fiatalokat), illetve az érdiek részéről az ezen a nyáron valami egészen elképesztőt alakító, a junior Eb és a junior vb mellett a budapesti FINA vb-n is érmet szerző Milák Kristóf.

Az eseményen megjelent a MÚSZ frissiben megválasztott elnöke, Wladár Sándor, aki kijelentette: épp ideje volt, hogy ismét a versenyzőkre, a nyár hőseire irányuljon a figyelem, sokkal fontosabb, hogy ők, és ne a sportág “szárazföldi része” legyen reflektorfényben. Ennek alátámasztására az olimpiai bajnok sportvezető rögtön elmondta, hogy a sportág rajongói is egyértelműen a versenyzőkre kíváncsiak: ellentétben a közgyűlésről szóló beszámolóval, a MÚSZ Facebook oldalán szerda este kilenckor megjelent, Milák Kristófról szóló rövidke posztot 38 perc alatt 14 ezer ember látta. “Azt szeretnénk, hogy a jövőben is egyértelműen ez legyen a rend” szögezte le Wladár Sándor.

Hasonló bejegyzések