Ma este vehette át a Fair Play-díjat két kiváló úszónk, Biczó Bence és Márton Richárd (a vébére készülő Ricsi nevében is egykori pályatársa járult a színpadra). A kitüntetést Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke adta át Bencének. S hogy miért kapták? Nos, álljon itt indoklásként az a szöveg, amellyel a szövetség terjesztette fel őket a díjra, és amelyet a Magyar Fair Play Bizottság befogadott.

 „A két nagyszerű úszó az elmúlt két esztendőben arra tette fel a karrierjét, hogy Milák Kristóf megfelelően készülhessen fel a tokiói olimpiai játékokra, hogy ott aztán eddigi pályafutásának csúcspontjaként arany- és ezüstérmet nyerjen.

2019-ig Milák Kristóf egy klubváltás okán egyedül készült a Duna Arénában, ami több szempontból sem volt ideális, még egy ilyen világklasszis esetén sem.

Végül Biczó Bence és Márton Richárd vállalta, hogy csapattagként együtt készülnek vele egy éven keresztül – mindez a pandémia miatt további egy esztendőt jelentett, ám mindketten zokszó nélkül folytatták vele a kőkemény edzéseket.

E vállalásuk ugyanakkor sokkal több volt, mint hogy két úszó egy világklasszissal edz együtt. Biczó Bence már vissza kívánt vonulni, és elkezdeni a civil életét – végül azonban a 200m pillangó egykori ifjúsági olimpiai bajnokaként úgy döntött, Kristóf érdekében kitolja pályafutása végét, jóllehet épp ezen a távon olyan szinten állt a magyar úszósport, hogy komolyabb sikerre 27 esztendősen már nem gondolhatott.

Márton Richárd pedig más perspektívát látott maga előtt, és be is jelentette, hogy felhagy az úszással, ám sikerült meggyőzni őt, hogy Kristóf támogató társaként talán a saját karrierjét is újraindíthatja.

Mindketten rendkívül fontos szerepet játszottak abban, hogy a közismerten terhelt versenyző-edző viszony Kristóf és Selmeci Attila esetében kellőképp normális maradjon a nagy cél elérése érdekében. Bence higgadtsága és tapasztalata nélkülözhetetlen volt a napi edzésmunka zökkenőmentes elvégzéséhez, míg Ricsi lendülete és odaadása szakmailag jelentett nagyon sokat a felkészülés során.

E két nagyszerű sportoló csodálatos alázata, eltökéltsége, áldozatvállalása példaértékű lehet sokak számára – a Milák Kristóf által elért eredmények pedig rendkívül sokat jelentettek a magyar sportnak és ezen belül a magyar úszósportnak, így Biczó Bencének és Márton Richárdnak közvetve és közvetlenül is igen sokat köszönhet valamennyi sportrajongó.”

Hasonló bejegyzések