Betlehem Dávid harmadik, Rasovszky Kristóf és Fábián Bettina egyaránt negyedik helyen ért célba a setubali nyíltvízi Világkupa-futamon – utóbbinak volt kivételesen a legnagyobb súlya. A tavaly junior világbajnok Fábián ezzel ugyanis bekerült a vb-csapatba, Fukuokában ő úszhat az olimpiai kvalifikációs 10 km-es távon és a váltóban is.

Több magyar induló számára komoly tétje volt a harmadik Vk-állomásnak: a hölgyeknél egy hely még kiadó volt a fukuokai világbajnokságra, továbbá egy-egy férfi és női tartalékpozíciót is meg lehetett szerezni – Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Olasz Anna a tavalyi vb-, illetve Eb-helyezéseiknek köszönhetően védettséget élveztek, és ők a Világkupára koncentrálhattak.

A férfiak viadalában sokáig elsőrangúan mentek az urak, az első körben Rasovszky, Betlehem és Kovács-Seres Hunor haladt az élen, féltávnál pedig Betlehem ment előre, de a többiek is az élbolyban tempóztak. Aztán a táv második felében elkezdett szétszakadozni a mezőny – miközben Rasovszkynak szemüveget kellett cserélnie, mint Gellért Gábor szövetségi kapitány mesélte, „széthasadt a cucc, Rasó évezredes rutinjával nem hozott tartalékot, szerencsére, egy francia edzőnő nagyon rendes volt, ő adott neki egyet” –, és ezúttal a két magyar nem tudta tartani az előre spriccelő olaszok sebességét. Andrea Manzi és Marcello Guidi végül tekintélyes, csaknem félperces előnnyel vitte el az első két helyet, Betlehem Dávid a múlt heti, szardíniai negyedik helyről egyet előrelépve harmadikként ért be, mögötte néhány méterrel érkezett az előző viadal győztese, Rasovszky Kristóf. Az ifjúsági világbajnok Kovács-Seres Hunor végül a 13. lett, s ezzel ő utazhat tartalékként a világbajnokságra, miután Kalmár Ákos nem igazán járt közel a többiekhez.

Annál nagyobb csata ment a magyar lányoknál. Eleinte az ebben a harcban kevésbé érdekelt Olasz Anna két kör után a második helyen állt, ám hatezer méter után felülkerekedtek az elemek („a lányok nagyjából mind ’belefagytak’ a tizennyolc fokos vízbe, Anna hatezer méter után a világát nem tudta saját bevallása szerint” összegzett röviden Gellért Gábor). A fiatalok a táv második felében törtek előre, egy ideig Rohács Réka állt a legjobban, majd Szimcsák Mira, ám végül kiderült, a tavaly junior világbajnok Fábián Bettina osztotta be a legjobban az erejét. Olyannyira, hogy a finisben már az érmekért csatázott, és végül 0.5 másodperccel maradt el a második helyre holtversenyben beérő olasz Ariana Bridi és az olimpiai bajnok Sharon van Rouwendaal mögött (de a győztes francia Jouisse sem volt messze, 1.4 másodpercre).

Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt két évben a váltóval vb- és Eb-érmeket Rohács Réka helyett Fábián Bettina úszhat a vb-n a csapatban is, és az egyéni távokon is – Réka ezúttal tartalékként sem tarthat a többiekkel, miután Szimcsák Mira is megelőzte, aki a 8. helyen zárt.

Az összetettben Rasovszky Kristóf megőrizte vezető helyét, és az országúti kerékpárosoktól ismert részhajrákat díjazó sprintversenyben is az élen áll, így ha érmet nem is, de két kalapot kapott az eredményhirdetésen (ez is egy újítás a World Aquatics részéről). Betlehem Dávid jelenleg a negyedik – nem is rossz ahhoz képest, hogy az első állomásról az írásbeli érettségik miatt hiányzott.

„Szerettük volna széthúzni a mezőnyt, de ez nem annyira jött össze, aztán a táv második felében a két olasz nagyon jól úszott, én már nem tudtam velük menni, Dávid meg inkább velem jött, úgyhogy ez most így sikerült – értékelt Rasovszky. – Setubalban azért nem könnyű összehozni egy jó versenyt az áramlat, a hullámok, meg a hideg víz miatt. Ebben most ennyi volt, nem kell túl sok mindent belelátni, sűrű a versenynaptár, mi Fukuokára készülünk, úgy is edzünk, ez a két olasz srác viszont nem jön a vébére, azaz nekik lehet, hogy ez volt inkább a fő verseny. Persze, meg akartam nyerni, ha már a múlt héten is sikerült, és azt érzem, hogy most sem volt rossz, de minden verseny más, most negyedik lettem, az összetettben még így is vezetek, úgyhogy megyünk haza és edzünk tovább.”

A bronzérmes Betlehem Dávid elárulta, komolyan befolyásolta a versenyt, hogy egy órával a rajt előtt közölték, mivel a vízhőmérséklet elérte a 18 fokot, a vastagabb neoprén szerelést nem lehet felvenni. „Mivel nem vagyok egy súlyos ember, a vékony ruhában, tizennyolc fokban ilyen hullámokban végigverekedni két órát – hát azért ez elég kemény volt, na. Ma a két olasz nagyon erősnek tűnt, annak örülök, hogy a végén tudtam hajrázni, igaz, a lépcsőkről aztán úgy kellett összekanalazni, mert ott kicsit beájultam… Nagyon jó érzés újra visszakerülni a dobogóra a világelitben, meg hát persze az is, hogy Bettinek sikerült bekerülnie a csapatba, és így együtt váltózhatunk.”

Dávid kedvese, Fábián Bettina – tavaly együtt lettek junior világbajnokok egyéniben aztán csapatban is – a maga szokásos visszafogottságával örvendezett. „Hűvös volt nagyon a víz, különösen az áramlatoknál érződött, ott és utána mindenki remegett, de összességében a verseny alatt elég jól viseltem a körülményeket. Nem tudtam, mennyire bírom majd a végét, nagyon örülök, hogy így kijött minden, a forduló, az előzések – csak a végén picit hamarabb kezdtem hajrázni a tervezettnél, és így az utolsó egyenesen kiszorítottak, bár nem merném azt állítani, hogy ezen múlt az érem. Nekem nagyszerű tapasztalatszerzés volt ez a verseny, mert ilyen szinten ilyen helyzetben még sohasem voltam korábban, akikkel küzdenem kellett, azok jóval tapasztaltabbak nálam. Így sem gondoltam volna előtte, hogy az éremért is harcban lehetek – annak viszont örülök, hogy sikerült az, amit szerettem volna: bekerülni a vb-csapatba.”

Bettina egyébként Rasóhoz hasonlóan kalapot is viselhetett, mégpedig zöldet, ugyanis vezetik a juniorkorúak összetettjét is, és ebben jelenleg ő a legjobb.

A májusi Vk-kavalkád ezzel befejeződött, legközelebb augusztusban lehet pontokat gyűjteni, rögtön a vb után, augusztus 5-én, Párizsban.

Nyíltvízi Világkupa, 3. állomás, Setubal

Férfiak: 1. Andrea Manzi (olasz) 1:52:37.10… 3. Betlehem Dávid 1:53:12.10, 4. Rasovszky Kristóf 1:53:18.80… 13. Kovács-Seres Hunor 1:55:34.20… 22. Kalmár Ákos 2:03:11.20

Nők: 1. Caroline Jouisse (francia) 2:01:12.10… 4. Fábián Bettina 2:01:13.50… 8. Szimcsák Mira 2:01:40.30, 9. Rohács Réka 2:01:45.30… 14. Olasz Anna 2:01:51.40

Az összetett állása a férfiaknál:

1. Rasovszky Kristóf 1900, 2. Marcello Guidi (olasz) 1750, 3. Mario Sanzullo (olasz) 1150, 4. Betlehem Dávid 1100

A hölgyeknél Fábián Bettina a 14.

Hasonló bejegyzések