Betlehem Dávid az ötödik helyen végzett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres férfi versenyében, míg a női mezőnyben Olasz Anna hatodik, Balogh Vivien 17. helyen ért célba szerdán a Lupa-tavon zajló világbajnokságon, Rasovszky Kristóf a táv felénél feladta a küzdelmet.

A szakág olimpiai számában 64-en ugrottak a Lupa-tó rendkívül meleg, 28 Celsius-fokos vízébe, hogy teljesítsék a hatkörös viadalt. Köztük volt a Tokióban ezüstérmes, a váltóval vasárnap óriási hajrában második, a rövidebb távon kilencedik Rasovszky, illetve a staféta harmadik tagjaként kiválóan teljesítő 18 éves, 5 kilométeren hetedik Betlehem.
Rasovszky a sorsolás után ugyan a szélről vághatott neki a távnak – ezáltal kimaradhatott a középső csetepatéból -, azonban a bójától távolabb eső oldalra került. A rajt után mindkét magyar az élmezőnyben helyezkedett el, a táv feléhez közeledve Betlehem a 7., Rasovszky a 12. helyen tempózott.
A két magyar közül Betlehem tartotta jobban magát, Rasovszky láthatóan visszaesett és féltávnál, kereken egy óra elteltével feladta a küzdelmeket. Az első információk szerint megrúgták úszás közben, ami miatt nehezére esett a levegővétel. A verseny után a magyar csapat arról adott tájékoztatást, hogy a veszprémiek 25 éves kiválósága már reggel sem érezte jól magát, az első kört követően pedig egyre inkább elfáradt, később pedig rosszabbul érezte magát, ezért döntött úgy, hogy nem folytatja.
Betlehem továbbra is nagyszerűen helytállt, az utolsó kört az ötödik helyen kezdte, a fiatal magyar egészen a hajráig tapadt a legjobbakra, a végül a két olasz, valamint az 5 kilométeren és váltóban is aranyérmes Florian Wellbrock, illetve a francia Marc-Antonie Olivier „kilőtt”. Az olaszok kettős győzelmet arattak, az aranyérmet a Duna Arénában nagymedencében 1500 méter gyorson minden idők második legjobb idejével diadalmaskodó Gregori Paltrinieri szerezte meg. Betlehem végül az ötödik lett.
„Nem esett jól, már a bevonulásnál éreztem, hogy ez egy nagyon kemény két óra lesz. Voltak olyan szakaszok, ahol elviselhetetlenül meleg volt a víz, de menni kellett a többiekkel az élen. Kicsit sajnálom, hogy nem tudtam időben lereagálni a szökést, és kaptunk öt méter hátrányt, ha többet fogok majd versenyezni, ezeket jobban le fogom reagálni” – mondta Betlehem a vegyes zónában.

A női mezőnyben 10km-en 56-an ugrottak vízbe, hogy teljesítések a hatkörös viadalt, ott volt köztük a tokiói játékokon bravúros negyedik helyet szerző, a váltóval vasárnap ezüstérmes Olasz Anna, illetve Balogh Vivien, aki 5 kilométeren egy 24. hellyel „melegített” hétfőn.
A rövidebb távval ellentétben ezúttal nem egy néhány fős boly lépett el a mezőnytől, hanem egy jó 30 fős társaság haladt együtt egymáshoz képest jelentősebb lemaradás nélkül. Ezt a csapatot a második körtől kezdve Olasz Anna vezette.
A táv feléhez érve Olasz kicsit visszaesett – de így is ott volt az élmezőnyben -, a vezetést pedig a 16 éves amerikai Katie Grimes vette át, aki a múlt héten, a Duna Arénában 1500 méter gyorson és 400 méter vegyesen is második volt.
Az utolsó egy kilométerhez érkezve továbbra is együtt tempózott az élmezőny, ekkor azonban már a menők – az olimpiai bajnok brazil Ana Marcela Cunha, a német váltóval a vb-n már aranyérmes Leonie Beck, a riói játékokon első, Tokióban második, a tavalyi Európa-bajnokságon a Lupa-tavon győztes holland Sharon van Rouwendaal – legelöl helyezkedtek a hajrához. A három úszó elképesztően hajrázott, melynek végén a holland célfotóval bizonyult jobbnak közvetlen riválisainál, megszerezve ezzel első világbajnoki címét.
Olasz végül hatodikként, Balogh pedig a 17. helyen ért célba.
„Egyáltalán nem reménykedtem ilyen eredményben, nem úgy mentek az edzések május körül, ahogy szerettem volna, de a váltóval szerzett ezüst például nagyon motivált. Viszont most jól esett az úszás, jó döntéseket hoztam. A többiek kezdtek meghalni körülöttem, kint pedig a lelátón ott volt mindenki, aki fontos nekem és nekik is szerettem volna megmutatni, mit tudok, minden bizonnyal utoljára egy hazai világversenyen” – nyilatkozta Olasz, aki a táv egyharmadál még az élen volt. „Nem szerettem volna vezetni, hiszen ez nagyon sokat kivesz az emberből, de így az ötödik világbajnokságomon azért már tudom, milyen verekedés van az elején.”
Hozzátette: a célja továbbra is a párizsi olimpia – ezért nem hagyta abba Tokiót követően -, augusztusban pedig ott lesz a római Európa-bajnokság, amelyen igazi nyíltvízi körülmények között, tengerben versenyez majd a mezőny. Olasz megjegyezte, nem indul el a csütörtöki 25 kilométeres versenyen.
Balogh Vivien örömkönnyeivel küszködve arról beszélt, hogy élete első felnőtt világbajnokságán sikerült elérnie a célját, a legjobb 20 közé kerülést:
„Ez az, amiért edzettem, sajnos az utolsó hétszáz méter már nagyon fájt és kicsit lemaradtam, de így is nagyon boldog vagyok.” – mondta.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, férfi 10 km, világbajnok:
——————————————
Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 1:50:56.8 óra
2. Domenico Acerenza (Olaszország) 1:50:58.2
3. Florian Wellbrock (Németország) 1:51:11.2
…5. BETLEHEM DÁVID 1:51:29.9
Rasovszky Kristóf a táv felénél feladta.

korábban:
női 10 km, világbajnok:
1. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 2:02:29.2 óra
2. Leonie Beck (Németország) 2:02:29.7
3. Ana Marcela Cunha (Brazília) 2:02:30.7
…6. OLASZ ANNA 2:02:39
…17. BALOGH VIVIEN 2:03:07.8

 

Hasonló bejegyzések