A világranglista élére tempózott Bernek Péter 400 vegyesen a százhalombattai rövidpályás országos bajnokság második napján, Milák Kristóf pedig egészen különleges duplát teljesített: előbb 5 századdal megelőzte Cseh Lászlót 100 pillangón, majd 50 háton is győzött. Késely Ajna Európa harmadik legjobb idejével nyerte a női 800-at, a győri 4×100-as férfi gyorsváltó pedig országos csúcsot repesztett.

Bernek Péter nagyon rendben van: az első napi kettő plusz egy arany után csütörtökön 400 vegyesen parádézott a BVSC versenyzője – méghozzá elég brutális időt jött, hiszen 4:01.62-vel nyert, amivel utcahosszal első a világranglistán (az Európa-bajnok német Heintz eddig 4:04.49-cel vezette a rangsort).

Szintén nemzetközi összevetésben is remek idővel győzött Késely Ajna 800 gyorson: ő az európai rangsor harmadik helyére jött fel, más kérdés, hogy az idei kőkemény terhelés okán pihenőt kap a koppenhágai Eb-re a nyári junior kontinensviadalon hatszor is első, majd a felnőtt vb-n döntős, és aztán a junior világbajnokságon is aranyérmes ifjú klasszis.

Milák Kristóf szenzációs versenyben nyerte az ob egyik slágerszámát: 100 pillangón ugyan végig Cseh László volt egy picivel előrébb, ám a fal épp úgy jött ki neki, hogy kénytelen volt rácsúszni, ezalatt a négyszeres junior világbajnok – és nála 15 évvel fiatalabb – Milák még tett egy tempót, így öt századmásodperccel előbb érintette meg a panelt. Negyedóra múlva pedig némi meglepetésre az ötven hátat is behúzta a magyar úszósport egyik legnagyobb reménysége: igaz, anno hátúszóként indult, azaz számára ez nem volt akkora szám, ráadásul saját bevallása szerint elkezdett a vegyesre gyúrni, ami nem jó hír a specialistáknak…

A férfiaknál 100 mellen a hódmezővásárhelyiek friss  igazolása, a szerb-magyar kettős állampolgárságú Szilágyi Csaba diadalmaskodott. A hölgyeknél, mondjuk úgy, az időszaknak megfelelő idővel nyert az újabban Ukrajnában, egy nemzetközi csapat tagjaként készülő Szilágyi Liliána 200 pillangón, a hosszabb kihagyás után egyelőre keményebb terhelésből jövő Burián Katalin 100 háton, illetve az országos bajnokságok egyik legrégebbi résztvevője, Bordás Beatrix 50 pillangón.

Női száz gyorson kicsit önmagát is meglepte az aranyéremmel Jakabos Zsuzsanna, aki a nap elején és nap végén is tagja volt egy győztes váltónak, merthogy ebben a műfajban a győriek ismét taroltak. Most háromból hármat nyertek – a férfi 4×100-as csapat ráadásul országos csúccsal –, az első nap háromból kettőt, ami mutatja, meglehetősen minőségi csapat forrta ki magát a Kisalföldön Petrov Iván irányításával.

A 2. nap bajnokai

Férfiak

400m vegyes: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 4:01.62

50m hát: Milák Kristóf (Érd) 23.85

100m pillangó: Milák Kristóf (Érd) 51.64

100m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi Senior UVC) 58.67

4x100m gyors: Győri Úszó SE 3:13.64 – új országos csúcs

(Gyárfás Bence, Mészáros Márk, Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim)

Nők

100m gyors: Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE) 54.03

800m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 8:21.25

100m hát: Burián Katalin (Eger) 59.74

50m pillangó: Bordás Beatrix (Hullám ’91) 26.23

200m pillangó: Szilágyi Liliána (BHSE) 2:07.63

4x200m gyorsváltó: Győri Úszó SE 8:04.24

(Márka Adrienn, Gyurinovics Fanni, Kovács Réka, Jakabos Zsuzsanna)

4x50m vegyesváltó: Győri Úszó SE 1:52.28

(Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni)

 

Bernek Péter:

„Mondhatom, eléggé rendben vagyok fizikálisan és mentálisan is, nagyon jól érzem magam a bőrömben. Örülök, hogy ilyen időt tudtam úszni, az Eb-n mindenképp négy percen belül szeretnék jönni. Most még jön egy kis világkupázás, edzés jelleggel, remélem, így sikerül igazán formába lendülni Koppenhágára – bár még nem tudom, milyen számokat vállalok a négyszáz gyors és a vegyes mellett, mert a legjobb távok eléggé összeesnek sajnos.”

 

Milák Kristóf:

„Alapvetően hátúszóként indultam, aztán jött (Selmeci) Attila bá’, akkor álltunk rá a pillangóra, azaz benne volt, hogy ez így sikerülhet. Egyébként is visszaálltam kicsit a hátra, hogy tudjak lazsálni edzéseken, az nem olyan kemény, mint a pille… Abból egy kicsit sok volt már a nyáron, most egy kicsit a vegyest nyomom. Örülök a győzelemnek, de az idő elég gyenge, én meg hozzászoktam a jobb eredményekhez. Volt két hét szünetem, de nem álltam még bele úgy a munkába egyelőre – meglátom, az Európa-bajnokságnak lesz-e értelme, rám bízták a döntést.”

 

Jakabos Zsuzsanna:

„Főként a váltókra koncentrálok, mert (Petrov) Iván kérése most ez volt, hétben indulok, azaz relatíve kevesebb egyéni számban úszom. Mintegy ezt alátámasztandó, ma délután négy egyéni rajtom volt… Ezzel a száz gyorssal úgy voltam, megyek, ahogy tudok, aztán talán lesz egy érem – az aranyra nem gondoltam, azaz nagyon örülök, hogy ez ilyen jól sikerült.”

 

Késely Ajna:

„(Turi) Gyuri bá’ azt kérte, jó lenne, ha megdönteném a korosztályos csúcsot, de azt magam sem gondoltam volna, hogy ennyivel sikerül. Csak októberben kezdtem újra úszni, jó érzés, hogy ehhez képest a hosszabb távon is sikerült ilyen időt jönnöm. Felszabadultnak érzem magam, az Eb-t kihagyhatom, mert az már tényleg nagyon sok lenne, és ezt a bajnokságot sem kell annyira véresen komolyan venni, mint egy olimpiát, így ez az eredmény tényleg nagyon boldoggá tesz.”

 

Szilágyi Liliána:

„Nagyon örülök, mert ilyen időt terveztünk, a technika is rendben volt – ami azért jó, mert elég kemény sorozatterhelésben vagyunk, és most életemben először még bírom is. Egy nemzetközi csapat tagjaként készülök most, brazil edzőm, Alison Silva irányításával, Ukrajnában.”

 

Burián Kata:

„Mivel van már szinten, egyáltalán nem vagyok még formában. Sőt, szeptemberben nekem is volt egy hosszabb kihagyásom sérülés miatt, úgy látszik, a csapatunkban ez volt a divat, Cseh Lacinak a hátával volt gond, nekem a vállammal. Úgyhogy örülök ennek az időnek és az aranynak, de az Európa-bajnokságon sokkal jobb időt szeretnék menni.”