Az elmúlt hetek szövetségi erőfeszítéseinek köszönhetően az uszodák többsége kinyitott és rendszeresen fogadja a MÚSZ-versenyengedéllyel rendelkező úszókat, akik így zavartalanul folytathatják felkészülésüket.

A Magyar Úszó Szövetség valamennyi tagegyesülettel egyeztetett, és a visszajelzések alapján igen kedvező a kép. A 2019. évi erősorrend alapján az első 50 helyezett klub közül csupán kettő, míg a további 90-ből mindössze 10 nem edzhet a megszokott helyszínen a kisebb települési uszodák zárvatartása miatt. Ugyanakkor a szövetség munkatársai folyamatosan egyeztetnek a környékbeli egyesületekkel, hogy a saját uszodájukat igénybe venni nem tudó csapatok is vízfelülethez jussanak.

„A november elején kihirdetett járványügyi szigorítások az uszodák nagyközönség előli lezárását irányozták elő, ugyanakkor a félreértések miatt nagyon sok létesítmény a teljes bezárás mellett döntött” – idézte fel a történteket a MÚSZ elnöke, Wladár Sándor. „Szívós munkával mégis elértük, hogy mostanra visszakerüljön minden a normál kerékvágásba. Polgármesterek sorát sikerült meggyőzni arról, hogy a magyar úszósport jövőjének érdekében nyissák ki újra az uszodákat, és fogadják az igazolt sportolókat. Ennek köszönhetően most örömmel jelenthetjük ki, hogy mind a felnőtt, mind az utánpótlás-válogatott keretek tagjai zavartalanul készülhetnek, de rajtuk kívül még több ezer igazolt versenyző edzhet rendszeresen.”

Wladár Sándor hozzátette, hogy körvonalazódik a segítség azon kisebb klubok számára is, amelyek jelenleg nem látogathatják a megszokott edzéshelyszíneket. „Mindenkinek a vonzáskörzetében találtunk alternatív lehetőséget, maximum harminc-negyven kilométert kell utazni. Akadt olyan egyesület, amely az állandóan bérelt hat pályából önként átengedett kettőt a nehéz helyzetbe kerülteknek, ami kiváló példája annak, milyen összetartó a magyar úszósport, és mennyi érték van ebben a csodálatos sportágban. Óriási és közös felelősség, hogy ezekre az értékekre vigyázzunk, és ezt érzik és átérzik a kormányzatban és az önkormányzatokban, valamint a létesítményekben is, amiért mindannyian hálásak vagyunk.”

A MÚSZ elnöke jelezte, zajlanak az egyeztetések a sportért felelős államtitkársággal egy konszolidációs programról, amelynek keretében az egyesületek külön támogatáshoz juthatnak a felmerült extra költségek fedezésére, illetve a kieső bevételek miatti nehézségek áthidalására.

Wladár Sándor végül leszögezte: a MÚSZ semmilyen formában nem hajlandó a versenyengedélyek kiadásának eddig bevált rendszerén változtatni. „Ez egy jól működő szisztéma, ami a sportág integritásának a kulcsa, azaz továbbra is csak azok kaphatnak versenyengedélyt, akik az idei évből hátralévő korosztályos viadalokon, a felnőtt országos bajnokságon vagy a cikluszáró versenyeken állnak rajthoz klubjuk színeiben.”

 

Hasonló bejegyzések