A Paraúszók Országos Bajnokságát idén május 5-6. között rendezték meg a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában. A legerősebb parasportág bajnokságán a profi résztvevők mellett a kezdő sportolók is bemutatkozhattak, így a két napos eseményen összesen ötven úszó mérte össze tudását.

A szombati versenyeket a Magyar Úszó Szövetség elnöke a helyszínen tekintette meg, így személyesen is találkozhatott a mezőny legjobbjaival, hiszen Wladár Sándor számára is kiemelt jelentőséggel bír az integrált szakmai gondolkodás előmozdítása és erősítése a teljes magyar úszópostban, melynek szerves és fontos része a paraúszás, ami sem az emberfeletti teljesítményekben, sem a versenybírók felkészültségében vagy az eredmények rögzítésében nem tér el az épek versenyétől.

Dr. Sós Csaba, a paraúszás szövetségi kapitánya a kétnapos verseny értékelésekor kiemelte: a riói paralimpia óta ez a hazai verseny volt eddig a legbizalomkeltőbb, a tavalyi mexikói világbajnokságot is beleérte.  „A rutinosabb versenyzők hozták az elvárt szintet, és láttam olyan ifjú tehetségeket, akik a tavalyi évhez képest nagy tempóban zárkóznak fel a hazai élmezőnyhöz. A közelgő dublini Európa-bajnokságon – félidőben a tokiói paralimpiára kitekintve -, már növekednek az elvárások, erősödik a nemzetközi mezőny. Kemény csaták várhatóak, de úgy látom, a sportolók, edzők továbbra is elszántan a legjobbak közé akarnak tartozni.” A szövetségi kapitány jövőbeni célként arról is beszélt, hogy szerinte indokolt lenne a környező országokkal közös szervezésű versenyekben gondolkodni, akár már a közeljövőben.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egyetértett a szövetségi kapitány gondolataival majd hozzátette, ma már nemcsak a versenyek tartalma, hanem a forma is lényeges szempont. „Nagyszerű, hogy az egyik hagyományosan legsikeresebb magyar sportág aktív versenyzői újra megmutatták, hogy a jelenünk szép és biztató a jövő, de elengedhetetlen, hogy professzionális legyen egy verseny lebonyolítása is. A Magyar Paraúszó Országos Bajnokságon minden körülmény, az uszoda, a versenybírók felkészültsége, az eredmények rögzítése semmiben nem tért el az épek versenyétől és ez így van rendjén. Büszke vagyok rá, és köszönöm, hogy a versenyen vendégünk volt dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, látogatásával erősítve az integrált szakmai gondolkodást. A Magyar Paralimpiai Bizottság folyamatosan dolgozik a hazai és a nemzetközi sportdiplomáciai kapcsolatok építésén és erősítésén, a magyar versenyt Khosravai Vafa Mahmoud, az Iráni Paralimpai Bizottság elnöke és szakértő munkatársai szakmai példaként tekintették meg és voltak vendégeink. Büszkék vagyunk rá, hogy a magyar szervezés szolgál nemzetközi példaként.

Hasonló bejegyzések