A rövidpályás úszó világbajnokságot immáron hagyományosan megelőző FINA Világkiállításon (FINA Convention) ismét a magyar stand az egyik, ha nem a leglátványosabb kompozíció Hangzsuban. Korábban a 2017-es budapesti világbajnokságot reklámozó, videópadlóra helyezett labdaház okozott rendre feltűnést – ezúttal a gigantikus videó-előfal csalogatja az 1200 fős küldöttsereg jelentős részét.

A standot a Magyar Úszó Szövetség a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 projekttel közösen állította fel – és ezúttal a jövő augusztusi junior úszó-világbajnokság van a fókuszban. A látványvilág alapját természetesen a tavalyi vizes vb-ről készült kisfilmek, illetve a Duna Arénát bemutató videók adják, ezek pörögnek a ledfalakon. A junior vb egyébként első a további nagy események sorában, hiszen a 2020-as Európa-bajnokságok után a 2024-es rövidpályás vb is hasonlóan ütős eseménynek ígérkezik. Ugyanakkor amellett, hogy a pavilon Budapest promócióját is szolgálja – 2019-ben Európa Sportfővárosa lesz –, fontos „hídfőállás” az újabb csatában, amely 2025/27-es vb rendezési jogáért indul januártól; mindenesetre a jelentkezők közül Hangzsuban egyedül a magyaroknak van standjuk, amelynek sikerén nem kicsit dob az ingyen osztogatott szaloncukor. (A pavilont egyébként otthon tervezték, és helyi, kínai beszállítóktól bérelt elemekből állítottak össze, továbbá az itteni egyetemen tanuló magyar fiatalok viszik önkéntesként.)

Ebben a versengésben értékes „segédpontokat” jelenthet, hogy a világkiállításhoz kapcsolódó háromnapos konferencia nyitóprogramjaként Gyárfás Tamás, a FINA Executive tagja és Szántó Éva, a BP2017 Nkft. ügyvezetője tartott előadást a 2017-es FINA vb szervezéséről, illetve az esemény gazdag örökségéről, hangsúlyozva, hogy Perth, Melbourne és Róma után Budapest is a duplázó vb-rendező városok közé kíván lépni. Emellett a folyosói háttérbeszélgetésekben immár fontos szerep hárul Gyurta Dánielre, hiszen az olimpiai bajnok NOB-tagként szintén a FINA Convention meghívott vendége.

Ami pedig a kedden rajtoló világbajnokságot illeti, a magyar csapat hétfőn buszozik át a sanghaji edzőtáborból Hangzsuba – kivéve Hosszú Katinkát, aki már két napja a hatalmas teniszcsarnokból uszodává alakított helyszínen tréningezik, illetve Kenderesi Tamás, Biczó Bence és Bernek Péter ma települt át, nekik ugyanis a fő számuk már a nyitónapon esedékes.

Hasonló bejegyzések