A MÚSZ Elnöksége MÚSZ-53/2011-06-29 sz. határozatával újjáélesztette a MÚSZ Centenáriumi Díjat. A megújított MÚSZ Centenáriumi Díj célja, hogy elismerésben részesüljenek mindazok, akik tevékenyen részt vesznek a magyar úszó sport fejlődésében, sikereiben, valamint a sportág népszerűsítésében.

A díjat azok kaphatják, akik pályafutásukat befejezett sportolók, akik tevékenységükkel továbbra is sokat tesznek az úszó sport sikeréért, fejlődéséért; sportvezetők, edzők, akik nélkül a versenyzők eredményes szereplése elképzelhetetlen; akik a hétköznapokban munkabírásukkal, kitartásukkal igyekeznek a magyar úszó sportot segíteni; valamint sportág támogatói, akik anyagi hozzájárulásukkal lehetővé teszik a sikerek kivívását.

 

Vajda Tamás:

Tornászmúltjának köszönhette elsősorban, hogy felvették a Testnevelési Egyetemre, igaz, csak előfelvételisként, ezért inkább elment Nyíregyházára, ahol azonnal megkezdhette tanulmányait testnevelés-biológia szakon – majd diplomával a kezében, beugró edzőként a sóstói parkfürdőben rábízták az úszópalántákat. Ilyen valószínűtlen egybeeséseknek köszönhetően indult el egy nagyszerű pályafutás: hiszen abban a parkfürdői csoportban ott volt egy ikerpár, Szabó Tünde és Anita, akikről hamar kiderült, hogy igen tehetségesek. Igazán nagy versenyző végül Tündéből lett az évek alatt, aki Egerszegi Krisztina mögött olimpiai, vb- és Eb-ezüstérmet szerzett úgy, hogy vidéki úszóként csupán egyetlen edzőtáborba jutott el pályafutása során.

 

Miután a barcelonai játékokat követően Tünde abbahagyta, Tamás új célok után nézett, és hamarosan egy újabb klasszissal ért el sikereket: Kovács Rita a magyar nyíltvízi úszás első világklasszisaként ért fel a csúcsra Eb-ken és világbajnokságokon. Edzője volt az, aki az ekkoriban felfedezett új szakágban igyekezett igazán komoly szakmai hátteret kialakítani, nem véletlen, hogy a 2006-os budapesti/balatoni Eb-re reaktivált Rita is vele kezdte újra s lett ezüstérmes, majd a szintén visszatérő Risztov Éva első három nyíltvizes évében is Tamás irányította a később olimpiai aranyat nyerő világklasszis edzéseit. Később Törökországban ért el nagyszerű eredményeket az isztambuli versenyzőkkel, egyiküket még a riói játékokra is kijuttatta, ma pedig a Nyíregyházi Egyetem docenseként dolgozik.

 

Gratulálunk a Centenáriumi Díj kitüntetettjének, Vajda Tamásnak!

Hasonló bejegyzések