Graz és Szkopje látta vendégül a legjobb utánpótlás sportolókat a Multinations elnevezésű versenyen, ahol 16 európai ország serdülő és ifjúsági korosztályú versenyzője mérte össze erejét. Grazban az ifjúsági korosztály, míg Szkopjéban a serdülők versenyeztek. A pontversenyt a serdülő korosztályban a magyarok nyerték, míg az ifik között a második helyen végeztek, összesen 31 érmet gyűjtött a magyar csapat. 

 

Először rendezték meg a Mutlinations elnevezésű versenyt, amely a serdülő és az ifjúsági korosztálynak biztosított nemzetközi versenyzési lehetőséget. Két korosztály számára két különböző városban rendezték a versenyt, a 13-15 évesek Szkopjéban, míg a 16-18 évesek Grazban álltak rajtkőre, összesen 16 ország úszói képviselték nemzetüket  (Albánia, Ausztria, Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Izrael, Koszovó, Macedónia, Magyarország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna).

 

Harminckét fős csapattal képviseltük hazánkat – korosztályonként nyolc fiú és nyolc lány alkotta csapatok olimpiai számokban versengenek sajátos feltételek mellett: országonként egy-egy versenyszámban ketten indulhatnak, de csupán egyikük eredménye számít bele a pontversenybe, méghozzá azé, akinek a nevét előzetesen első számú úszóként adták le a szövetségek. Emiatt előfordult, hogy akit előzetesen megjelöltek, rosszabb időt úszott, mint a második számú magyar, így kevesebb pontot szerzett.

 

A serdülő korosztályú versenyzőink – a körülmények ellenére – kitűnően teljesítettek Szkopjéban, megnyerték az összetett csapatversenyt, a nemek között pedig a magyar lányok diadalmaskodtak. Összesen nyolc arany-, öt ezüst és három bronzéremmel térhettek haza fiatal úszóink. S ha már körülmények – a versenyt egy meglehetősen régi komplexumban tartották, ahol a rajtkövek is még a 90-es évekből maradtak ott. Ennek fényében kell vizsgálni az időeredményeket…

 

Az ifjúsági korosztályú versenyzőink is jól úsztak Grazban – összesen 15 éremet nyertek, hat arany-, hat ezüst- és három bronzérmet szereztek a magyarok. Az összesített pontversenyben a lengyelek mögött a második helyen végeztünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden bizonnyal nem a legjobb formában utaztak Ausztriába a junior úszóink, hiszen sokan közülük elsősorban a holnap startoló országos bajnokságra készültek.

 

A serdülő verseny eredményeit ide kattintva lehet elérni.

 

A junior verseny eredményeit ide kattintva lehet elérni.

Hasonló bejegyzések