When we thought that there would be no more good news from Monaco after the great performance from Kristóf Milák, then came Petra Senánszky and during the closing event of the night she swam an amazing National Record of 24.57 sec at the 50 free, which also meant a ticket to Paris for her and for Swim Team Hungary! You may continue reading the rest of the story in Hungarian and/or follow us on LinkedIn for more English language content. https://www.linkedin.com/company/hungarian-swimming-federation

Senánszky Petra 22 év uszonyos úszás – és szekérderéknyi világ- és Európa-bajnoki cím után – ebben a ciklusban all-int mondott: kizárólag a medencés 50 gyorsra koncentrált az olimpiai kvóta érdekében, az uszonyokat alig vette fel. Mindeddig úgy tűnt, nem jár közel az ígéret földjéhez, de aztán Monte-Carlóban (ha már all-in…) minden összeállt: az esti döntőben csupán az olimpiai és világbajnok Sarah Sjostrom ért be előtte, Petra második lett, de ami sokkal fontosabb, 24.57-nél állította meg az órát.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a 24.70-es, kőkemény olimpiai szinthez meg kell döntenie saját országos csúcsát, amit éppenséggel itt, Monacóban úszott bő egy éve (24.80). Nos, sprintben 23 századot faragni a valaha volt legjobb időn óriási teljesítmény – Petrának pedig ez sikerült, avagy nagyon bejött az, hogy egyike volt azoknak, akik a Mare Nostrum mindhárom állomásán indultak.

„Ez volt a terv, mert tavaly is nagyon jól sikerült a sorozat vége itt, Monacóban. Erre vártam, és sikerült! – értékelte a történteket a párizsi olimpiai csapat legújabb tagja. – Nagyon örülök neki, mert ez nem kevéssel lett jobb, mint a korábbi csúcs vagy az A-szint. Ez egy szuper idő! Büszke is vagyok rá most, meg persze az edzőmre, (Kókai) Dávidra, meg apára, a fő szponzoromra – de ebben persze sok mindenkinek a munkája benne van.”

Kókai Dávid elmondta: „Petra nagyon sokat dolgozott ezért, minden szempontból megérdemelte! Felnőtt a feladathoz, ebben a sportágban is eljutott a legmagasabb szintre. Remélem, sikerül még néhány tizedet faragni az olimpiáig, ahol nagyon fontosnak tartjuk a váltószereplést is!”

Monte-Carlóban egyébként kicsit tekernek az ötvenes számokon: ellentétben a többi távval, a délelőtti előfutamokból 16-an mentek tovább, a döntők előtt megrendezik a nyolcaddöntőt, majd este a finálé egyben negyeddöntő is – vasárnap pedig jöhet a gyorsasági torna (speed tournament), azaz az első négy elődöntőzik a finálék előtt, majd a legvégén a két legjobb még úszik egy döntőt. Petra momentán elődöntős, de ha vasárnap még egyszer kivágja a rezet, akár finálézhat is, mondjuk Sjoströmmel.

További részletek és eredmények a versenyről az alábbi linken érhetőek el:

https://marenostrumswimtour.com/meeting-results/monaco-day-1-results-2024

Hasonló bejegyzések