Swim!/Do sports

Érdekes módon az úszást gyakorlatilag már születésünk előtt megkezdjük az anyaméhben.

Ezzel együtt ezt a mozgásformát újra el kell sajátítsuk, de talán ezek a korai élmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy jó ütemben legalább három úszásnemet megbízható szinten elsajátítsunk. a legtöbb család gyermekét először úszni adja be, hisz ez az (egyik) legegészségesebb mozgásforma, így többek között:

  • Gives stable muscles and posture,
  • It does not burden joints,
  • Improves lung capacity and the cardiovascular system,
  • Alleviates stress,
  • Provides the best basics, after which depending on personal taste and interest the child might switch to any other (aquatics) sport. One thing is for sure that you can only have advantages by starting with/practicing swimming (including job opportunities around the pool).

A fentieken túl ez az egyetlen olyan sport, aminek elsajátítása túlélő képesség is egyszerre. Bármilyen vízparthoz (medencés szálláshely, tóhoz, folyóhoz, de különösen tengerhez) látogató családnak elengedhetetlen a gyermek vízbiztonságának elsajátítása, hisz sajnálatos módon napjainkban is a 14 év alatti (különösen az 1-4 év közötti) gyermekek között a fulladás az egyik leggyakoribb halálozási ok. Mindezt leírni is olvasni is ijesztő, de mindennek megelőzéséért elegendő lehet a sportág alapjainak elsajátítása.

A Magyar Úszó Szövetség gondozásában egyébiránt központilag szervezett módon 2021. szeptember óta zajlik az Úszó Nemzet Program, aminek célja, hogy minden 6-8 év közötti gyermek kapja meg mindezeket az alapokat, amivel a hát, a mell és a gyorsúszást megbízható szinten megtanulja és aminek révén egy egészség- és mozgáscentrikus szemléletmóddal éli majd le mindennapjait.