Nem múlhat el év kiemelkedő nemzetközi úszóviadal nélkül: a Világkupa-sorozat ismét visszatér a Duna Arénába 2018, 2019 és 2021 után. Az őszi show tervezett dátuma: október 20-22.

 

2018, 2019 és 2021 után ismét a Duna Aréna lesz az egyik helyszíne az úszó Világkupa-sorozatnak. A World Aquatics (korábban FINA) bejelentése szerint a 2023-as széria három állomásból áll, ahol három egymást követő hétvégén versenghet a sportág krémje: Berlin és Athén után Budapesten zárul majd a sorozat.

 

„Szinte magától értetődő volt, hogy ismét Világkupát rendezzünk – számunkra is, és a WA számára is – kommentálta a bejelentést Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. – Van egy világszínvonalú létesítményünk, van egy, a világszínvonalat évről évre hozó szervező-csapatunk – de talán a legfontosabb: vannak világszínvonalon teljesítő úszóink, akik miatt szurkolók ezrei kíváncsiak a kiemelkedő versenyekre. Tartozunk nekik és a sportágnak annyival, hogy amikor csak lehet, rendezünk egy olyan viadalt, amelyik az úszás emlékezetes ünnepévé válik.”

 

A tavalyi, júniusi világbajnokságon 200 pillangón világrekordot döntő Milák Kristóf is örömmel vette a hírt, hogy ismét hazai közönség előtt szerepelhet. „Mindig különleges érzés a Duna Arénában úszni csúcskategóriás nemzetközi versenyen. Kizárólag nagyszerű emlékeket őrzök az itteni eseményekről, a négyes pályát a második otthonomnak tartom. Tavaly világcsúcsot javítottam, világbajnoki címeket nyertem, korábban Európa-bajnokságot, naponta itt edzek, szóval egy újabb Világkupa fantasztikusnak ígérkezik. Alig várom, hogy ismét a fantasztikus hazai szurkolók előtt versenyezhessek, akik egyedi, semmihez sem fogható hangulatot képesek teremteni.”

 

Amióta az aréna megnyitotta a kapuit, nem múlt el esztendő csúcskategóriás úszóverseny nélkül: 2017-ben világbajnokság, 2018-ban Világkupa, 2019-ben úszó BL, junior vb és Világkupa, 2020-ban, a pandémia után az ISL alapszakasza, 2021-ben Európa-bajnokság, majd Világkupa, 2022-ben pedig újfent világbajnokság zajlott a világ egyik leggyorsabbnak számító medencéjében.

 

Wladár Sándor emlékeztetett arra, hogy a szövetség kipróbált szervező-gárdájában több olyan tag is dolgozik, aki 2017 óta az összes esemény előkészítésében és lebonyolításában részt vett, de akad olyan, aki az azt megelőző Európa-bajnokságok szervezésében is szerzett gyakorlatot. „Az egész világ irigyel minket: a létesítményeinkért épp úgy, mint ezért a csapatért – magyarázta a MÚSZ elnöke. – Ez egy olyan gépezet, ami bármikor mozgásba hozható, és tökéletesen megbízhatóan teszi a dolgát, viszont sosem rutinból – mindig felül akarjuk múlni az utolsó alkalmat. És ez, legalábbis a visszajelzések alapján, többnyire sikerül.”

 

Úszó Világkupa 2023 – menetrend

Október 6-8.: Berlin

Október 13-15.: Athén

Október 20-22.: Budapest

Hasonló bejegyzések