Megerősítette pozícióit a magyar sportdiplomácia az Európai Úszó-szövetség (LEN, European Aquatics) vezető testületeiben: Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke továbbra is hivatalból tagja a Bureau-nak a World Aquaticsban viselt tisztsége miatt, az MVLSZ elnökét, Madaras Norbertet szintén beválasztották a az elnökségbe, és kiemelkedő siker, hogy az újonnan létrehozott háromfős felügyelő-bizottságban ott lesz a MÚSZ nemzetközi igazgatója, Szántó Dávid.

Athénben tartották az Európai Úszó-szövetség (LEN, European Aquatics) választó-kongresszusát, amely teljes sikert hozott a magyar kandidálóknak. Amellett, hogy Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke továbbra is hivatalból tagja a LEN Bureau-nak a World Aquatics elnökségében betöltött tisztsége miatt, újabb négy évre beválasztották a LEN-elnökségbe Madaras Norbertet, az MVLSZ elnökét is.

További komoly súlyt jelent, hogy a MÚSZ nemzetközi igazgatója, Szántó Dávid is elnyerte a küldöttek bizalmát, így az újonnan létrehozott felügyelő-bizottság (Integrity Council) tagja lett. Az IC az európai szövetség mellett-felett működő háromfős grémium, és független testületként ellenőrzi a LEN működését, illetve végső döntésre jogosult fegyelmi és etikai ügyekben.

„Rendkívüli megtiszteltetés, hogy Magyarországé lett a három hely egyike az új felügyelő testületben – közölte a szavazás után Szántó Dávid, aki egy brit jogász, Ashley Dominic Cox, valamint a svéd szövetség elnöke, Pia Zätterström mellett dolgozik majd (a tisztség nem jár fizetéssel). – Számomra is nagy elismerés és természetesen ugyanakkora felelősség is, hogy megválasztottak erre a tisztségre.”

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke szintén elégedetten értékelt: „Elértünk mindent, amit szerettünk volna: Madaras elnök úr négy évre kapott komoly mandátumot, ez, továbbá Dávid megválasztása nagyon hangsúlyos üzenet arról, milyen óriási súlyt képvisel a magyar úszó- és vízilabdasport Európában és a világon.”

A kongresszuson egyébként megerősítették a LEN-t 2022 januárja óta vezető tisztviselőket, azaz Antonio Silva elnököt, Josip Varvodic első alelnököt, Noam Zwi főtitkárt és Andida Bouma gazgasági vezetőt. Az eseményen részt vett Huszain al-Muszallam, a világszövetség (World Aquatics) elnöke is – aki egyébként Silva elnökkel Budapestről érkezett a görög fővárosba; Magyarországon korábban megtekintették az Úszó Nemzet Program egyik délelőtti úszásoktatás-foglalkozását, majd ott voltak a Magyarország–Franciaország válogatott vízilabda-mérkőzésen is.

Hasonló bejegyzések