A nyitónapi 4/4 után a második nap 2/2-t produkáltak a magyar fiatalok a racicei junior nyíltvízi úszó Európa-bajnokságon – igaz, ezúttal mindkét érem a fiúknál született, Huszti Dávid második, Gálicz Péter pedig harmadik lett a legidősebb korosztály 10km-es versenyében.

A második nap a 18-19 esztendősek a királykategóriában versenyeztek, a 10km-es olimpiai távon. A lányok indították a napot, az egy éve ezüstérmes Rohács Réka (Kőbánya SC) tűnt esélyesnek, ám kiderült, a felnőtt világbajnokság – ahol 5 és 10km-en is indult, továbbá a váltóban is – sokat kivett belőle, így hiába jött fel az utolsó kör előtt, végül a 6. helyre ért be, míg Vass Luca (Szegedi ÚE) a 8., a vállsérüléssel bajlódó Juhász Janka (Kiskunhalas) pedig 13. lett.

Délután a fiúknak annál jobban ment, Huszti Dávid (Bohóchal SE) sokáig vezetett is, de Gálicz Péter (FTC) is ugrásra készen bolyozott, majd amikor 5km után elkezdett gyorsulni az élboly, ő is velük tartott. A hajrá rém izgalmasan alakult, a két magyar és a brit Nathan Hughes döntötte el az érmek sorsát, végül a riválisnak jött ki jobban az utolsó néhány méter, és 1.2 másodperccel Huszti előtt ütötte meg a panelt, aki három tizeddel volt gyorsabb az idősebbik Gálicz-fivérnél, aki öccséhez, az 5km-en remeklő Lászlóhoz hasonlóan bronzérmet szerzett.

„A lányok dicséretesen helytálltak, az, hogy Réka tizenhat napra kiesett a felkészülésből Kvangdzsu miatt, a hajrában köszönt vissza, mert felhozta a második bolyt az utolsó kilométereken, de ebben sajnos elfáradt, így már nem tudott annyira robbanni a végén – értékelt Gellért Gábor szövetségi kapitány. – A fiúknál a két éremmel abszolút boldogok vagyunk, de nem tudok vitatkozni Rasovszky Kristóffal, aki nézte a streamet, aztán azt üzente a srácoknak Kanadából, hogy legközelebb ne egymással foglalkozzanak, hanem fogják közre az angolt, darálják le kőkeményen, utána ráérnek eldönteni, melyikük lesz az aranyérmes.”

Vasárnap a két váltóverseny zárja az Eb-t – a kapitány reméli, sikerül érmet szerezni, mert több mint biztató, hogy két nap után a magyar válogatott vezeti a pontversenyt.

Junior nyíltvízi Európa-bajnokság, 2. nap

10km (18-19 évesek)
Férfiak
1. Nathan Hughes (brit) 1:55:49.9, 2. Huszti Dávid 1:55:51.1, 3. Gálicz Péter 1:55:51.4

Nők
1. Oceane Cassignol (francia) 2:01:28.3… 6. Rohács Réka 2:01:58.1… 8. Vass Luca 2:02:00.6… 13. Juhász Janka 2:07:19.3

Hasonló bejegyzések