Egyedülálló rekorddal büszkélkedhet Turi György, a Kőbánya SC úszóműhelyének vezetője, aki 1989 óta minden Európa-bajnokságnak – szám szerint tizenhétnek – a résztvevője lehetett.  Kezdetben a szakma nagyságának számító Kiss László segítőtársaként, 2001 óta pedig folyamatosan klubja vezetőedzőjeként. A 64 esztendős Turi, aki egyszemélyben a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke is, büszkén összegezheti az elmúlt 32 esztendőt úgy, hogy nem volt olyan Európa-bajnoksága eddig, amelyen ne járult volna hozzá legalább egy magyar versenyző sikeréhez.

„Tanítómesterem Kiss László oldalán harminckét évvel ezelőtt először Bonnban vehettem részt az európai TOP-úszók csúcstalálkozóján, mérföldkőhöz pedig akkor érkeztem, amikor a „főnököm” távozott a Spartacustól és attól kezdve csak a szövetségi kapitányi teendőit látta el – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak az élvonalbeli edzők társaságának egyik rangidőse. – Mindig is örömöt jelentett számomra, ha a kontinensbajnokságnak Magyarország adhatott otthont, ahogy 2006-ban és 2010-ben házigazdaként Budapest, 2012-ben Debrecen, most pedig újra a magyar főváros. Még a Himnuszt hallgatni is más volt, ha azt a lelátón szurkolók ezrei énekelték végig. ”

Közel kétszáz azoknak a felnőtt és ifjúsági világversenyeken megszerzett magyar érmeknek a száma, amelyek Turi György nevéhez fűződnek. Aligha mellékes, hogy a legsikeresebb tanítványai közül hosszú éveken át Cseh László volt a nagymedencés EB-k egyik főszereplője, neki kellett hoznia a kötelezőt. A mostani Európa-bajnokságon is rajthoz álló 35 esztendős Cseh először 2004-ben állhatott fel a dobogó legfelső sokára, 2012-ben Debrecenben pedig ritkaságszámba menő győzelmi mesterhármassal emelkedett ki a versenyzőtársai közül. Turi György számára mégis az 1993-ban, Sheffieldben megrendezett EB szolgált élete nagy sztorijával.

„Egerszegi Krisztina és Kiss László már nem volt az uszodatérben, amikor Güttler Karcsi a 100 méteres mellúszás délelőtti előfutamában megjavította a világcsúcsot. Erre aztán senki sem számított. Nem sokkal később visszatért hozzánk Laci, akinek az első rutinszerű kérdése az volt, hogy történt-e valami említést érdemlő dolog, amíg távol volt. Semmi különös, válaszoltam érzelmeim fölött uralkodva, csak annyi, hogy a világcsúcs már Güttler Karcsié. Azt hitte, hogy ugratom, oda is mondott nekem. Az igazságról akkor bizonyosodott meg, amikor néhány perccel később körbevették a tudósítók, és azt a kérdést szögezték neki, hogy mi a véleménye az újdonsült világcsúcstartó teljesítményéről. Vérbeli profiként azonnal feltalálta magát… ”

Turi György nem titkolja, hogy az olimpiai felkészülés utolsó etapjának felénél most nem állíthatta túlságosan magasra a mércét a versenyzői előtt. Arra is felkészült, hogy ezúttal egy érem sem jut a Kőbányát képviselő válogatottaknak.

„Rosszul gondoltam, aminek most csak örülni tudok. Nyíltvízi versenyzőnk, a 21 esztendős Rohács Réka tagja volt annak a váltónak, amelyik a Lupa-tónál harmadik lett a csapatversenyben. Az a kérdés viszont az EB zárónapjáig nyitva marad, hogy vajon Késely Ajna is érmet vehet-e át a Duna Arénában?”

A mesteredző, aki az életének kétharmadát az úszósportnak szentelte, még nem döntött arról, hogy a budapesti EB után, illetve a tokiói olimpiát követően miként – milyen feladatokat ellátva –folytatja a munkáját, de a jövőben  is a magyar úszósportot szeretné szolgálni.

Szalay Péter

 

Hasonló bejegyzések