Remek győzelemmel kezdődött az ifjú nyíltvízi úszók junior Európa-bajnoksága Máltán: a 14-15 évesek mezőnyében Szimcsák Mira aranyérmet szerzett 5km-en. A fiúknál a minősíthetetlen rendezési körülmények fosztottak meg több versenyzőt a jobb helyezésektől.

Nyíltvízi kontinensviadalokhoz totálisan méltatlan körülmények között kanyarodtak rá a résztvevők a versenyre: a technikai értekezlet – amelyen a biztonsági tervet és a pályarajzot szokták ismertetni – elmaradt, miután a szervezők elfelejtettek eljönni. Ennek fényében nemigen volt csodálható, hogy edzeni sem lehetett a pályán, mivel nem volt kitűzve – a tengerben megmártózhattak a fiatalok, ami sokaknak sokkszerű élményt jelentett csütörtökön, a délutánra a verseny tervezett helyszínét elözönlő medúzák miatt.

A nyitónapon délelőtt a legfiatalabbak 5km-es versenye volt soron: a fiúké rögtön káoszközeli állapotokat idézett, hiszen felvezető hajó nem volt, így a 14-15 évesek kamaszok össze-vissza úszkáltak a bóják között. Az igazi dráma a célegyenesben következett, hiszen az első hét helyen haladó boly, köztük az érmekért csatázó Sárkány Zalán és Betlehem Dávid a szokásos bóják és kötelek hiánya miatt gyakorlatilag kiúszott a pályáról, és mire észbe kaptak az edzők ordítása miatt, addig a mögöttük harminc méterre lemaradva érkező francia Leo Ouabdesselam a történteket észlelve megfelelő irányba fordult, és elsőként csapott a célba. Zalán és Dávid végül 6-7. helyen ért be, de sokkal ígéretesebbnek tűnt a viadal az előző 4500 méter alapján.

A lányoknál a tapasztalatokkal felvértezve sokkal jobban alakult minden, Szimcsák Mira remek teljesítményt nyújva, a mezőnyt 11 másodperccel megelőzve aranyérmes lett, míg Mihályvári Farkas Viktória 5., Gál Kincső pedig a 6. helyen zárt.

„Kincső végig vezetett, de az utolsó körben ő is bóját tévesztett, míg Mira jól tájékozódott, remek helyzetfelismeréssel megtalálta a jó irányt, és így simán elment a többiektől – értékelt Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Végig rendkívül erőteljesen, nagyszerűen úszott, érződött rajta, hogy felérhet a dobogóra, végül a legtetejére állhatott. Úgy gondolom, sikerült felfedeznünk egy újabb tehetséget, mert egyértelmű, hogy nagyon fekszik neki ez a sportág, szerintem hosszú évekig meghatározó szerepet játszhat a nyíltvízi úszásban, ha ő is így akarja.”

Miután az egyik kísérő jetski egy óvatlan tolató-manőver közepette sikeresen kettétörte a célpanelt, az egyébként sem rózsás helyzet még inkább romlani látszott, de ezen valahogy úrrá lettek a helyiek a délutáni 7.5km-es futamok előtt.

A 16-17 éves fiúk versenyében tagadhatatlanul jobb eredményre számítottunk az egy éve érmeket szállító fiatalurak esetében, és ezúttal nem a külső körülmények befolyásolták a helyezésüket. Mindenesetre Tabi Zoltán 10., Fábián Milán 13., Galyassy Szilárd pedig a 16. helyen végzett (egy éve Szilárd és Zoli 1-2-t csinált még 5km-en).

A lányok viadala hatalmas küzdelmet hozott, legalább hét versenyző egyszerre zuhant be a célba, a bírók órákon át videóztak, hogy megállapítsák a végső sorrendet, ami még este hétre sem született meg. Sajnos, bennünket nem érintett az „elemzés”, Balogh Vivien körülbeül a 12.helyen zárt, Borsi Anett a 25., Fehérvári Réka pedig 30. helyen ért a célba.

Folytatás szombaton a 18-19 esztendősek 10 kilométeres viadalával.

 

Junior nyíltvízi Eb, 1. nap – a magyarok eredményei

 

5km (14-15 évesek)

Fiúk

  1. Leo Ouabdesselam (francia) 58:02.83

  1. Sárkány Zoltán 58:22.22
  2. Betlehem Dávid 58:23.61

 

Lányok

  1. Szimcsák Mira 1:01:33.75

  1. Mihályvári Farkas Viktória 1:01:51.15
  2. Gál Kincső 1:02:01.05

 

7.5km (16-17 évesek)

Fiúk

  1. Jean-Baptiste Clusman (francia) 1:26:27.86

  1. Tabi Zoltán 1:27:15.40
  2. Fábián Milán 1:27:17.87
  3. Galyassy Szilárd 1:27:25.00

 

 

Hasonló bejegyzések