Milák Kristófék remeklése után a magyar sportdiplomácia is csúcsra járt a FINA világbajnokság hajrájában: a nemzetközi szövetség ma hirdette ki az olimpiai ciklusban az egyes sportágakat irányító technikai bizottságok összetételét, és a hatból öt testületben lesz magyar tag, amire korábban még sohasem volt példa. A legnagyobb fegyvertény, hogy először kerül magyar irányítás alá a világ vízilabda-sportja: a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás lett a TWPC elnöke, míg Kemény Dénes az edzőbizottságban irányítja a pólósok szekcióját.

Megtartotta utolsó budapesti ülését a FINA Bureau, a nemzetközi szövetség vezető testülete, ahol véglegesítették a FINA új technikai bizottságainak összetételét. A sportágak közvetlen irányításáért felelős testületekbe minden korábbinál több magyar került be: hatból öt grémiumban van tagunk – csak az óriástoronyugróknál nincs –, ráadásul a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás mostantól a vízilabda-bizottság elnökeként minden korábbinál nagyobb befolyással lesz a sportág történéseire.

Jóllehet a magyar a vízilabdázás legeredményesebb nemzete, most fordul elő először, hogy a FINA TWPC-t (Technical Water Polo Committee) egy magyar vezesse. A budapesti vb szlogenjét tehát a magyar sportdiplomácia is teljesítette („Make history – Írj történelmet”), többszörösen is: amire még szintén nem volt példa, hogy magyar tagja van a FINA úszóbizottságának Szájer Péter személyében. A MÚSZ munkatársa a világbajnokságon az úszás versenyigazgatójaként dolgozott; a tökéletes szervezést a FINA-ban is honorálták.

Mindez igaz a többi diszciplinára is: a versenyigazgatók közül a műugróknál továbbra is a bizottság tagja az egykori olimpikon Kelemen Ildikó, a műúszóknál pedig Vizi Judit, míg a nyíltvízi úszóknál a lupai szervezőcsapat motorja, Fodor Szabolcs került be a testületbe.

Bónuszként a FINA edzőbizottságában a vízilabdázók szekciójának elnöke a férfiválogatottat három olimpiai aranyéremig vezető Kemény Dénes lett.

Wladár Sándor, a MÚSZ és a szervező-bizottság elnöke közölte: „Sokszor tették fel a kérdést, miért éri meg világbajnokságot rendezni – sok indokot mondtunk már Budapest és az országimázs erősítéséről, a sok ezer szállodai éjszakáról, a helyszíneken a külföldieket is elvarázsoló feledhetetlen hangulatról, a gyerekekről, akik holnap úszók vagy pólósok akarnak lenni; de most hozzátehetjük azt is, hogy egy budapesti vb kellett ehhez a sportdiplomáciai áttöréshez. Hosszútávon rendkívül sokat profitálhatnak sportágaink abból, hogy a magyarok ott ülnek a közvetlen vezetésben, Molnár Tamás személyében pedig végre magyar elnök vezeti a vízilabdázókat.”

A háttérmunka kapcsán a MÚSZ elnöke megjegyezte: „Tudtuk, hogy a hazai vb-rendezés egy óriási lehetőség arra, hogy a sportdiplomácia terén is előrelépjünk, éppen ezért hónapokon keresztül jártuk a világot és győzködtük a Büro-tagokat. Az óriási ütőkártya, hogy Molnár Tamás rezüméje tökéletes, azt azonban látni kell, hogy ezeknél a döntéseknél a legfontosabb talán a személyes kapcsolat. Úgy érzem, Szántó Dáviddal közösen sikerült szinte valamennyi jelentős európai és világszintű sportvezetővel olyan nexust kialakítanunk, hogy mi, magyarok fontosak legyünk, adjanak a szavunkra, meghallgassák a kéréseinket.”

A közvetlen döntéshozatalban is közreműködő magyar FINA Bureau-tag, Fürjes Balázs így értékelte a történteket: „Egy éve lehetek az elnökség tagja és képviselhetem hazámat a FINA vezetésében; a célom világos: itt is a nemzeti érdek képviselete. Egy éve dolgozunk azért, hogy a bíráskodás, a szabályalkotás és -alkalmazás szempontjából roppant kritikus vízilabda-bizottságban számunkra kedvező személy, lehetőleg magyar szakember kerüljön kulcspozícióba, aki aztán profin, tisztességesen és elfogulatlanul végzi a munkáját. Ez két tisztséget takar: a bizottság elnöki tisztét, és az edzőbizottság vezetését. A vízilabda kemény sportág, a nemzetközi vizeken komoly szembeszéllel is találkoztunk, de mi csapatban játszottunk, szövetségeseket kerestünk – és győztünk! Amiért dolgoztunk, mára beérett.”

A miniszterhelyettes hozzátette, „úszóink és vízilabdázóink eredményeinek, edzőiknek és annak köszönhetően, hogy jó házigazdák vagyunk, Magyarországot óriási tisztelet övezi a FINA-ban.”

Molnár Tamás a kinevezését követően kijelentette: „A FINA, mint a világ vizes sportjait egyesítő nemzetközi sportszövetség a szervezete alá tartozó sportágait, ha úgy tetszik szakágait, mint például az úszást, műugrást vagy épp a vízilabdát sportszakmai értelemben a technikai bizottságain keresztül irányítja. A szakmai előkészítő munka alapján, a szakág javaslatait követve végül is az elnökség vagy a közgyűlés fogadja el a szakmai javaslatainkat. A vízilabda – mind a női, mind a férfi póló – szakmai irányításának élére kerülhettem most ebben a pozícióban, amely bizonyosan mondhatom, hogy az egész magyar vízilabdasportnak is szól, hiszen személyemben egyesíti a magyar vízilabdasport olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, sőt eddigi klubsikereinek, és a szakmában dolgozó nemzetközi szakembereknek az elismerését is.”

Hasonló bejegyzések