Milák és Késely „kiöregedett” a 2017-es sikercsapatból
Két esztendővel a budapesti vizes világbajnokság után augusztus 20 és 25 között egy újabb úszó csúcseseménynek ad otthont a Duna Aréna, ahol ezúttal a juniorok mérik össze az erejüket. Ezen a FINA eseményen a felső korhatár a lányoknál 17, a fiúknál 18 év. Olyan, vagy ahhoz hasonló éremparádéra, amivel 2017-ben a magyar színek képviselői szolgáltak, most nem lehet számítani. Már csak azért sem, mert az 5 aranyérmet, 4 ezüstöt és 3 bronzot összegyűjtő sikercsapat minden dobogós versenyzője kiöregedett a juniorok mezőnyéből. Köztük Késely Ajna és Milák Kristóf, akik tavaly Buenos Airesben 3-3 ifjúsági olimpiai bajnoki címmel tündököltek, jövőre, a tokiói ötkarikás versenyeken pedig újra a magyar válogatott ütőkártyái lehetnek.

Budapest ez első európai házigazda
A magyar főváros két éve felavatott úszópalotája már sok elismerést érdemelt ki, emellett úgynevezett premiereseménynek is otthont adhatott. Ilyen volt tavaly októberben a FINA rövidpályás világkupa sorozatának budapesti bemutatkozása, majd idén május 11-én és 12-én a nemzetközi szövetség közreműködésével lebonyolított Bajnokok Ligája gálaverseny, ami egy új történet kezdetét jelentette. Most pedig azzal lehet büszkélkedni, hogy két hét múlva első európai színhelyként a Duna Arénában mutatják be a tudásukat a junior világbajnokság szereplői, mégpedig részvételi rekordot jelentő létszámban.
„Az amerikai Indianapolistól vesszük át a váltóbotot, ahol két évvel ezelőtt részvételi csúcsot döntve 91 nemzet képviseletében 700 úszó versengett. Ehhez képest Budapestre 136 ország nemzeti szövetsége jelentkezett be, amelyek várhatóan ezernél is több versenyzőt fognak indítani – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Szántó Dávid, a Magyar Úszó Szövetség nemzetközi kapcsolatokért és versenyrendezésért felelős igazgatója, hozzátéve, hogy eddig még egyetlen junior úszóvilágbajnokságon sem sorakozott fel ezernél több sportoló.

Őrségváltó csapattal a világ elllen
A televíziós műsorvezetőből lett sportvezető úgy gondolja, hogy Budapest továbbra is vonzó színhely a világ minden részéből érkező küldöttségek számára, ami pedig a Duna Arénát illeti, annak szolgáltatási minősége 5300 férőhelyesre átalakított lelátójával is állja a versenyt a kategória minden szereplőjével.
„A most következő junior „csúcson” a magyar úszósportot egy őrségváltás után újjáépülő válogatott képviseli, amelynek egyik éremesélyese az ifjúsági olimpiai bajnok Berecz Blanka, a Kőbánya SC versenyzője, aki nemrégiben a junior EB-n is aranyérmet nyert a 200 pillangón. Minden dobogós és pontot érő helyezést meg kell majd becsülni, amelyek kiharcolása attól is függ, hogy a hazai szurkolótábor tud-e ugyanolyan „hátszelet” biztosítani, mint 2017 nyarán a Duna Arénában. Sűrű lesz a mezőny, akik most érmet tudnak nyerni, azok közül jó néhányan jövőre a tokiói olimpián is ott lesznek a dobogósok között.” – hangsúlyozta Szántó Dávid.

A közelgő VB versenyigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi junior világbajnokok közül jónéhányan az ötkarikás versenyeken is a csúcsra jutottak, ahogy a litván Ruta Meilutye, a kanadai Penny Oleksiak, az ausztrál Mack Horton és Kyle Chalmers, nem megfeledkezve Milák Kristófról, aki két éve két-két egyéni és váltószámban nyert junior VB-t, idén pedig világbajnoki győzelemmel és világcsúcsjavítással került a reflektorfénybe.

„Rubik kockás” világbajnokság
A VII. FINA junior úszóvilágbajnokság hivatalos nemzeti közvetítője az M4 Sport, ugyanakkor a FINA TV internetes adásának köszönhetően 209 országban követhetik a budapesti versenyeket. Az egyik különlegesség a Duna Aréna külső és belső megjelenése lesz, ám erről a házigazdák egyelőre csak annyit árulnak el, hogy a Rubik kockának, a 75. születésnapját nemrégiben ünneplő Rubik Ernő különleges alkotásának „szembetűnő” megjelenést szeretnének biztosítani.
Mindehhez csak annyit, hogy az első junior úszó VB-nek 2006-ban Rio de Janeiro adott otthont, ezután a mexikói Monterrey, Peru fővárosa, Lima, majd Dubai, Szingapúr és Indianapolis vállalkozott az esemény megrendezésére. Következik Európa, Magyarország fővárosa.

Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat

Hasonló bejegyzések