Egy ifjú német – Florian Wellbrock – meglepetésgyőzelmét, valamint a brazil világklasszis Ana Marcela Cunha menetrendszerű sikerét hozta a balatonfüredi FINA/HOSA Maratoni Úszó Világkupa. Sajnos, a magyar érmekre egy újabb évet kell várni: mint kiderült, sem Rasovszky Kristóf, sem Olasz Anna nem tudta teljesen kiheverni a setubali versenyen összeszedett gyomorrontást – Rasovszky számára túlélő-versennyé változott a viadal az utolsó körben. A magyar bajnoki címeket Székelyi Dániel és Novoszáth Melinda szerezte meg.

Ára volt a setubali remeklésnek: a verseny reggelén, a rajt előtt Rasovszky Kristóf gyakorlatilag több időt töltött az illemhelyen, mint a last call room-ként szolgáló sátorban – ami nem sok jóval kecsegtette a legjobb magyar férfiversenyzőt. Bár egy napja még úgy gondolta – Olasz Annával egyetemben –, túlvolt a nehezén az egy hete a setubali vízben összeszedett gyomorrontásnak, a mai versenynapon sajnos kiderült, messze nem ez a helyzet. A magyarok még mindig jobban jártak, mint például Rob Muffels, aki múlt szombaton még Rasovszkyval együtt lógott meg a mezőnytől: a német becsülettel odaállt a rajthoz, de egy kilométerrel később jelezte, nem bírja tovább.

Ehhez képest a magyar klasszis három körön át tapadt az élmezőnyre, ám az utolsó körben elfogyott az összes tartaléka, ráadásul a középmezőny tovább darálta, hiszen kétszer is leverték az úszószemüvegét. „Ez nagyon durva volt, már az is csoda, hogy három körig így bírtam… Ennyi volt ma bennem, sajnálom, mert megvolt a formaidőzítés, de nem volt elég erőm” – mondta Rasovszky, aki az elmúlt esztendő eredményei miatt védettséget élvezett az Eb-kvalifikáció szempontjából, mert egyébként még a legjobb háromba sem sikerült bekerülnie a magyar bajnoki sorrendben.

A hazai versenyzők között a 18 esztendős Huszti Dávid alakította a legnagyobbat, juniorként ő volt a legjobb magyar az abszolút rangsorban, így kiharcolta a glasgow-i részvételt – a Világkupa-sorrendben 18. lett –, a felnőttek között a közvetlenül mögötte beérkező Székelyi Dániel lett az aranyérmes. A Fradi úszójának sikere igazi hőstett: a francia bajnokság óta ínhüvely-gyulladás kínozza, gyakorlatilag a verseny idejére vette le a gipszet és a rögzítőkötést a baljáról. „Egy-másfél kilométerenként iszonyú fájdalmak törtek rám, de a kvalifikáció mindent felülírt, úgyhogy csak mentem tovább, a végén pedig már akkora hajrá volt, hogy már nem is tudtam figyelni semmi másra, csak menni előre” – mondta a bajnok.

A hölgyeknél Novoszáth Melinda volt a legjobb, Sömenek Onon Kata előtt nem sokkal érintette meg a panelt – ők szintén kiharcolták az Eb-kvalifikációt a védettséget élvező Olasz Anna mellett; utóbbi, szintén a setubali mellékhatásoktól kínozva, a magyarok között harmadik lett, és a célbaérés után nem sokkal a szülei vállán szakadt ki a sírás belőle.

Eközben a Világkupa legjobbjai sokkal jobb hangulatban ünnepeltek a parton – bár a férfiviadalon első Florian Wellbrock arcán nem sok öröm látszódott: a 21 éves német még csak el sem mosolyodott, holott csaknem húsz métert vert az olimpiai és világbajnok holland Ferry Weertmanre, akit egy másik tavalyi füredi aranyérmes, a 25km bajnoka, a francia Axel Reymond követett. Az eddig inkább a medencés 1500-asként ismert Wellbrock újfent tanúbizonyságát adta annak, hogy komolyan kell számolni vele ebben a műfajban is, hiszen Gravelines-ben hasonló mezőnyben aratott ugyanilyen meggyőző sikert az Európa-kupán három héttel ezelőtt.

„Eléggé kemény volt a hullámverés, ami nekem, medencés úszónak elég új volt, hiszen a francia versenyen gyakorlatilag sima vízben úsztunk – mondta Wellbrock. – Igyekeztem tartalékolni az erőmet az első öt kilométeren, aztán fokozni a sebességet, az utolsó bója után pedig mindent bedobni – örülök, hogy működött a taktikám.”

A holland Weertman arról beszélt, hogy Gravelines után sejtette, mire számíthat Wellbrocktól, „és próbáltam is vele menni, de a setubali gyomorrontás miatt nem volt elég erőm ahhoz, hogy tartsam az ő sebességét.”

A hölgyeknél Ana Marcela Cunha újból remekelt a Balatonban: 2015-ben ő nyerte az első FINA Világkupát itt, tavaly pedig történelmi sikert ért el, hiszen a nők között elsőként tudott mindhárom egyéni számban érmet szerezni a világbajnokságon. Ellentétben a férfiviadallal, a hölgyek hajrájra elképesztően szorosan alakult, de Cunhának végül a sprintben sikerült egy féltempónyi előnyt szereznie a setubali győztes, a kétszeres világbajnok amerikai Haley Anderson előtt, és 0.3 másodperccel előbb érintette meg a panelt. A 2016-os füredi győztes, Rachele Bruni felettébb boldog volt, hogy ezúttal sikerült megszereznie a bronzérmet.

„Hihetetlenül boldog vagyok, Balatonfüredet imádom, itt csupa jó dolog történik velem. Nagyon jól ment ma az úszás, végig működött, amit elterveztem, így sikerült az idén először végre aranyérmet szereznem” – lelkendezett Cunha.

Az eredményhirdetéseket követően következett a Magyar Úszás Napjának tömegúszó-viadala, amelyen több százan álltak rajthoz – a Jövő bajnokai program vállalkozó kedvű ifjai és a lelkes amatőrök mellett a kiváló hangulatot látva az utolsó pillanatban a vb-ezüstérmes, négyszeres junior világbajnok Milák Kristóf is regisztrált, és becsülettel végigúszta az egy kilométert az ekkora már elég hullámossá váló Balatonban.

 

FINA/HOSA Maratoni Úszó Világkupa

 

Férfiak

 1. Florian Wellbrock (német) 1:55:40.2
 2. Ferry Weertman (holland) 1:55:57.0
 3. Axel Reymond (francia) 1:55:59.1

 

Nők

 1. Ana Marcela Cunha (brazil) 2:05:53.1
 2. Haley Anderson (amerikai) 2:05:53.4
 3. Rachele Bruni (olasz) 2:05:54.7

 

Magyar bajnokság

 

Férfi felnőtt

 1. Székelyi Dániel (FTC) 1:56:36.9
 2. Drigán Zoltán (BVSC) 1:57:22.4
 3. Papp Márk (BVSC) 1:57:52.9

 

Női felnőtt

 1. Novoszáth Melinda (Darnyi Tamás SC) 2:06:20.9
 2. Sömenek Onon Kata (Kőbánya SC) 2:06:42.1
 3. Olasz Anna (Szeged) 2:07:11.6

 

Férfi junior

 1. Huszti Dávid (Darnyi Tamás SC) 1:56:34.0
 2. Galicz Péter (FTC) 1:57:02.8
 3. Selmeci Levente (Dunaferr) 1:57:41.8

 

Női junior

 1. Rohács Réka (Kőbánya SC) 2:09:01.7
 2. Vas Luca (Szeged) 2:11:55.5
 3. Szilvási Gréta (Szeged) 2:14:54.3

Hasonló bejegyzések