A világ legtekintélyesebb úszómagazinja, a Swimming World minden év novemberében a nyíltvízi úszásnak szenteli aktuális kiadását, és ebben jelentik be, hogy a lap kit választott az év legjobbjának. Nos, 2018-ban a férfiak között Rasovszky Kristóf nyerte el ezt a címet, aki az idei nyári Európa-bajnokságon nyújtott történelmi teljesítményével érdemelte ki az elismerést – a hölgyek között természetesen a hasonlóan eredményes holland Sharon van Rouwendaal vitte el a pálmát.

A Swimming World Magazine 1964 óta választja meg az év úszóját, míg 2004 óta a nyíltvízi szakágban is megnevezik a legjobbakat. Ezidáig egy magyar, Risztov Éva érdemelte ki ezt az elismerést, még 2012-es londoni sikere után, most pedig Rasovszky Kristóf révén újabb magyar név kerül fel a győztesek listájára.

„A mindössze 21 esztendős magyar úszó mindössze egy évvel azután, hogy bemutatkozott az első komolyabb felnőtt világversenyén, a tavalyi FINA Világbajnokságon, fantasztikus fejlődésről tett tanúbizonyságot, és valósággal letarolta az év legrangosabb versenyét, az Európa-bajnokságot” – írja a lap, amely interjút is közöl a magyar kiválósággal.

Rasovszky Kristóf – aki az Európa-bajnokságok történetében első férfiversenyzőként mindhárom egyéni számban érmes lett, győzött 5 és 25 kilométeren, és milliméterekkel lemaradva lett ezüstérmes 10km-en – többek között elmondja: „Leírhatatlan volt, hogy két arannyal és egy ezüsttel jöhettem haza Glasgowból. Habár titkon úgy indultam el az Európa-bajnokságra, hogy három érmet szeretnék nyerni, de arra nem gondoltam, hogy ez majdnem három arany lesz.”

A nagy visszhangot kiváltó 10km-es befutóra – melynek során érezhetően előbb haladt át a képzeletbeli célvonalon, de a panelt, mint utóbb kiderült, 0.4 másodperccel később érintette meg a holland Ferry Weertmannél – így emlékezett vissza: „A 10km-en teljesen rutintalanul értem be, láttam, hogy Ferry jön fel és gyorsabb nálam, de megmaradt egy kis előnyöm a cél előtt, viszont a hátrébb lévő kezemmel csaptam fel a táblára, meg sem próbáltam előre nyúlni, így Ferry, aki pont ezt csinálta, egy kicsivel előbb érintette meg a panelt. Az egyetlen, amit megtanultam, hogy mindig meg kell próbálnom bal kézzel előre becsapni.”

Céljaival kapcsolatban Rasovszky Kristóf egyértelműen fogalmazott: a világbajnokságon és az olimpián is érmet akar nyerni.

Kristóf egyébként nem akármilyen körhöz csatlakozott, hiszen a már említett Risztov Éva mellett a Swimming World Magazine dicsőségtablóján a medencés úszók között olyan magyar kiválóságok szerepelnek, mint a háromszor (1991, 1992, 1996) az év legjobbjának választott Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás (1987, 1991) és Güttler Károly (1993).

Hasonló bejegyzések