Ha a létező legkisebb különbséggel is (0.01 másodperc), de Szabó Szebasztián Európa-bajnok lett 50 méteres pillangóúszásban, a címvédő és világrekorder ukrán Andrij Govorovot megelőzve. A nap végén aztán a 4×200-as női gyorsváltó óriási bravúrral, a 7-es pályán úszva lett ezüstérmes, megidézve a korábbi Európa-bajnokságok remek sikereit. Késely Ajna 4. Mihályvári-Farkas Viktória 6. lett 1500-on, míg Milák Kristóf újabb gyorsúszó-kalandja egy 5. hellyel zárult 200 gyorson, míg Hosszú Katinka, Sebestyén Dalma és Telegdy Ádám egyaránt sikerrel vette a középdöntőt.

 

Mint általában, az 50 pillangó brutálisan szoros versenyt hozott a férfiaknál – ahol a legapróbb mozdulat is döntő; és most ebben a „Forma-1-es” technika-plusz-sebesség tesztben Szabó Szebasztiánnak jött ki a legjobban a lépés, de leginkább a fal: 23.00 másodpercnél állította meg az órát, 0.01 másodperccel előbb, mint az elmúlt két Eb-t megnyerő, világrekorder Andrij Govorov. Négyen értek egyszerre a falhoz egyébként, 0.09 másodpercen belül, a bronzérmes orosz Andrej Zsilkin szintén egyetlen századdal volt gyorsabb a negyediknél.

E finálé előtt az 1500 gyors fináléjával indult a nap, amelyben reménykedtünk, hogy a 2. idővel bekerült Mihályvári-Farkas Viktória kivágja a rezet a 400 vegyeshez hasonlóan, ám végül sem ő, sem a három éve bronzérmes Késely Ajna nem tudott lépést tartani az első hárommal – Viki a táv második felére elfáradt, míg Ajna ígéretesen hajrázott, ám ezúttal túl messze volt a bronztól, s végül 4. lett, Viki pedig hatodikként zárt.

Negyedik egyéni döntősünk, Milák Kristóf aktuális gyorsúszó-kalandja ígéretesen kezdődött, odapörkölt a specialistáknak a táv első felén, ám hiába fordult elsőként, nem maradt elég kakaó a hajrára, ahol a menők 26-os záróötveneket virították, míg Kristófunknak 27.16-ra tellett, így végül 5. lett.

Annál jobban sikerült a 4×200-as gyorsváltó estéje. Jakabos Zsuzsanna remek, két percen belüli idővel kezdett, Fábián Fanni szintén az első négyben tartotta a kvartettet, majd következett a 15 éves Veres Laura, aki valami egészen fenomenális úszással a második helyen adta át a váltót Kapás Boglárkának. Bogi szép kihívás elé nézett: a harmadik helyen nyomuló olaszoknál a 200 gyorsot a legutóbbi két vébén, valamint 2010 és 2016 között zsinórban négy Eb-n megnyerő Federica Pellegrini úszta a záróhosszt, csakhogy Kapás Bogi kőkeményen odatette magát, és visszaverte az olasz fenomén támadását. 1:57.50-es részideje egészen parádés – és persze ezüstérmet ért, de és természetesen ne feledkezzünk meg a délelőtt úszó Verrasztó Evelynről, aki a délelőtti úszásával biztosította be a csapat döntős helyét és hozzájárul a váltó sikeréhez. Avagy a csapat visszatért a 2010-ben egy meglepetés-arannyal induló tradíciókhoz: azóta a legutóbbi, 2018-as glasgow-i Eb-t leszámítva minden alkalommal érmes volt a váltó (2010: arany, 2012: ezüst, 2014: bronz, 2016: arany).

Ami a középdöntősöket illeti, női 200 vegyesen Hosszú Katinka a második legjobb idővel lépett tovább (akárcsak délelőtt), míg Sebestyén Dalma az m4 kamerája előtt ugrálva szurkolta ki a 8. finalista helyet a második futam alatt. Szintén remekül sikerült az esti jelenés Telegdy Ádámnak, aki a harmadik helyen ment tovább 200 háton – itt Kovács Benedeknek már nem sikerült a második lépés, 10. lett, míg 100 gyorson Gyurinovics Fanni 15-ikként zárt.

A nap krónikájához tartozik egy nem mindennapos eset: kétszer kellett leúszni a női 100 hát döntőjét, miután a versenyzők egy részénél nem szólalt meg a rajtkövek lábánál a hátúszókat segítő rajtszignál. A svéd induló, Louise Hansson konkrétan két másodpercig lógott a rajtkövön, míg végre a mezőny után vetette magát – az ő óvásuknak adtak helyt az illetékesek, és rendelték el, hogy 20.45-től ismételjék meg a finálét. A malőr vesztese a holland Kira Toussaint lett – az első fináléban ezüstérmes lett, most viszont negyedikként zárt; az aranyat ugyanúgy a brit Kathleen Dawson szerezte meg, akárcsak a bronzot az orosz Marija Kamenyeve, a késő esti ismétlés során viszont az olasz Margherita Panzierának jutott a második hely.

 

Nyilatkozatok

 

Szabó Szebasztián (Európa-bajnok 50 pillangón)

„Tudtam, hogy képes vagyok rá. Igaz, hogy az ötven méter sprintszám, apróságok döntenek, de sokszor versenyeztem már ezek ellen a srácok ellen. Az időeredményem nem túl jó, jobbat szerettem volna, de itt az aranyérem a nyakamban, úgyhogy ilyenkor ez nem számít. Az első aranyam magyar színekben – remélem, nem az utolsó.”

 

Az ezüstérmes váltótagok

Jakabos Zsuzsanna:

„Igazából ez egy olyan úszás volt, ahol tényleg nem izgultam, mert láttam, hogy jó kezekben van a vége. A lehetséges eredményen nem gondolkodtam, igyekeztem a saját dolgomra koncentrálni, és nagyon örülök, hogy sikerült reggel és este is két percen belül úszni.”

 

Fábián Fanni:

„Ez már a hatodik kétszázam volt ezen a verseny, nem mondom, hogy nem voltam kicsit fáradt, nem is sikerült bemennem két perc alá, annak mégis örülök, hogy sikerült egymás után ilyen időket úszni. Azt nem mondanám, hogy másodikként én hoztam fel a váltót, azért Laura és Bogi volt az, aki nagyon nagyot úszott.”

 

Veres Laura:

„Most hallottam, hogy sikerült 1:59-et úsznom, hogy be tudtam menni két perc alá, ez nekem hatalmas öröm, meg persze azt, hogy tizenöt évesen egy Európa-bajnokságon ilyesmiben lehet részem, ezt soha nem gondoltam volna!”

 

Kapás Boglárka:

„Nagyon bíztam az éremben, de úgy voltam vele, hogy amíg nem állok fel a rajtkőre, és nem látom, mi a helyzet, nem ringatom magam efféle álmokba. Aztán amikor beugrottam, ott voltunk a második-harmadik helyen, azt tudtam, hogy az olaszoknál Pellegrini úszik, azaz csipkedni kellett magam, és most nagyon boldog vagyok ezzel az ezüsttel.”

 

Késely Ajna (4. lett 1500 gyorson)

„Rég volt ilyen: ugyan nagyon fájt, különösen a legvége, mégis kifejezetten jól esett az úszás. Elégedett vagyok.”

 

Milák Kristóf (5. lett 200 gyorson)

„Úgy tűnik, elégedetlen vagyok? Nem vagyok az. Egyéni csúcs, miért ne örülnék? Örülök. Nem volt taktikám, nem láttam az ellenfelekből semmit, vagyis valójában tök egyedül úsztam ezt az időt. Tényleg boldog vagyok. Meg nagyon fáradt. De még van két roppant »boldogító« nap ebből az Európa-bajnokságból. Még nem tudom, hogy bírom ki, majd kitalálok valamit.”

 

Telegdy Ádám (döntős 200 háton)

„Már én magam unom, hogy folyton elmondjuk, felkészülésből érkeztünk erre az Eb-re, úgyhogy ezt hagyjuk is. Egyéni csúcsot úsztam, erre én sem számítottam. A döntőben egyetlen célom lesz: tovább javítani az időeredményemet.”

 

Hosszú Katinka (döntős 200 vegyesen)

„Örültem ennek a statisztikának, hogy enyém a legtöbb Eb-érem, éppen a kétszáz pillangó ezüstje után jött ki ez az összesítés, elég sok rekord az enyém már, kicsit furcsa. Kétszáz vegyesen azt várom, hogy jól versenyezzek, de mentálisan is. Fizikailag már sokat javultam, a fejem még le van maradva – ezt kell most gyakorolnom.”

Hasonló bejegyzések