A LEN Nyíltvíz Junior Európa-bajnokság zárónapjára is jutott ünnepelni való, hiszen az U19 korosztályban a Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Sárkány Zalán, Betlehem Dávid négyes, taktikus és magabiztos úszással ért be első helyen a célba és utasította maga mögé a német és az olasz csapatot, így, akárcsak tavaly Párizsban, idén is a dobogó tetején ünnepelhettek a mieink.
A fiatalabb korosztály váltójának sem sok hiányzott ahhoz, hogy dobogóra kerüljenek, de a hajrában már nem sikerült befogni az olaszok utolsó emberét, így az U16-os váltóversenyben a Rohács Luca, Nett Vivien, Tóth Olivér és Kovács-Seres Hunor alkotta magyar csapat végül a negyedik helyen végzett a törökök, németek és az olaszok után.

Így a magyar csapat mérlege három nap, három érem (két arany, egy ezüst) ami igencsak szép teljesítmény, főleg, ha hozzávesszük az értékes helyezéseket! A pontversenyt tekintve pedig összetettben ezzel a harmadik helyen végeztünk.

Gellért Gábor szövetségi kapitány összességében elégedetten értékelte az eseményt és foglalta össze az eddigi tanulságokat:

„A rutinos versenyzőink remekül szerepeltek ez nem is kérdés, hiszen az U19-es váltóval és egyéniben, férfi 10 km-en, Betlehem Dávid révén aranyat nyertünk, a női 10 km-en pedig Szimcsák Mira szerzett ezüstöt. Volt egy-két „első áldozó” és néhány üdítő színfolt is a fiatalok között, úgy mint Rohács Luca, vagy Csulák Lia, de a többiek is szépen helyt álltak, főleg ha hozzávesszük, hogy az elmúlt éveket tekintve itt voltak a legnehezebb és legextrémebb körülmények, amivel meg kellett birkózni az utánpótlásnak – erős szél, hullámok és 18 fokos víz. Összességében a csapatok pontversenyében a harmadik helyen végeztünk, de ehhez hozzátartozik az is, hogy a mostani junior eb időpontját sajnos két hónappal előrébb hozta az európai szövetség, így itthon nem volt lehetőségünk nyíltvízen edzeni és felkészítő edzőtábort tartani, hiszen a Balaton is túl hideg még tavasszal, valamint a május eleji nevezési határidő szintén megnehezítette a dolgunkat, hiszen így csak medencés válogató versenyt tudtunk tartani, holott hagyományosan a nyíltvízi ob-n elért eredmények alapján jelöljük ki a csapatot.
A jövőt illetően továbbra is bizakodó a szövetségi kapitány, hiszen szeptemberben jön a Nyíltvízi Junior Világbajnokság a Seychelle-szigeteken, ahol mindenképpen szeretnének javítani és még előrébb végezni az összetettben:
„Szerencsére a szeptemberi junior világbajnokság előtt nyáron bőven lesz már lehetőség nyíltvízen készülni és vár ránk egy háromhetes balatoni edzőtábor, ahol együtt készülhet, a teljes keret, így a fiatalabbak is meg tudják szerezni azt a verseny rutint, amit csak és kizárólag nyíltvízen lehet”.

Gratulálunk a teljes magyar csapatnak és az őket felkészítő edzőknek! Szép volt fiúk-lányok!

Junior Nyíltvízi Európa-bajnokság – Setubal, 3. nap

U19 váltó (18-19 évesek)
1. Magyarország (Szimcsák, Fábián, Sárkány, Betlehem) 00:59:44, 2. hely Németország 01:01:31, 3. Olaszország 01:01:52

U16 váltó (15-16 évesek)
1.Törökország 00:58:56 … 4. Magyarország (Rohács L., Nett, Tóth, Kovács-Seres) 01:00.35

 

Hasonló bejegyzések