Illusztris vendégek látogatták meg több tucatnyi, az Úszó Nemzet Programban résztvevő kaposvári ifjú edzését a Csik Ferenc-uszodában. A rövidpályás országos bajnokság nyitónapjára időzített viziten ott volt a program két nagykövete, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina és a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás (ők havonta több helyszínre is elmennek egyébként), és csatlakozott hozzájuk Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Szita Károly kaposvári polgármester, a MÚSZ elnökségének tagja és Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke.

 

Az edzést követően rövid sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen Schmidt Ádám megerősítette, hogy hetvenhét uszoda működését támogatja a kormányzat, így ezek garantáltan nyitva tartanak az év végéig. „Ha minden a tervek szerint alakul, jövő héten elindulnak a kifizetések, addigra véglegessé válik a lista, amelynek kialakításához a szakmai segítséget a Magyar Úszó Szövetség, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Nemzeti Sportközpontok munkatársai nyújtották.”

 

A sportért felelős államtitkár elmondta, a területi lefedettség mellett három alapvető szempontot vett figyelembe a kormányzat. „Először is jövőre kezdődik az olimpiai kvalifikáció, azaz az élsportolóink felkészülésének zavartalanságát kellett szem előtt tartanunk. Ugyanakkor nem csak 2024-ben, de 2028-ban és 2032-ben is lesz olimpia, márpedig ahhoz, hogy Los Angelesben és Brisbane-ben is a hírnevünkhöz méltóan szerepeljenek az úszók és a vízilabdázók, az utánpótlás edzéskörülményeit is biztosítanunk kell. És persze itt vannak ezek a kisgyerekek, az Úszó Nemzet Program résztvevői, gondoskodnunk kellett arról, hogy ez a program ne szenvedjen semmiféle kárt. Jövő héten pedig elkezdjük a felkészülést arra, hogy az uszodák 2023 első negyedévében is üzemelhessenek.”

 

Szita Károly emlékeztetett arra, Kaposvárott először 2011-ben vetődött fel a gondolat, hogy minden általános iskolást meg kell tanítani úszni – a város akkor önerőből elkezdte ezt a programot, ugyanakkor most, a kormányzati támogatásnak köszönhetően minden eddiginél nagyobb volumenűvé válhatott ez a vállalás, immár az Úszó Nemzet Program keretében. Olyannyira, hogy jelenleg Kaposvár a résztvevő települések rekordere, ahol 17 oktató 1816 óvodással és általános iskolással foglalkozik heti rendszerességgel.

 

„Olyan kapacitásgondjaink támadtak, hogy végül ezzel a rendkívül elmés megoldással, a huszonötös melegítő-medencében rakott műanyag szintemelővel oldottuk meg, hogy elegendő vízfelület legyen az oktatáshoz” – jelentette ki a városvezető. Szita Károly hozzátette: „Azt sem hallgathatjuk el, hogy milyen terhelést jelent az önkormányzatoknak a létesítmények üzemeltetése a jelenlegi energiavészhelyzetben, és a háborús infláció nyomása alatt. Mint a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, ezúttal is köszönöm minden polgármester társamnak, akik a megsokszorozódó költségek mellett is kitartottak a sportlétesítmények, így az uszodák nyitvatartása mellett. Természetesen a kormányzati segítség is rendkívül fontos, külön köszönet ezért Schmidt államtitkár úrnak. Annyit hadd áruljak el, hogy ennek a komplexumnak az üzemeltetési költsége a jelenlegi tudásunk szerint a hatszorosára nő 2023-ban – mi ennek ellenére eltökéltek vagyunk, hogy nyitva tartjuk, mert ezek a sportágak megérdemlik.”

 

Wladár Sándor az elhangzottakhoz annyit tett hozzá, hogy egy, a Covid-időszakhoz hasonló lezárási hullám nem csupán a sportág jelenét és jövőjét sodorta volna minden addiginál nehezebb helyzetbe, „de gyakorlatilag lenullázhatta volna azt a hatalmas invesztíciót, amit ez az ország fektetett a magyar úszósportba, az új uszodák építésével, a világversenyek rendezésével, a sportágnak nyújtott kimagasló támogatással, az Úszó Nemzet Program elindításával, ami ma már húszezer gyereket mozgat meg hetente.”

 

A MÚSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a világjárvány idején elrendelt zárlat miatt a sportág elveszítette a 7-9 éves, az úszással komolyabb kapcsolatba került, edzéseket látogató korosztály több mint hatvan százalékát. „Azaz mindent el kell követnünk, hogy újabb generációk ne járjanak így – most úgy tűnik, hogy a kormányzat és az olyan elkötelezett önkormányzati vezetők, mint Szita polgármester úr segítségével úrrá tudunk lenni ez a helyzeten.”

Hasonló bejegyzések