Szombaton és vasárnap immár hagyományosnak mondható módon, a szegedi Maty-éren rendezik meg a nyíltvízi országos bajnokságot. A korosztályos úszók számára nagy a tét: itt dől el, ki indulhat a július 12-14-ei bécsi junior Eb-n.

Kevés jobb hangulatú esemény létezik a sportnaptárban, mint a nyaranta a szegedi Maty-éren rendezett nyíltvízi úszó országos bajnokság – ezt egyrészt maguk a sportolók garantálják, hiszen a kilométerek megszállottjai csodás sportemberek, másrészt a Szegedi Úszó Klub és a MÚSZ szervezőcsapata; továbbá a világ- és Európa-bajnokságok helyszínéül szolgáló kajak-kenu pálya profi körülményei.

A szombat-vasárnapi esemény ezúttal a korosztályos versenyzők számára bír igazi téttel: a két hét múlva esedékes bécsi junior Európa-bajnokság válogató-viadala lesz az ob. „A válogatási elvek értelmében az első két helyezett automatikus induló, a harmadik akkor, ha az időeredménye megfelel a nemzetközi szintnek, de itt egyedi kapitányi döntés is születhet. A felnőtteknek ezúttal a bajnoki cím a tét, meg persze a kluboknak nyerhető eredményességi pontok” – összegezte tömören az ob lényegét Gellért Gábor szövetségi kapitány.

Azaz a szokásos rendben indul a férfiak, majd a hölgyek versenye: a legfiatalabbak (14-15 évesek) 5, az ifik (16-17 évesek) 7.5, míg a juniorok (18-19 évesek) a felnőttekkel egyetemben 10km-en tempóznak.

Természetesen a nagyok között a férfiaknál veszprémi háziverseny várható, az Európa-bajnokságon Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf csatájából a fiatalabbik klasszis került ki győztesen (míg a februári világbajnokságon Rasó volt mindenkinél jobb), mint ahogy ez korábban Szegeden is előfordult már néhányszor. A hölgyeknél az olimpiai induló Fábián Bettina a legnagyobb esélyes – ugyanakkor szemünket rajta tartjuk Olasz Annán is, hogy amikor célbaér, némi könny szökjön bele; a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpiai negyedik szegedi kiválóság pályafutása utolsó 10 kilométerére készül, majd végleg elköszön imádott sportágától.

Kezdés szombaton 15 órától – vasárnap pedig az 1500-as futamok esedékesek 11 órától.

Hasonló bejegyzések