A korábbi évekkel ellentétben, amikor is csak elvétve egy-egy fegyelmi ügy került terítékre, az ősz folyamán négy ügyet is tárgyalt a MÚSZ Fegyelmi Bizottsága.

Három ügyben marasztaló határozat, míg egy ügyben megszüntetés lett az eljárás eredménye.

Valamennyi, így a megszüntetett ügy tanulsága az, hogy tagszervezeteink nem rendelkeznek kellő ismerettel a MÚSZ alapvető szabályzatai, így az átigazolási- és a versenyszabályzat rendelkezései vonatkozásában sem.

Dr. Fábry György a MÚSZ Fegyelmi Bizottságának elnöke elmondta: a versenyre történő nevezési szabályok – az új nevezésirendszer bevezetését követően – egyértelműek, kizárólag az elektronikus felület használatával lehet nevezni. Helyszíni nevezés, versenyen kívüli indulás nincs! Aki ezeket a szabályokat megsérti, legyen ez egyesületi vezető, edző, vagy az adott verseny versenybíróságának a vezetője, és ez a MÚSZ tudomására jut fegyelmi eljárás elé nézhet.

A másik „slágertéma” az ún. rajtengedély kiadása volt. A FEB elnöke elmondta, hogy rajtengedély kizárólag akkor adható, ha a MÚSZ-hoz szabályos átigazolási kérelem került benyújtásra és az átadó egyesület az átigazolás végrehajtásáig nem nevezi be az átigazoló versenyzőt. Ehhez igazolni szükséges az átigazolás folyamatban létén túl azt is, hogy megkeresték az előző (átadó) egyesületet és az elzárkózott a nevezéstől. Fontos azonban megjegyezni azt, hogy az átigazolással kapcsolatban felmerült vitát a vitás egyesületek egymás között kell hogy rendezzék.

Az egyértelműen a fegyelmi felelősség megállapításához vezet, ha úgy kérnek rajtengedélyt a versenyzőnek, hogy be sem adták az átigazolási kérelmet, vagy meg sem kérték az előző egyesületet a nevezésre.

 

A hatályos átigazolási szabályzatot itt lehet elérni

Hasonló bejegyzések