Azok után, hogy a felnőtt vb-n általános meglepetésre döntőbe jutott 200 háton, majd a bukaresti junior Eb legeredményesebb versenyzője lett négy arannyal és kéz ezüsttel (az egész mezőnyben, nem csak a magyarok között!), Molnár Dóra újfent kivágta a rezet: bronzot szerzett a 200 hát fináléjában a római Eb második napján. Szabó-Feltóthy Eszter negyedik, Szabó Szebasztián nyolcadik lett, és az elődöntők mérlege is pazar: 4/4.

 

Végül is csak június 29-én múlt tizenhat esztendős, azaz épp ideje volt, hogy meglegyen az első felnőtt egyéni dobogós helyezése Dórinak – aki persze a maga szokásos szerénységével azt ecsetelte, hogy nagyon fájt már a végén az úszás, és hogy úgy érezte, az utolsó méterekre teljesen meghalt (holott épp a hajrája tűnt kifejezetten erősnek).

 

Egyébként épp az utolsó métereken sikerült bebiztosítania a dobogót, épp Szabó-Feltóthy Eszter előtt, akivel házipárbajt vívtak a bronzért, merthogy a címvédő Margerita Panziera kimagaslott a mezőnyből, míg az angol Katie Shanahan is jó fél testhosszal ment szinte végig a mieink előtt.

 

Másik finalistánk, Szabó Szebasztián kissé elfogyott a szezon végére – mint mondta, a hangsúly most az 50 gyorson van, volt, és a vb számított a fő eseménynek, azaz legjobbjától bőven elmaradva ezúttal a nyolcadik helyen zárt.

 

Kiválóan muzsikáltak viszont elődöntőseink – először is Milák Kristóf, aki a délelőtti fürdőzés után egy 47.76-tal nyársalta fel az első futam mezőnyét, s jutott a második (!) legjobb idővel a fináléba, csupán kilenc századra horgonyozva le Németh Nándi tokiói országos csúcsától. Nándi egyébként szintén bejutott, hetedik idővel (a tőle megszokotthoz képest lassabb tempóban), de ami számít, az a szombati finálé. Mint mondta, teljesítette az edzője, Virth Balázs kérését („kezdd már el egyszer normálisan, megvan az állóképességed hozzá”), a döntőben ennél csak jobbat akar repeszteni.

 

Az elődöntő alapján a román csodasrác, David Popovici megfoghatatlannak tűnik, most éppen telibe verte Kliment Kolesnikov Európa-rekordját, és a világon elsőként sikerült 47 másodperc alá mennie textildresszben (46.98). Igaz, a Duna Arénában úgy lett világbajnok, hogy tizedeket lassult az elődöntőhöz képest a fináléban, azaz meglátjuk, tudja-e tartani a tempót, vagy Kristóf esetleg meglepheti. Egymás mellett úsznak majd, ez a párbaj az Európa-bajnokság legszebb csatájának ígérkezik. (Amúgy finom lesz, a száz után tíz perccel már a 100 pillangó elődöntőjében kell pörögnie…)

 

Kétszáz háton is „szállítottak” a magyarok, noha Kovács Benedek inkább visszatolta a sebváltót, miután a Kós-Telegdy páros miatt reggel nagyon durván felbőgette a motorokat (egyéni csúcsot ment). „Tudtam, hogy 1:57 végével is meglesz a finálé, ezért nem kezdtem el olyan komolyan, de a döntőben újra odaverek” – közölte, miután hatodikként kvalifikálta magát.

 

Kós Hubert eggyel előtte végzett, ám most épp dilemma előtt áll. Milák Kristófhoz hasonlóan ő is érdekelt száz pillangón, ám az Eb előtt Hubiék elsősorban gyorsítottak, igazából a száz pillére érzi kihegyezve magát, ami neki is holnap esedékes, még ha kissé nagyobb szünettel is, mint Milák esetében. „És ahogy magamat ismerem, nem szeretném átélni, hogy negyedik leszek kétszáz háton, aztán kilencedik idővel maradok le a döntőről” – közölte az ifjú, aki még mindig nem tette túl magát a négyvegyes negyedik helyén…

 

A mieink egyébként sokáig 4-5. helyen szerepeltek az összesítésben, ám a nap végén még úszhatott egyet az előfutamok leggyorsabbika, a francia Yohann Ndoye Brouard, aki alatt a rajtnál leszakadt a hátúszó-lábtámasz, és ilyenkor mindig adott egy új úszás lehetősége, bár egyedül. Nos, a francia megoldotta a különleges feladatot, és második helyen kvalifikálta magát – a többi szombaton kiderül.

Hasonló bejegyzések