Egy televíziós interjúban a Nemzetközi Úszó Szövetség elnöke, dr. Julio C. Maglione, illetve az esemény záróünnepségén a FINA alelnöke, Dale Neuburger hivatalosan is minden idők legjobb junior világbajnokságának minősítette a Duna Arénában keddtől vasárnapig rendezett úszóviadalt.

A FINA elnöke az M4 Sporton nem csupán a legjobbnak nevezte a vb-t, de „olimpiai szintű versenyként” jellemezte a hatnapos eseményt.
Dale Neuberger – aki nem csupán a FINA amerikai alelnöke, de nemzetközi szövetség úszósportért felelős vezetője is – kijelentette, „a budapesti világbajnokság igazi mérföldkő a sportág történetében, egy olyan színvonalú verseny, amelyre még sokáig fogunk emlékezni.”
Cornel Marculescu FINA igazgató szintén nyilatkozott a Magyar Televíziónak, és közölte, a Duna Aréna továbbra is a világ jelenlegi legjobb uszodakomplexumának számít. „Élmény minden itt eltöltött perc mind a versenyzőknek, mind a szurkolóknak. Szívesen jövünk ide, a magyar szervezők mindig kimagaslót nyújtanak.”
A korábban Dél-Amerikában, majd Dubajban, Szingapúrban és két éve Indianapolisban megrendezett junior vb első ízben látogatott Európába, és a 125 résztvevő ország csapatvezetői is rendkívül elégedetten beszéltek a MÚSZ szervezőcsapatának munkájáról.
A házigazda nevében Wladár Sándor elnök mondta el a zárszót az arénában, aki hangsúlyozta: „Mi is pontosan úgy készültünk erre a viadalra, mint az a 800 úszó, aki az elmúlt hat napban ebben a nagyszerű medencében versenyzett. Azaz a legjobbunkat akartuk nyújtani, pontosan azért, hogy aztán ők is a legjobbjukat nyújthassák.” Az egykori olimpiai bajnok azt is megjegyezte, a mostani fiatalokat immár érett klasszisokként várja vissza Budapest a 2024-es rövidpályás világbajnokságon, illetve a 2027-es FINA Világbajnokságon, hiszen ezt a két kiemelkedő eseményt is elnyerte már a szövetség, illetve a magyar főváros.
A világbajnokságon a magyar csapat az éremtábla 7. helyén végzett egy arany, illetve egy ezüstéremmel, míg a pontversenyben a rendkívül előkelő 6. helyet szerezték meg a mieink, olyan nagyhatalmak előtt, mint Japán, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, illetve Kína.
A Duna Aréna medencéje ismét igazolta, hogy 3 méteres mélységével és profi kialakításával a világ egyik leggyorsabb pályája, hiszen a hat nap alatt 8 új junior világrekord, és 18 világbajnoki rekord született.
A maga nemében ugyanakkor a Magyar Úszó Szövetség is világrekordra készül: a májusi úszó Bajnokok Ligája, a júniusi nyíltvízi Világkupa és a mostani junior vb után október 4-6-án az úszó Világkupa következik – a FINA történetében pedig még sohasem volt példa arra, hogy egy nemzeti szövetség négy kiemelt úszóeseményt szervezzen egy évben.

Hasonló bejegyzések