A tavalyi világbajnokságot leszámítva még soha nem gyűlt össze Balatonfüreden ennyi világklasszis nyíltvízi úszó, mint a szombati Világkupán: mindkét olimpiai bajnoki címvédő, három tavalyi, balatonfüredi világbajnok, négy korábbi összetett Vk-győztes, valamint világ- és Eb-aranyérmesek és dobogósok sora – természetesen két legjobb magyar, az immár négy Vk-versenyen győztes Rasovszky Kristóf és a vb- és Eb-ezüstérmes Olasz Anna mellett.

A mezőnyök nagysága is a világbajnokságokét idézi: a férfiaknál a nevezések alapján 76-an – tizeneggyel többen, mint ahányan a tavalyi füredi vb-n álltak fel a rajthoz 10 km-en –, míg a hölgyeknél 44-en vágnak neki a távnak az idei Világkupa-széria 4. állomásán, Balatonfüreden.

A helyszín nem csupán a vb miatt ismerős a résztvevőknek: akadnak, akik már a 2013-as és 2014-es Európa-kupa versenyeken is úsztak itt, a többség pedig 2015-ben és 2016-ban az első két Világkupa-viadalon küzdött a helyezésekért. Bár 2017 kimaradt a FINA-vb előkészületei miatt, 2018-ban gyakorlatilag a tavaly júliusi versenyek ismétlését láthatjuk, hiszen az „üres nyár” (nincs vb és olimpia, csak kontinentális versenyek) miatt szinte az összes világklasszis a Világkupát részesíti előnyben, ráadásul a magyar szervezők számítása is bejött, hogy „egy csomagban” rendezik a füredi viadalt a nagy hagyományokkal bíró setubalival, hiszen az egymást követő hétvégék okán megannyi tengerentúli úszó „végigturnézza” ezt a két eseményt, sőt, többségük már a május végi, nyílt francia bajnokságon is ott volt.

Az impozáns névsor élén természetesen a két holland olimpiai bajnok, Ferry Weertman és Sharon van Rouwendaal szerepel, előbbi ráadásul tavaly a világbajnoki aranyat is megnyerte Füreden (Rouwendaal 25km-en lett ezüstérmes). A hollandon kívül a tavalyi aranyérmesek közül ott lesz a szombati rajtnál a férfi 25km-en diadalmaskodó francia Axel Reymond, illetve a brazil fenomén, Ana Marcela Cunha, aki a 2017-es vb-n a nők között történelmet írt azzal, hogy mindhárom egyéni távon dobogóra állhatott (25km-en nyert, a másik két versenyen bronzérmes lett – és ő lett az első 2015-ben Füreden).

A füredi vb-érmesek közül ugyancsak indul két olasz, az 5km-en második Mario Sanzullo és a 25km-en ezüstös Matteo Furlan – bár a taljánok közül a legnagyobb név a már világ- és Európa-bajnoki aranyat is nyert Simone Ruffini, aki az elmúlt két év férfi összetettjét is megnyerte a Világkupában (2016-ban ő győzött Füreden). A hölgyeknél az eucadori – amúgy az olaszokkal készülő – Samantha Arevalo a tavalyi, 10km-en szerzett meglepetés-ezüst után újra valami hasonlóban reménykedik, és itáliai edzőtársai is teljes vértezetben vonulnak fel, így az elmúlt júliusban 10 és 25km-en is bronzérmes Arianna Bridi, aki az összetett címvédője a Vk-ban, illetve az előtte 2015-ben és 2016-ban diadalmaskodó Rachele Bruni, aki a ’16-os füredi Vk-n is győzött.

A Világkupában korábban remeklő úszók közül még a 2014-es összetett győztes brazil Alan do Carmo emelendő ki, továbbá a brit Jack Burnell, aki az évadnyitó Vk-t nyerte az idén (és a 2015-ös füredi viadalt is), illetve arról híres még, hogy minimum ellentmondásosan, a célbaérkezés után, második helyről zárták ki a riói olimpián. A németek ászai közül a csapatban világbajnok, egyéniben vb-ezüstérmes Rob Muffels, illetve a 2016-os összetett ezüstérmes Andreas Waschburger említendő.

A hölgyeknél az egyik legnagyobb név a múlt heti setubali győztes amerikai Haley Anderson, aki kétszeres világbajnok 5km-en, nekünk pedig arról is ismerős, hogy ő szorongatta rettenetesen Risztov Évát a londoni olimpia hajrájában, de végül be kellett érnie az ezüstéremmel. Egykori honfitársa, a ma izraeli színekben induló, magyar felmenőkkel bíró Eva Fabian szintén volt világbajnok és érmes korábban (5km-en), illetve mindenképp szólni illik Jazz Carlinról is: ő egy újabb medencés klasszis, aki kipróbálja magát nyíltvízen. A brit eddig Kapás Boglárkával vívott változatos csatákat a hosszabb távokon – az Eb-ken általában Bogi volt a jobb, Rióban viszont Carlin szerezte meg az ezüstöt –, most teszteli magát a hazai rendezésű, augusztusi, glasgow-i Eb előtt.

Nos, velük kell felvenniük a harcot a magyaroknak: az élmezőny számára a Vk egyszersmind országos bajnokság és válogató az Európa-bajnokságra. A férfiaknál természetesen Rasovszky Kristóf a legnagyobb esélyes, aki tavaly egyedüliként tudott három Vk-versenyt nyerni, a múlt héten Setubalban pedig újra a dobogó tetejére állhatott a korábbi junior világ- és Európa-bajnok veszprémi, aki már a tavalyi vb-n is kifejezetten jó benyomást tett, 10km-en az 5. helyen végzett.

Olasz Anna számára ugyan a 25km fekszik a leginkább – ezen a távon szerzett korábban vb- és Eb-ezüstöt –, de a korábbi években ő is nyert már Világkupa-versenyeket, azaz mindenképpen lesz kinek szorítani szombat délelőtt a Tagore-sétány mellett.

Hasonló bejegyzések