Milák Kristóf nyerte a nap „rangadóját” a 100 gyorsot a Szerencsejáték Zrt.-Úszó országos bajnokság nyitónapján Debrecenben, Sebestyén Dalma egyetlen századdal megelőzte Hosszú Katinkát 200 vegyesen, négyszázon Rasovszky Kristóf és Késely Ajna óriási csatákat nyert, Bohus Richárd pedig még mindig a legjobb ötven hátas a férfiak között.

A legnagyobb érdeklődés a férfi 100 gyorsot övezte, elvégre a Milák Kristóf-Németh Nándor-Szabó Szebasztián trió összecsapása remek csatát ígért. Az is lett, féltávnál még a rövidpályás Európa-bajnok Szabó vezetett, aztán az olimpiai döntős, magyar csúcstartó Németh indult meg, de igazán az olimpiai bajnok Milák gyorsult fel az utolsó harminc méteren, és végül relatíve simán védte meg honi elsőségét – a hölgyeknél Pádár Nikolett győzött.

Másik tokiói érmesünk, Rasovszky Kristóf 400-on gabalyodott hatalmas csatába, s bár a nyolcadik hosszra fordulva a BVSC-ben készülő vietnámi Hoang Nguyen Huy már-már leelőzte, ám Rasó utolsó méterekre bedobta a nyíltvízről ismert cápatempót, és végül öt századdal előbb érte el a falat, hatalmas egyéni csúccsal.

A hölgyek is hasonlóan szoros csatát vívtak ezen a távon, itt Késely Ajna és Fábián Bettina haladt egymás mellett, s végül Késely 0.07-tel előbb állította meg előbb az órát. Még ennél is kisebb különbség – valójában a létező legkisebb – döntött Sebestyén Dalma és Hosszú Katinka között, a győriek kiválósága egyetlen századdal előzte meg a háromszoros olimpiai bajnokot.

A férfiaknál Kós Hubert könnyedén lett bajnok kettővegyesen, míg Bohus Richárd csúcsformájától messze, egy száz gyorssal a testében is a legjobbnak bizonyult ötven háton – majd még egy mixváltós aranyat is behúzott a nap végén. Sajnos, a férfi mellúszásnál továbbra sem látszik az áttörés – három külföldi induló végzett az első három helyen, Horváth Dávid a negyedik helyen beérve lett magyar bajnok.

Annál nagyobb öröm, hogy két fiatal reménység is élete első magyar bajnoki címét szerezte meg szerda este, Kalmár Aliz száz mellen, míg Komoróczy Lora Fanni 50 háton – utóbbi ráadásul új évjáratos csúccsal.

 

Az első nap bajnokai

 

Férfiak

100m gyors: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 48.71

400m gyors: Rasovszky Kristóf (Balatoni ÚK) 3:49.01

50m hát: Bohus Richárd (BVSC-Zugló) 25.52

100m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 1:02.35

200m vegyes: Kós Hubert (UTE) 1:57.64

 

Nők

100m gyors: Pádár Nikolett (Szegedi ÚE) 54.85

400m gyors: Késely Ajna (BVSC-Zugló) 4:07.74

50m hát: Komoróczy Lora Fanni (Iron Swim) 28.40

100m mell: Kalmár Aliz (Szombathely) 1:09.31

200m vegyes: Sebestyén Dalma (Győri ÚK) 2:12.20

 

Mixed

4x100m vegyes: UTE 3:54.90

(Kós Hubert, Zombori Gábor, Kapás Boglárka, Veres Laura)

4x100m gyors: BVSC-Zugló 3:34.11

(Németh Nándor, Bohus Richárd, Kontér Lora, Késely Ajna)

 

Nyilatkozatok

 

Milák Kristóf, 100m gyors, aranyérem

„Az állapotomhoz és a lehetőségeimhez képest ez egy jó úszás volt, még ha az idő nem is hasonlít ahhoz, amit korábban sikerült mennem. Szerintem tavaly óta javult a fordulóm, a rajtom is, remélem, ez látszott valamelyest – egyébként pedig jó tanácsot kaptam a verseny előtt, hogy kizárólag saját magamra figyeljek, és ezt még meg is fogadtam.”

 

Kós Hubert, 200m vegyes, aranyérem

„Kicsit lassúnak éreztem az egészet, ehhez képest hét tizedre voltam az egyéni csúcsomtól, ez kifejezetten biztató. Sajnos, a mell még mindig nem úgy megy, ahogy szeretném, ezen kell javítani, mert alapvetően ezen múlik az eredményesség.”

 

Sebestyén Dalma, 200m vegyes, aranyérem

„Nagyon boldog vagyok, az idő miatt is, meg hogy sikerült legyőznöm Katinkát, még ha ennyivel is. Eleinte nem igazán figyeltem, merre van, csak az utolsó hosszon kezdtem látni, hogy fel tudok rá jönni, és óriási öröm, hogy végül sikerült megelőznöm, ha némi szerencsével is.”

 

Hosszú Katinka, 200m vegyes, ezüstérem

„2:12-t akartam, ez megvan, akár boldog is lehetnék, de veszíteni sosem jó, pláne nem egy századdal. Igazából ez a második ötvenes medencés versenyem Tokió után, továbbra is látszik, hogy nekem mi hiányzik a legjobban – de azon dolgozom, hogy a világbajnokságra rendben legyek. Az biztos, hogy ki akartam úszni magam, és ahogy most érzem magam, az alapján mondhatom, sikerült, úgyhogy megyek is levezetni.”

 

Rasovszky Kristóf, 400m gyors, aranyérem

„Nagyon elégedett vagyok, jól sikerült az edzőtábor és a felkészülés, ez sok jót ígér a szezonra, pláne így, hogy sikerült a legjobb időmből két másodpercet faragnom. 3:50 alatt akartam jönni, ez sikerült, sőt, kissé bosszant, hogy akkor már nem lett 3:48-as idő, de ezen körülbelül nettó húsz percig fogok még bánkódni. Jó lenne a medencében is jobb időket úszni, de ez azért még messze van – bár az sem kizárt, hogy olyan leszek, mint a jó bor, minél idősebb leszek, annál gyorsabban fogok úszni.”

 

Késely Ajna, 400m gyors, aranyérem

„Kétszáz után kissé megijedtem, mert tartottam attól, hogy (Fábián) Betti robbant, és hogy ezt miként bírom majd – de aztán jött az igazi Ajnás hajrá, ami nagyszerű visszaigazolása annak a munkának, amit Bernek Petivel végzünk.”

 

Pádár Nikolett, 100m gyors, aranyérem

„Mivel a kétszáz a fő számom, nem gondoltam volna, hogy ilyen időt jövök, de nagyon jól összeraktuk az edzőmmel ezt a százat. Ez az első verseny az edzőtábor után, remek formában érzem magam, ezért a kétszázat különösen várom.”

 

Bohus Richárd, 50m hát, aranyérem

„Éreztem, hogy a 100 gyors azért kivett belőlem, szépen besavasodtam, de élveztem azt a döntőt, egyre többen jönnek 49 alatt, még több ilyen verseny kell, mert ettől egyre jobb a magyar mezőny. Az ötven hát is egyre gyorsabb, ami nekem nagyon nagy segítség – örülök a győzelemnek, de még messze a csúcsforma.”

 

Kalmár Aliz, 100m mell, aranyérem

„Amikor felálltam a rajtkőre, nem is gondoltam, hogy aztán a dobogóra is felállhatok, hiszen a 200-ra készültünk. Kőkemény munkán vagyunk túl, szerintem az edzőm érdemelte meg a legjobban ezt az aranyérmet. 1:10 alatt akartam jönni, ez sikerült, így teljesen másként fogok odaállni a kétszázra is.”

 

Komoróczy Lora Fanni, 50m hát, aranyérem

„Nagyon nagy csatára készültünk, mert elég sűrű a mezőny, de próbáltam nem erre gondolni. A reggel úszás nem sikerült túl jól, próbáltam helyrehozni, és ez sikerült is, nagyon örülök az időnek és az aranyéremnek.”

 

Horváth Dávid, 100m mell, aranyérem

„A helyezésnek örülök, az időnek nem – egyszerűen nem értem, hogy miért nem jön ki az, amit edzésen jól megy.”

Hasonló bejegyzések