A Szerencsejáték Zrt. 126. Úszó Országos Bajnokágon a szervezők igyekeztek mindent megtenni, hogy a párizsi olimpiára készülés jegyében a Duna Arénában olyan körülmények között készülhessenek és versenyezhessenek sportolóink, amelyeknek hála kizárólag a versenyzésre koncentrálhattak.

 

Mint ismert, az országos bajnokság a világszövetség követelményeinek megfelelően Open esemény volt, azaz cserébe azért, hogy olimpiai kvalifikációs viadalként akkreditálják, nyitott kapukkal vártuk a külföldi csapatokat is, amelyek aztán minden korábbit felülmúló számban érkeztek Budapestre. Húsz ország több mint hetven versenyzője vett részt az ob-n, közülük pedig többen is odaértek a dobogóra, így vegyes eredményhirdetéseket is tartottunk, melyeken az abszolút sorrend első három helyezettje kapott érmet – ugyanakkor a magyar klubokat képviselő versenyzők a klasszikus ob-sorrend alapján szintén dobogóra állhattak.

 

Ennek kapcsán viszont adósak vagyunk egy „tiszított” éremtáblázattal, a verseny hivatalos eredményközlő oldala ugyanis az abszolút eredmények alapján, azaz kizárólag az 1-3. helyen végzetteket figyelembevéve számolta ki az éremtáblát – alant viszont jöjjön az a táblázat, ami csak a magyar dobogósok eredményeit veszi figyelembe.

 

UNI Győr Úszó SE    8          5          4          17

BVSC-Zugló              6          11        8          25

Budapesti Honvéd      5          3          0          8

Újpesti Torna Egylet   4          2          1          7

BÚK Veszprém           3          4          5          12

Iron Swim SE             2          3          5          10

Kőbánya SC               3          2          2          7

Szegedi ÚE                2          1          1          4

Budafóka XXII. SE    1          3          1          5

Pécsi Sportiskola        1          2          0          3

Ferencvárosi TC         1          3          3          7

Debreceni Sportc.       2          1          1          4

Tatabányai VSE         1          1          1          3

Vasas SC                     1          1          1          2

A Jövő SC                  1          0          2          3

Hód Úszó SE              1          0          2          3

Egri Úszó Klub SE     0          1          0          1

Nyíregyháza               0          0          2          2

Stamina TKSA           0          0          1          1

Érdi Vízisport             0          0          1          1

 

Az ob kapcsán még fontos kiemelni, hogy nem csupán a versenyzőket, de az úszósport partnereit is igyekezett a Magyar Úszó Szövetség profi módon kiszolgálni, így olyan megjelenést garantálhattunk szponzorainknak, amely simán vetekedik egy Világkupa nívójával.

 

A megjelenések között az élesebb szemű látogatóknak feltűnhetett a Sports for Nature emblémája is, ami többek között a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) és az ENSZ Környezetvédelmi programjának (UNEP) a közös kezdeményezése. Ennek célja, hogy a sporton keresztül a természet érdekében érezhető változásokat érjen el 2030-ig és azt követően, hogy a sport népszerűségének köszönhetően hozzájáruljon a természet megőrzéséhez és annak helyreállításában. A sport számára – annak minden szintjén – egy olyan tervet fogalmaz meg, hogy az inspiráljon másokat a természet védelmében tett lépések meghozatalában.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyar Úszó Szövetség az úszó/vizes szövetségek közül a világon elsőként csatlakozott 2023-ban ehhez a kezdeményezéshez (az aláírok közel 60 szervezetet felölelő listája itt érhető el). A magunk részéről igyekszünk mi is mindent megtenni földünk, élővizeink megóvása és a természetvédelem fontosságára való felhívás kapcsán. Pár apró példa mindezen szemlélet gyakorlatba való átültetése kapcsán:

  • Szelektív hulladékgyűjtés a szervezők részéről;
  • A sporteseményekről ismert nyakpántos akkreditációs kártyák helyett az OB-n teszteltük elsőként, hogy egy telefontokba elférő, névjegykártya méretű belépő miképp funkcionálhat. Az esemény nagysága miatt, több mint 500 nyakpántot nem kellett megrendelnünk (ami egy idő után a kukában végezné), pár sportoló visszajelzése alapján – köszönet például Rasovszky Kristófnak is a közös gondolkodásért – a jövőben egy matricás változatot is kipróbálunk;
  • Külön hálásak vagyunk Kovács Gabi kolléganőnk fenntarthatóság iránti elkötelezettségének is, hisz közreműködésével az ebédes dobozaink is újra hasznosításra kerülnek, egy arra szakosodott szervezet karitatív ételosztásához.

Mindezek egy világeseményhez mérten kis lépések, de ahogy a Sports for Nature mottója is tartja a szemléletformálásban a sportnak is nagy szerepe lehet, amit a Magyar Úszó Szövetség részéről maximálisan támogatunk.

Hasonló bejegyzések