A felnőttek között Kalmár Ákos és Olasz Anna nyerte a medencés hosszútávúszó ob zárónapján az 5000 méteres számokat. Kalmárnak sikerült kissé fáradt klubtársát, az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófot megelőznie – igaz, az ifik legjobbja, Hartmann Máté ért elsőként a falhoz, ő úszta a legjobb időt –, míg a hölgyeknél, míg a hölgyeknél Olasz győzött, bár az ifik leggyorsabbja, Csulák Lia szintén túltett a felnőtteken.

Amikor 2020 nyarán, a világjárvány dermedtségét megtörő Négy Nemzet-versenyen Kalmár Ákos parádés, 15 percen belüli idővel nyerte az 1500 métert, sokan úgy gondolták, hogy a Bajáról induló, majd Veszprémben Rasovszky Kristófék társaságában tovább fejlődő kiválóság hamarosan nemzetközi szinten is komoly áttörést produkálhat. Aztán valahogy ez azóta sem történt meg – mint mondják, Ákos edzésen remekel, ám ezt a versenyekre sehogysem sikerült átültetnie.

Most itt az új nekirugaszkodás, és talán az, hogy 5000 méteren sikerült megelőznie klubtársát, az elsősorban az eilati Világkupára készülő, most kissé fáradt Rasovszky Kristófot, valamint a budapesti vb magyar egyéni érmesét, Gálicz Pétert, végre olyan lökést ad Ákosnak, hogy a következő szezonban kihozza magából a legeslegjobbat.

„Örülök, hogy sikerült mindent úgy csinálnom, ahogy szerettem volna, ritmust is tudtam váltani, amikor Rasó ezernél fokozta a tempót, azaz jól sikerült ez a táv – összegzett Kalmár. – Talán ha hamarabb kezdek hajrázni, (Hartmann) Mátét is meg tudtam volna fogni.”

Merthogy „szokás szerint” az utánpótlás legjobbja egyben a mezőny legjobbjának is bizonyult: a már 10km-en is kiváló időt repesztő Hartmann Máté volt a leggyorsabb a fiúk között, 2.5 másodperccel ért be Kalmár előtt (az előző két nap a 10 ezret és az 1500-at behúzó Betlehem Dávid korosztályának az 5000 nem szerepelt a programban, így a junior világbajnok kimenőt kapott vasárnapra).

A hölgyek között Olasz Annán érződött, hogy azért mégiscsak ő számít az elsőszámú nyíltvizesnek, azaz bár továbbra sem a kedvenc időtöltése 100 hosszt úszni egy medencében, keményen odatette magát, így legalább egy aranyérmet hazavisz Veszprémből (plusz némi kárpótlás is a szombat délutánért, miután a szegedi kézisek bántó vereséget szenvedtek a szomszédos Arénában).

„Erősebben kezdtem, mint tízezer méteren, és igyekeztem egy jó tempót tartani végig, bár a mellettem úszókon kívül sok mindent nem láttam, azaz nem igazán tudtam, hol állok a versenyben – emlékezett vissza Olasz Anna. – Végül kiderült, enyém lett a legjobb idő, ennek örülök. Összességében még jól is esett, legalábbis jobban, mint a tízezer – nagyjából annyival, amennyivel rövidebb ez a táv…”

Ugyanakkor itt is sem szakadt meg az ifik nagy sorozata, Csulák Lia, sőt, a serdülők között a legjobban pörgő Nagy Napsugár is jobb időt ment, mint a felnőttek érmesei.

A válogatottak számára a folytatás nem egész három hét múlva Eilatnál esedékes a Vörös-tengerben: az évadzáró FINA Világkupa-állomáson Rasovszky Kristófnak és Betlehem Dávidnak a minél jobb összetett helyezés a tét (Rasó 1. helyen áll, Dávid a 3.), míg a többiek számára ez az első válogató a jövő évi világbajnokságra.

Medencés hosszútávúszó ob, 3. nap

5000m, bajnokok

Férfiak

Felnőttek: Kalmár Ákos (Balatoni ÚK) 53:06.0

U16-17: Hartmann Máté (Pécsi SN) 53:03.5

U14-15: Buda Levente (Győri Úszó SE) 56:52.9

Részletes eredmények itt

Nők

Felnőttek: Olasz Anna (Szegedi ÚE) 59:03.8

U16-17: Csulák Lia (Érdi Vízmű) 58:06.0

U14-15: Nagy Napsugár (Zalaco ZÚK) 58:28.0

Részletes eredmények itt

Hasonló bejegyzések