Minden idők legeredményesebb kontinensviadalát zárta nyíltvízi válogatottunk, miután az Európa-bajnokság zárónapján sikerült az, ami 2021 óta nem: a Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű váltó simán behúzta a győzelmet. Így két arany- és két bronzérem a belgrádi mérleg, Betlehem Dávid egymaga két arannyal és egy bronzzal a nyakában fényképezkedhetett.

Azért a rajtlista láttán legalábbis egyértelműnek tűnt, hogy nyíltvízi váltónk toronymagas esélyes az Eb-viadal zárónapján. Nálunk az A-csapat indult, ugyanezt csak a franciák modhatták el magukról – viszont náluk bármilyen felállásban jobbak vagyunk –, másik két hagyományos riválisunk, az olaszok és a németek ezúttal a második vonalat küldték harcba.

Az a 2021-es Eb-bronz, a 2022-es vb- és Eb-ezüst, a 2023-as vb-ezüst és a 2024-es vb-bronz után jönnie kellett az aranynak. És végül jött is, bár féltávig még izgultunk egy keveset, mert az olasz és a spanyol gárda négy-öt másodperccel ment előttünk. Fábián Betti dühös is volt magára, de sokáig nem tartott a feszülés, Betlehem Dávid ugyanis szokásához híven letarolt minden útjába eső riválist. A nő-férfi-férfi-nő felállásban úszó, és így tízmásodperces fórral induló izraelieket és a hozzánk képest ötméteres előnnyel rajtoló ifjú olaszt, Filadellit még az első bója előtt befogta, aztán a külső egyenesen gyakorlatilag faképnél hagyta.

Míg az előző években annyi volt a feladata, hogy érjen fel az élen állókra és legalább “iksszel” adja át a váltót Rasovszky Kristófnak az utolsó hosszra, most egyértelműen előnyépítésbe kezdett. Ez pedig annyira jól sikerült, hogy Rasó több mint 20 másodperccel előbb csobbanhatott az utolsó olasznál, az 5km-en bronzérmes Marcelo Guidinél. Ezt innentől csak akkor lehetett volna elveszteni, ha Kristóf eltéved vagy bóját téveszt – ehhez képest az utolsó mérőpontnál már 25-tel ment a talján előtt. Saját bevallása szerint fene nagy magányában időnként elbizonytalanodott, hogy most akkor nyomja, ne nyomja, egyáltalán, mennyire vannak mögötte…

Így a vége a vártnál is simább lett: Rasó 21 másodperces előnnyel ért be elsőként, feltéve a koronát a magyar csapat szereplésére – az Eb-k történetében még sosem nyertünk négy érmet (két arany, két bronz), ami kifejezetten jó előjel az egy hónap múlva kezdődő olimpia előtt.

Nyíltvízi Európa-bajnokság

4x1500m váltó: 1. Magyarország 1:06:07.7, 2. Olaszország 1:06:28.6, 3. Franciaország 1:06:51.7

Éremtábla

Olaszország       3-4-2

Németország      2-1-0

Magyarország     2-0-2

Franciaország     0-2-2

Spanyolország    0-1-1

Csapatverseny

1. Olaszország 214, 2. Németország 161, 3. Magyarország 159

Nyilatkozatok

Szimcsák Mira

“Nagyon jól éreztem magam az első körben, jól ment az úszás, ráadásul teljesen tiszta volt minden, egyáltalán nem bántottuk egymást a többiekkel. Amikor az olasz lány egyszer kintről bejött mellém, akkor szimplán átúszott alattam, máskor simán átgázolnak a másikon. Szóval szerintem jól sikerült minden, csodás érzés végre nyerni.”

Fábián Bettina

“Szerintem elég sokat kivett belőlem az első két úszás, mert amikor beugrottam a vízbe, már akkor rettenetesen fáradtnak éreztem magam. Egyáltalán nem ment úgy, ahogy szerettem volna, emiatt eléggé befeszültem, szerencsére, Dávid és Rasó nagyon jól jött, így végül nem kellett izgulni.”

Betlehem Dávid

“Rasó mondta, egyszer az életben szerezzek végre előnyt, ne csak utolérjem a többieket, úgyhogy ezt csináltam. Mondjuk amikor beértem az izraelit, akkor azt gondoltam, szépen elslisszolok mellette, mert balra veszi a levegőt, de pont kiszúrta, kezdett is kifelé szorítani, csakhogy pont odaért az olasz srác is, ő meg inkább vele kezdett el foglalkozni. Na mondom, akkor jó szórakozást, én lépek, és aztán sikerült elég jól elmenni tőlük.”

Rasovszky Kristóf

“Mondtam Dávidnak, egyszer az életben adja már át előnnyel a váltót, legyen valami nyugi végre az örökös kaparás helyett, meg a finiseim az első két nap egyébként sem sikerültek valami fényesen. Jó, mondjuk halál szokatlan volt az egész, úsztam tök egyedül, nézegettem visszafelé, ki hol van, nem láttam senkit, nem tudtam, mennyire kell nyomnom… Örülök, hogy ez ennyire sima lett.”

Gellért Gábor szövetségi kapitány

“Ez minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplése, és kivételesen azért sem bánkódunk, hogy Rasó nem lett érmes egyéniben. Az előző két Eb-n is ez volt a helyzet, és a következő világversenyen robbantott, az olimpián, majd a világbajnokságon. A babonánál viszont sokkal többet számít, ahogy úsztak a versenyzők: a három párizsi indulónk már most nagyon jó állapotban van. Még egy hónap készüléssel olyan formába kerülhetnek, hogy én biztos vagyok benne: Rasó, Dávid és Betti is ott lesz az első hatban Párizsban.”

Hasonló bejegyzések