Késely Ajna a magyar csapat első duplázója Glasgow-ban: a 800-on szerzett ezüst után bronzot akasztott 1500-on. Hosszú Katinka az első döntőjében egy körömnyivel ezúttal lemaradt a dobogóról 100 háton, ugyanitt Burián Kata hetedikként zárt.

Késely Ajna a hétfői előfutamban kicsit tesztelte, meddig bírja a tempót az olaszok programozott motollájával, a 800-at is megnyerő Simona Quadarellával – talán egy picit tovább is igyekezett tartani a lépést a kelleténél, mondta utóbb edzője, Turi György, így a vége nem úgy sikerült, ahogy illett volna, ám az előfutamban ez belefért. „A lényeg, hogy a döntőben tartsa magát a tervhez, de ezzel nem lesz baj, mert nagyon jó feje van az úszáshoz, pontosan érezte tegnap is, hogy picit eltért a megszokottól, és hogy ez visszaütött” – mondta a mester még a melegítés alatt, hozzátéve, hogy mivel évente 2-3 ezerötös verseny van a naptárban, ezért nehéz úgy ráérezni erre a számra, mint a többire.

Nos, a fináléban aztán Ajna tökéletesen betartva a taktikát simán hozta a bronzérmet: az olasz „akciórádiuszon” kívül volt, saját bevallása szerint időnként a szíve elvitte volna a német Koehler után, aki két másodperccel járt előtte, ám inkább az eszére hallgatott, és úszott a saját ritmusában. A junior Európa-csúcs csupán egy másodpercre volt végül, de igazából ez nem számított sokat: Ajna álmában sem gondolta volna, hogy sikerül nyolc másodpercet faragnia az egyéni rekordjából, és még a Turi György által a szokásos döntő előtti papíron előirányzott 16:04 alá sikerül kerülnie („érzésre 16:06 volt”).

Hosszú Katinka nagyot küzdött itteni első döntőjében, ám végül nem tudott dobogóra állni 100 háton: 0.03 másodperccel a negyedik helyre szorult. Bár mondhatnánk, hogy amióta a vegyes-hát páros a fő profilja, világversenyen még sohasem maradt érem nélkül ezeken a távokon, ő maga is arról beszélt, hogy egy ilyen felkészülés után az idővel elégedett, míg az, hogy pár századdal lemaradt a dobogóról, úgymond pont olyan, mint amilyen az eddigi éve volt. Kétszáz vegyesen mindenesetre második idővel lett döntős (Jakabos Zsuzsa hatodikként kvalifikált), az azonban látszik, hogy Siobhan O’Connorral hatalmas csatába fog gabalyodni a fináléban, azaz nem a szokásos nyugis finist látjuk szerdán.

A száz háton önmagát is meglepve fináléba kerülő Burián Kata hetedik lett – a középdöntőben sajnos a célbaérést, most pedig a fordulót rontotta el, így ha századokkal is, de egyelőre lecsusszant a percen belüli időről; ez a szereplés azonban jó üzenet a kétszáz előtt. Sajnos, másik hátúszónk, Telegdy Ádám még most is keresi a magyarázatot, mi történhetett a kétszáz középdöntőjében – délután rendszeresen sokkal acélosabb szokott lenni (így nyert Rómában is egy hónapja), ehhez képest gyengébb időt jött, mint reggel, és lemaradt a fináléról.

 

Európa-bajnokság, 5. nap

 

Női 1500m gyors

  1. Késely Ajna 16:03.22

 

Női 100m hát

  1. Hosszú Katinka 59.64
  2. Burián Katalin 1:00.05

 

Nyilatkozatok

 

Késely Ajna:

„Ezerszer jobban esett, mint tegnap reggel. Próbáltam nem az olasszal és a némettel menni, de belülről végig azt éreztem, Úristen, mennyire jó lenne tartani a lépést, viszont azt is tudtam, ha ezt megtenném, a végére nem maradna erőm. Örülök az éremnek nagyon, de annak még jobban, hogy nyolc másodpercet tudtam javítani az egyéni legjobbamon!”

 

Hosszú Katinka:

„Ha nagyon pozitívan akarom nézni, most bizonyítottam azt, nagyon keményen kell dolgozni ahhoz, hogy fel tudjon állni az ember a dobogóra, főleg az első fokára. Nagyon motivált vagyok, hiszen az évhez képest nem rossz a száz háton elért idő, a három század pedig tökéletesen jellemezte az eddigi szezont. A kétszáz vegyes egész jól ment, Siobhan frissen állt oda, ezért úgy gondolom, jó csata lesz holnap az aranyért. Összességében biztatóak ezek az idők, mégis sokszor kell emlékeztetnem magam arra, milyen évem volt eddig, és hogy a felkészülésem nem sikerült túl jól, de egyben mindenki biztos lehet: megölöm magam a vízben!”

 

Burián Kata:

„Kicsit izgultam, de az úszás most jó volt, viszont nem lehet minden tökéletes, sajnos a fordulót rettenetesen elrontottam, ezen múlhatott az az öt század, ami hiányzott az egy percen belüli időhöz.”

 

Jakabos Zsuzsanna:

„A középen úszók egyikét meg akartam verni, örülök, hogy sikerült. Annak meg különösen, hogy 12-nél tart az idő, ez nagyon jó. Ó, ha 11 is lehetne még ebből… Az csodás lenne!”

 

Telegdy Ádám:

“Nem értem. Ilyen még nem történt velem, egyszerűen nem tudok mit mondani erről az úszásról, fogalmam sincs, miért sikerült így. Totál csalódott vagyok.”

Hasonló bejegyzések