Bár Hosszú Katinkával ma megtörtént, ami 2012 decembere óta egyszer sem – nem nyert 200 vegyesen egy hivatalos LEN/FINA eseményen –, ettől még a mai bronzzal kompletté váló 2021-es Eb-éremszett dicséretes, nem különben az, hogy továbbra is ő vezeti az Eb örökranglistát a hölgyek között. Telegdy Ádám és a mixed 4×100-as gyorsváltó egyaránt 5. lett.

A 400 vegyes aranya és a 200 pillangó ezüstje után Hosszú Katinka ma bronzérmet szerzett 200 vegyesen, így nem haladt el egy újabb mérföldkő mellett – ő lehetett volna az Eb-k történetének első versenyzője, aki ugyanabban a számban hatodszor is győzni tud. Kettővegyesen ugyanis 2010 óta ötször nyert egymás után, Glasgow-ban beállította Cseh Laci ötös szériáját (másik legendánk 2004 és 2012 között 400-on, 2006 és 2014 között 200-on volt egyeduralkodó) – a hat még senkinek sem sikerült, és úgy fest, erre most leginkább majd Adam Peaty pályázhat, már ha 2022-ben és 2024-ben is nyer akár 50, akár 100 mellen (merthogy itt a Duna Arénában negyedszer húzta be mindkettőt, ma az 50-et pipálta ki az újdonsült apa).

A mai fináléban érződött, hogy a kőkemény edzőtáborból érkező Katinkának a 400 vegyesre megvolt a megfelelő ereje, ám ahol már sebesség is kellett, a 200-as számokban, ott még nem állt készen erre az Eb-re a tavalyi nagyszünet után. Ebben a döntőben nem tudott dominálni, és már 150-nél látni lehetett, hogy a győzelemhez őrült hajrá kellene, hiszen Katinka csupán negyedikként fordult. Aztán majdnem meglett mégis – az utolsó métereken már-már úgy tűnt, egy szerencsés falérintés akár aranyat is érhet, ám végül harmadikként állította meg az órát, 12 századdal a 17 éves izraeli Anastasia Gorbenko mögött (a brit Abbie Wood 9 századdal volt előtte – ugyanezen a távon Sebestyén Dalma 7. lett). Ugyanakkor sokatmondó volt a tévének adott nyilatkozatának rövid lezárása: nem aggódik, mert kevesen tudnak 2:07-et ezen a távon – avagy most ugyan 2:10.12-t jött, ám úgy gondolja, Tokióban odaér 2:07-hez, az pedig tény, hogy abba a kategóriába csak három-négy úszó tartozik a világon.

Mindazonáltal a komplett éremkollekció azt jelenti, hogy Katinka megerősítette vezető helyét az Európa-bajnokságok egyéni örökranglistáján, minthogy 16 aranynál, 7 ezüstnél és 3 bronznál jár, azaz mindösszesen 26-szor állt dobogón, míg a London után vezető, ám most téli könyöktörése miatt inkább edző Sarah Sjoström 14-6-3-mal második.

Ami az este egyéb történéseit illeti, reménykedtünk, hogy Telegdy Ádám valahára érmet tud szerezni 200 háton, ám hiába vágott ki újfent pazar hajrát, sajnos nem volt esélye arra, hogy a két különmeccset vívó „bölény”, Rilov és Greenbank mögött elcsípje a bronzot – az a svájci Roman Mityukovnak jutott, aki 34 századdal volt gyorsabb Ádámnál, neki pedig maradt az 5. hely. A Németh Nándor, Bohus Richárd, Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni összeállítású mixed 4×100-as gyorsváltó szintén ötödikként végzett.

A középdöntőzők közül kiemelkedik Milák Kristóf teljesítménye, aki fenomenálisan jött 100 pillangón: az előfutamban még csak beállította, este pedig megdöntötte az Eb-csúcsot 50.62-vel – egy rémes forduló és egy rossz beérkezés miatt kissé morcosan ballagott ki a medencetérből, de érződik, akár 50 alá is benézhet a fináléban (miközben a többiek az 51-es határral bíbelődnek). Pénteki aranyérmesünk, Szabó Szebasztián is jól pörög, ő hatodikként kvalifikált.

Szintén két magyar lesz a 200 női hát végjátékában, Burián Kata több mint biztató úszással harmadik lett a középdöntőben, Szabó-Feltóthy Eszter pedig hatodik. Mindenkinek sajnos nem sikerült megugrania az utolsó akadályt: Bordás Bea 16. lett 50 pillangón, Sztankovics Anna pedig 13. 50 mellen, viszont ezen a távon egy századdal megjavította az országos csúcsot, amit korábban szintén ő tartott (az új rekord 31.04).

 

Nyilatkozatok

 

Hosszú Katinka (bronzérmes 200m vegyesen)

„Igazából örülök annak, ahogy úsztam. Most így a gyorsaságom az, ami nagyon hiányzik, inkább négyszáz vegyesen akartam megnézni, hol is tartok. Ha a kétszáz pille után azt mondtam, nem vagyok elégedett, mert úgy érzem, maradt még bennem, akkor most azt kell mondanom, hogy örülök, mert ma kiúsztam magam, tök jó verseny volt, és még egy bronzérmet is sikerült szereznem. A statisztikák pedig nem érdekelnek, a veretlenségi sorozatról sem érdemes beszélni, versenyek jönnek egymás után, sokszor nyersz, máskor veszítesz, a lényeg, hogy amikor a legfontosabb, akkor legyél első.”

 

Sebestyén Dalma (7. 200 vegyesen)

„Surranópályán voltam, próbáltam a saját versenyemre figyelni, ez sikerült is. Háromszor is olimpiai A-szinten belül úsztam, aminek nagyon örülök. Úgy érzem, nagyon jó úton haladok a felkészülésben, és nagyon várom, mit tudok még kihozni magamból, mert úgy érzem, sok van bennem, bár most ebben az úszásban nem maradt semmi. Nagyon örülök, hogy itt lehettem az első felnőtt Eb-döntőmön.”

 

Telegdy Ádám (5. 200 háton)

„Picit jobbat szerettem volna úszni, de nem vagyok csalódott egyáltalán. Megint sikerült egyéni csúcs közeli időt úsznom. Kicsit talán elfáradtam a döntőre, de még meg kell néznem a részidőket, hogy pontosan mi volt az, ami félrecsúszott picit. Alapvetően elégedett vagyok.”

Hasonló bejegyzések