Teljes kollekciót szállított a helsinki junior Európa-bajnokság negyedik napján a magyar csapat, Kalmás Ákos arany-, Késely Ajna ezüst-, Barocsai Petra pedig bronzérmet szerzett.

Kalmár Ákos egy éve a 400-at húzta be, egy idősebb orosz vetélytárs viszont megelőzte 800-on és 1500-on Netanyában – most azonban már uralta a két leghosszabb távot, ráadásul jobb időkkel győzött, mint amennyivel Potapov vitte el ezt a két aranyat 2017-ben, azaz a bajai kiválóság fejlődése töretlen. Nyolcszázon ugyan csupán 82 századdal előzte meg Paul Beaugrand-t, de igazából egy pillanatig nem forgott veszélyben a sikere: a francia a harmadik helyről hajrázott nagyot, ám az utolsó ötvenen már hasztalan próbálkozott azzal, hogy befogja Ákost.

Késely Ajnának kivételesen ezüstérem jutott: egy szép sorozat szakadt meg harmadik junior Eb-jén, hiszen eddig 11-ből 11 egyéni számot nyert meg, 200 gyorson azonban most egyetlen tizeddel Marie Isabel Gose volt a jobb, aki a hajrában néhány centivel megelőzte. Nyilvánvaló, hogy 40 perccel a 200 vegyes elődöntője (és az előző három nap terhelése) után Ajna nem ugyanolyan frissen állt oda, mint német vetélytársa – az előző két évben, amikor rendre 1:58-on belüli idővel győzött, még nem volt a programjában a két vegyes (most 1:58.27-tel lett második). Node vigasztaljuk magunkat azzal, hogy a legjobbakat általában a legrövidebb távjukon lehet nagyobb eséllyel megfogni, mint az Katie Ledeckyvel is történt egy éve Budapesten: míg a 400-800-1500 simán az amerikaié volt, 200-on végül második lett, a legjobbjától elmaradva. Ajna egyébként a zárónapon kétszáz vegyesen természetesen ott lesz a fináléban – azaz a 15. aranyát is megszerezheti.

Harmadik érmünket Barocsai Petra szállította, aki száz pillangón csatázott egy nagyot – a mai napon ő volt az egyetlen, aki jobban jött ki a „tumultusból” a falnál, hiszen 0.06-tal sikerült megelőznie a negyediket, 58 századra volt az aranytól, amelyen megosztozott a brit Large és a fehérorosz Skurdaj.

Bravúros produkciót nyújtott a korosztályos rekordot úszó Zombori Gábor: 50 háton egy elődöntővel melegített a 200-ra, ott pedig 64 századra volt a dobogótól – van ideje belejönni, hiszen 15 és fél évesen lett negyedik, előtte kizárólag 18 évesek értek célba.

Két további döntős szereplésről illik szólni: Fábián Fanni 200 gyorson ötödikként zárt, akárcsak a mixed vegyesváltónk – Milák Kristóf feltolta a második helyre a csapatot, ám Késely Ajna a fárasztó nap végén nem tudott lépést tartani a rivális sprinter-specialistáival.

Milák – hogy a többi elődöntőről is megemlékezzünk – „felkészült” a zárónapra, előbb 100 pillangón harmadik, majd kétszáz gyorson második helyen kvalifikálta magát (bár próbálják lebeszélni a kétszáz gyorsról, hogy száz pillén biztos ne legyen gond, hiszen a gyors van előbb, és negyedóra sincs a két szám között – ám Kristófunk erős jellem, és még mindig nagyon hisz a duplázásban; váltóban mindenesetre egy 51.78-as részidővel üzent, ami csaknem öt tizeddel jobb az elsőként kvalifikáló orosz Minakov produkciójánál…).

Ilyés Laura száz háton, Nagy Réka pedig 200 vegyesen szintén hetedikként jutott a vasárnapi fináléba. Gyurinovics Fanni közel járt az 50 gyors döntőjéhez, de 11 századdal lemaradt (9. hely), 100 mellen a fiúknál Böhm Sebestyén 12., a lányoknál Békési Eszter 10., Kurdi Zsófi pedig 16. lett.

Bár az oroszok befogására nincs igazán esély (13-9-re vezetnek aranyak tekintetében), arra viszont igen, hogy a minden idők legeredményesebb szereplésének számító netanyai éremterméshez hasonlót produkáljanak juniorjaink: 2017-ben 11-8-2-vel zártak, most 9-2-4-nél tartanak – a zárónapon minden szem Ajnán és Kristófon lesz.

 

A magyar érmesek nyilatkozatai

 

Kalmár Ákos (800m gyors, arany)

Elég jól kezdtek a többiek, reméltem, hogy a második felében el tudok menni tőlük, 400-tól igyekeztem tempót váltani, és szépen fokozatosan el is léptem tőlük. Tetszett, hogy itt az elején volt egy kis csata és kihívás, úgyhogy igazán jól esett versenyezni, és az időnek is örülök. Az idei év másik nagy célja az ifi olimpia, úgyhogy megyünk tovább és készülünk.

 

Késely Ajna (200m gyors, ezüst)

„Most már azért érzem, hogy ez az utolsó előtti nap, sajnálom, hogy nem sikerült jobban hajráznom, mert jó lett volna nyerni. Kicsit hullámvölgyben vagyok a mai nap, de azért természetesen örülök az ezüstnek, és annak is, hogy holnap ott lehetek a 200 vegyes döntőjében.”

 

Barocsai Petra (100m pillangó bronz)

Hát nem vagyok egy sprinter, és nem nagyon tudtam jól elkezdeni, meg nem is szoktam, de aztán láttam, hogy elment mellettem az első helyezett, és akkor rákapcsoltam, gondoltam, nem lehetek annyira rossz pozícióban. Nagyon örülök a bronznak és az időnek is, mert már két éve nem úsztam percen belül.”

 

Junior Eb, 4. nap – magyar döntősök eredményei

 

Férfiak

 

800m gyors

  1. Kalmár Ákos 7:55.41

 

200m hát

  1. Zombori Gábor 1:59.87

 

Nők

200m gyors

  1. Késely Ajna 1:58.27
  2. Fábián Fanni 2:01.16

 

100m pillangó

  1. Barocsai Petra 59.95

 

Mixed

4x100m vegyes

  1. Magyarország 3:52.70

(Ilyés Laura Vanda, Böhm Sebestyén, Milák Kristóf, Késely Ajna)

Hasonló bejegyzések