Vasárnap este ünnepélyes megnyitóval, július 25-én, hétfőn pedig már versenyekkel veszi kezdetét az EYOF, azaz a XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, melynek idén a szlovákiai Besztercebánya és Zólyom városa ad otthont. Az EYOF, immár 1991 óta a 14 és 18 év közötti fiatal sportolók legnagyobb európai multisporteseménye, a 2019-es bakui verseny után, pedig most 16. alkalommal csaphatnak össze az európai mezőny ifjú tehetségei.

A magyar csapat szombaton érkezett a kontinens viadal helyszínére. Hazánkat 9 sportágban közel 100 fiatal sportoló képviseli majd (atlétika, judo, kézilabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda, torna, országúti kerékpár és úszás) a július 25 és 30. között zajló tornán.

Besztercebányán, július 25 és 29 között kerül sor az úszó versenyszámokra, amelyeken 16 fős csapat vesz majd részt. Ami pedig az eddigi medencés szereplést illeti az EYOF-on, úszóink rendre hozzájárultak a magyar éremterméshez, továbbá olyan tehetségek tűntek fel és remekeltek a nemzetközi mezőnyben, mint Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, vagy a Verrasztó-testvérek. És akkor még a nyíltvízi olimpiai bajnok Risztov Éváról nem is beszéltünk, aki 5 arany- és egy ezüstérmével a magyarok legsikeresebb versenyzője az EYOF-ok történetében.

De ha a magyar úszók legutóbbi EYOF eredményeit nézzük, akkor fiataljaink a 2019-ben Bakuban rendezett Játékokon is hét medállal (6 ezüst, 1 bronz) járultak hozzá Magyarország éremkollekciójához- Kós Hubert, Betlehem Dávid, Csulák Lia és a 4x100m női gyorsváltó révén.

ÚSZÁS – PROGRAM, EREDMÉNYEK – az esemény hivatalos weboldalán, ide kattintva elérhető

EYOF 2022 Besztercebánya – magyar úszócsapat:

VERSENYZŐK SPORTEGYESÜLET
Bagi Zoltán Tiszaújvárosi Triatlon Klub
Elekes Tamara BVSC
Flórián Natália Budafóka SE
Hermann-Szabó Péter Győri ÚSE
Horváth Ákos HÓD Úszó Egyesület
Király Flóra Kaposvári SI
Kis Noel HÓD ÚSZÓ SE
Kovács-Seres Hunor Dunaújvárosi SE
Kováts Alex Kaposvári Sportiskola
Miszlai Mira Kőbánya SC
Sós Borbála Mária Egri ÚK
Sümegi Anna BP Honvéd
Szabó Dóra Kőbánya SC
Tóth Benedek Viktor Kőbánya SC
Veress Hanna Kőbánya SC
Zámbó Virág Győri ÚSE

 

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Hasonló bejegyzések