A 2024-es párizsi olimpián a nők és a férfiak is ugyanazokban a versenyszámokban vehetnek részt, mint a Tokióban, 2021-ben.

A versenyszámok:

Ezúttal 852-ben maximálták az úszómezőny létszámát. Kvalifikálni 2023. március 1-jétől 2024. június 23-ig az alábbi – az eddigiektől eltérő – módon és sorrendben lehet:

  1. olimpiai kvalifikációs idő úszásával (korábbi A-szint: Olympic Qalification Time – OQT)
  2. váltóval – extra versenyzőként
  3. univerzalitás kvóták
  4. olimpiai mérlegelési idővel (korábban B szint: Olympic Consideration Time – OCT)

Ahogy látható, a kvalifikációs rendszer eltér a korábbiaktól. Aki 2023. március 1. követően a OQT-nál jobb időt úszik, az automatikusan kvótát szerez az adott versenyszámban az olimpiára (nemzetenként a két legjobb idő számít természetesen). Amennyiben ez nem sikerül a kvalifikációs időszakban, csak az OCT, az nem jelent automatikus részvételi jogot, mivel a kvótaszerzésben az OCT-t megelőzik a váltós extra helyekre nevezett úszók, valamint azok, akik az ún. univerzalitás kvótákkal vehetnek részt a játékokon.

Az adott nemzet kvalifikált váltóihoz lehetőség van extra embereket nevezni, így ha 1 váltó kvótát szerez, 2 extra versenyző, ha 2 váltó szerez kvótát, akkor 4, ha 3 váltó, akkor 6, ha 4 akkor 8, ha 5 akkor 10 és ha 6, vagy 7 kvótát szerez, akkor nemzetenként plusz 12 úszó nevezhető.

Ezt követően a maradék helyeket az univerzalitás kvótákkal töltik fel, ami azt jelenti, hogy azon FINA tagországok, amelyek versenyzőt indítanak a 2023-as és a 2024-es világbajnokságon, de úszóik nem szereznek kvótát (egyik szintet sem teljesítik), egy-egy férfi és női versenyzőt azért küldhetnek Párizsba az „univerzalitás” jegyében. Amennyiben marad hely (Tokióban négy ilyen kvóta maradt), akkor a kvalifikációs időszakban OCT-t (korábban „B” szintet) úszott versenyzők közül a ranglistán legjobb helyeken állók közül választ a FINA a NOB-bal egyetértésben.

Magyarán egyértelmű: Magyarországról csak az „A szint”, azaz OQT megúszásával van lehetőség a párizsi olimpiai részvételre.

A kvalifikációs idők:

 

VÁLTÓK

A FINA módosított a korábbi kiíráson, ennek értelmében a fukuokai világbajnokság első három helyezettje szerez az olimpiai váltószámokban kvótát. A fennmaradó 13 helyet a fukuokai ÉS a dohai világbajnokságon elért időeredmények összevetése alapján osztják ki (korábban csak a dohai eredmények számítottak volna). Azaz a szövetségekre bízzák, hogy megelégszenek-e a fukuokai idővel, vagy formába hozzák az érdekelt versenyzőket 2024 februárjára is, fél évvel az olimpia előtt.
A kvalifikációs szabályzat pontos leírása angolul itt érhető el

Hasonló bejegyzések